Keskustelut Harrastukset polttopuu

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 206)
  • polttopuu

    Mikä on vähätöisin polttopuuntekosysteemi ? Kevyesti aisattu jä pätkittu ? Rasikuivauksen käyttö ? Isompi puu ja halkaisu ? Tehdäkö suoraan pilkkeeksi vai välivaiheena metrinen halko ? Laittakaa omia ideoita , joista voisi poimia itselle vinkkejä ja ideoita ! Kiitos !

  • kim1

    Lumityöt ,likakaivon tyhjennys 30 mottia polttopuita pihaan ajettuna neljä litraa jägermaisteria ,elikkä 67,80€ ,näillä taksoilla ei oikein oman metsätraktori kaluston hankinta kannata..,toki hankintapuiden ajosta joutuu maksamaan ihkaoikeaa rahaa…,n.4€+alv/ kiintokuutio.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tavallisen omakotitalon energian kulutus on tosiaankin niin pieni, että valinnassa ratkaisevaksi tulee perustamiskustannukset, monesti myös lämmityksen helppous.

    Olen mielenkiinnolla seurannut muutaman maalämmöllä lämpiävän omakotitalon hommia. Yksinkertaista lämmitystä kohtuu kustannuksin. Eniten minua epäilytti erään eläkeläispariskunnan siirtyminen keskuslämmitys klapikattilasta maalämpöön. Vallankin kun omaa puuta on senkun keräilee edes tienvarsista hakkuutähteet. Peruste oli kuitenkin että pitää päästä vapaasti etelänmatkoille, silloin kun huvittaa, ilman että tarvitsee murehtia mökin jäätymisiä. Aika halvaksi näyttää tulevan, siihen kai vaikuttaa osiltaan sekin, että varaavaa takkaa kuitenkin käytetään reippaasti silloin kun kylmällä ilmalla kotona ollaan.

    Tiedossa on yksi pari vuotta vanha omakotitalo joka rakennettiin hakelämmitykselle, omalla lämpökeskuksella. Tässä lieventävänä asiana on se että omistaja on osakkaana maatilassa, jonka yhteydessä on hakelämpökeskus. Siinä siis ainakin hakkeen teko ja käsittely menee siinä isomman keskuksen siivellä. Ei ole vielä tullut kyseltyä käyttökokemuksia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Monellahan tuo varaava takka jo yksistäänkin riittäisi lähes talon lämpimänä pitämiseen joten niissä nuo maalämpölaitokset antavat aika harhaanjohtavan edukkaan kuvan. Pari sähköpatteria wc-sun muissa pientiloissa olisi se järkevin lisä. Kyllähän tuo yleensä aina perusteissa pyörii että pitää päästä reissaamaan etelään talvella. Nythän tuo kait ei kovin hieno ilmastotekokaan ole ja tiedän kyllä että jos mekin halutaan lähteä mökille muutamaksi päiväksi niin maaliskuulla se jo onnistuu ilman jäätymishuolia. Joten noin kaksi NIIN kylmää kuukautta siinä sitten on kun Ei ole varmaa reissata. Onhan se hirveä rajoite.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei uusiin taloihin enää rakenneta takkaa, joihin suunnitellaan maalämpö, ei sitä tarvitse eikä puidenpoltolle saa mitään rahallista hyötyä. Takan kustannuksilla lähes saa maalämmön, jos laittaa kalliit kiviuuni systeemi, joilla ei lisäksi mitään tee ei kukaan enää leipomiseen tai paistamiseen käytä kuin sähköuunia

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Etelänmatkan ajalle voi pyytää jonkun talonvahdiksi, käymään tai asumaan.

    Vanhan talon vesikiertoiset patterit kannattanee huoltaa, ellei sitä ole jo tehty. Lämmitysjärjestelmäksi vesi-ilmalämpöpumppu. Isossa tai muuten paljon energiaa tarvitsevassa kohteessa maalämpö. Haja-asutusalueella jos ollaan, ja sähkökatkoja tapaa olla, niin varalla voisi olla iso akku, joka pyörittää jonkun päivän ajan systeemiä. Joskus talon lisäeristäminenkin voi olla järkevä investointi, mutta silloin pitää huolehtia ilmanvaihdon toimivuus .

    Jätkä

    Kunnsähköt katkeaa, niin maalämpöpumppu ja öljypoltin sammuvat. Silloin on talvipakkasella ainoa apu puita takkaan / uuniin , taikka agrikaatti käyntiin.

    Öljypolttimelle riittää kohtalaisen pienikin sähkömäärä. Minulla on ulkorakennuksessa agrikaatti, jolla saa jopa 2,5 kw sähköä tarvittaessa.Alligaattori on tilassa, jossa lämpö ei laske kovin nopeasti miinukselle, eli siellä on ihan hyvä ämpötila bemsiinikäyttöiselle alligaattorille käynnistystä ajatellen. Tarvittaessa se nostetaan ulkoilmaan ja otetaan sieltä sähköä.

    Valtakunnanverkon solmukohtien muuntoasemat ovat pari kertaa pimentyneet, joten kyse ei ole aina jostakin tuulikaadosta, vaan pimentyminen on koskenut jopa miljoonia asukkaita.

    Tollolla on hieman väärät käsitykset maalämpölaitteistojen ja asennuksen hinnoista verrattuna varaavaan uuniin / takkaan.

    Maalämpöjärjestelmän rakentamiskustannuksilla saisi kuitenkin ison vuolukiviuunin jokaiseen huoneeseen ja vielä jäisi rahaa ostaa monen vuoden polttipuutkin.

    Tolopainen Tolopainen

    Vesikiertoinen lämmitys on ongelma haja-asutusalueella, kun talo jää tyhjillee, siellä joudutaan pitämään lähes normilämpö koko pakkaskauden, muuten jokin patteri voi mennä jäähän. En laittaisi vesikiertoista lämmitystä koskaan taloni alapohjaan laatan sisälle, sehän alkaa vuotaa varmasti vuosikymmenien  kuluessa ja on sitten ongelma ylläpitolämmityksessä, kun talossa ei asuta vaikituisesti.

    Tolopainen Tolopainen

    Minulla on aika selkeä käsitys kalliolämmön kustannuksista, joista  täällä halutaan jostain syystä esittää vääriä tietoja, tuossa klapien polttamisen riemussa. Kalliolämpö ei aiheuta hiukkaspäästöjä, sitä pitäisi verotuksella suosia kotitalousvähennyksen lisäksi.

    harrastelija harrastelija

    Rakentaminen ei ole nyt ajankohtainen, mutta mieleen on jäänyt jostakin, että juuri sähkökriisin vuoksi ja muutenkin uudessa omakotitalossa on oltav puuta polttava varalämmitys.

    Perustelujoissaan ”jätkä” on kyllä oikeassa! Puulla poltettava varaava lämmitys ei ole niin altis esim. kyberhyökkäyksille, eikäpähän syökstpommittajankaan kannata yhtä omakotitaloa pommittaa – voimalaitokset ja valtion sähköverkko ovat paljon mieleisempiä kohteita 🙁

    Se vaan, että todellisen kriisitilanteen tullessa kaupunkilaiset ovat varsinaisesti ensimmäisinä kusessa – loppuu vouhotus! Ilalla juuri keskusteltiin erään Karjalan maaseudulla käyneen kaverin kanssa. Hän kertoi, että siellä eletään vanhaan malliin omavaraisesti. He ovat myös siinä onnellisessa asemessa, ettei maailman huonot uutiset, kuten kyberhyökkäykset ja nyt tuo luotu ilmastohysteriä  välttämättä löydä sinne asti 🙂

    jees h-valta

    Tolopaisen kannattaa sitten laittaa glykolit sisään patteripiiriin kun pääasiallinen kaitsenta muuttuu vanhainkotilinjalle. Kyllä patterilämmitys tai lattialämmitys lämmönjaon muotona tasaisin ja oikeasta suunnasta tuleva. Veto saadaan pois.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 206)