Keskustelut Harrastukset polttopuu

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 206)
  • polttopuu

    Mikä on vähätöisin polttopuuntekosysteemi ? Kevyesti aisattu jä pätkittu ? Rasikuivauksen käyttö ? Isompi puu ja halkaisu ? Tehdäkö suoraan pilkkeeksi vai välivaiheena metrinen halko ? Laittakaa omia ideoita , joista voisi poimia itselle vinkkejä ja ideoita ! Kiitos !

  • sitolkka

    Metrin halkoja kun työntää pirtin nurkassa uuniin, niin kyllä sitä lämpimillä pysyy. Ei siitä niin kauan ole kun oli vielä savupirttejäkin.

    Puuki

    Varaava lattialämmitys on meilläkin.  Vähillä varapattereilla pärjää. Ilmalämpöpumpuissa on eroja.  Esim. saman merkkistä ja mallista kojetta tehdään 2 eri maassa. Toisessa tehdyt on vähän halvempia mutta huonompia.  Ei minusta kovin huonosti ole pelanneet ilpitkään, kun kohta 15 vuotta olleet ja vasta  1 on hajonnut ja vaihdettu.  Maalämpösysteemi naapurissa on tarvinnut liki 10 huoltokäyntiä n. 10 vuoden aikana. Takuuseen aluksi mutta senkin jälkeen muutaman kerran pitänyt huoltaa. Ei vaikuta kovin luotettavalta systeemiltä.

    Mutta puulämmitys on varalla hyvä olla olemassa. Uusiin omakotitaloihin taitaa olla pakollinen hankinta jokin varalämmitysjärjestelmä nykyään.

    Nuo pienpuhdistamojen hankinnat on olleet ihan älyttömiä tai paremminkin ne ohjeet ja määräykset mitä on tullut.  Ensin oli muka kielletty tavalliset sakokaivot ja tilalle piti hankkia toimimattomia ja kalliita muovisäiliöitä yms. Sitten määräyksiä höllennettiin mutta monet ehti laittaa tuhansia euroja maksavia laitoksia ihan turhaan. Nykyään on pakko liittyä kunnalliseen ”jätevesikombinaattiin”, jos se on lähistölle tehty.

     

     

    Jätkä

    wanhajätkä:”-Hakelämmitykseen en onneksi haksahtanut. -80 luvulla oli maatiloilla muotia hakelämpökeskukset Niihin sai jonkinlaista tukea. kustannukset oli 60-80 tuhatta ja kattilat kesti kymmenisen vuotta. Haketusvehkeet oli rimpuloita. Kaikki ovat purkaneet lämpökeskukset ja siirtyneet enimmäkseen maalämpöön. Tuumailevat ettei ikinä enää sitä työmaata.”

    Olen ollut tilaisuudessa seuraamaan hakelämmitys-systeemien käyttöä ja toiminta koko kuviomukaan luettuna.

    Kyllä näyttöä on sekä onnistuneista- että epäonnistuneista ratkaisuista. Varsinaisissa omakotitalon lämmityskuvioissa hakejutut ovat liian työläitä ja tuottavat yleensä kalliin puoleista lämpöä. Mutta maatiloilla, joissa tarve saattaa olla kohtuuttomankin suuri: Vanha, iso päärakennus, suuri Sikala tai Broilerkasvattamo / Kanala ja Konehalli tai vieläpä Kasvihuoneita muutama hehtaari, joiden lämmitykseen on kulunut jopa kymmeniätuhansia litroja polttoöljyä, osalla yrittäjistä on esittää selkeät faktat.

    Kuitenkin korostaisin tuota wanhan esiin nostamaa kohtaa: RIMPULAT HAKKURIT!  Meillä oli Etelä-Pohjanmaalla hakelämmitystä koskeva koulutustilaisuus, jossa oli isommalla alueella oleva keskittymä ”Sikatiloja”. Käytännössä kaikki maatilat olivat sikatiloja ja hakkeen ja jopa turpeen käyttö lämmitykseen oli kaikilla jo tuttu juttu. Kaikilla oli Pohjalaiseen tapaan omat hakkurit ja kuivurit jne.

    Tilaisuudessa esitti haketuksen vieraspaikkakuntalainen urakoitsija. Näytöksessä hän päräytti kaappikuorma-auton täpötäyteen tasalaatuista haketta. Kun haketustaksat olivat kaikkien tiedossa ja kaikilla oma hakkuri, niin näytöksen jälkeen urakoitsija sanoi: ” Olisiko teillä jotain kysyttävää”. OLI: ” Kukahan ostaisi minulta hyvän hakkurin” – kuului sikafarmareiden joukosta.

    Kaikilla ”Sikafarmareiden” lämpökeskuksissa oli myös öljypolttimet varalla ja taisi olla myös huippujen tasaamista varten.

    Kun lämmöntarve on iso, hakelämmityskin kannattaa, mutta pelkän rintamamiestalon lämmitys hakkeella tai turpeella on suhteellisen kannattamatonta.

    Jos vertaillaan erilaisia lämmitysmuotoja, niin kannattaisi ottaa huomioon perustamiskustannukset sen lisäksi, että räknäillään vain ns. muuttuvia kustannuksia.

    Suora sähkölämmitys lienee edullisin rakentaa ja jopa huoltaakin. Hieman korkeammat sähkönkulutuslukemat siinä syntyy, mutta käytännössä järjestelmä lienee hyvin varmatoiminen.

    Kaikki muutkin järjestelmät jäähtyvät, kun sähkö katkeaa – Jeessin vapaakiertoista kosten puun polttolaitosta lukuunottamatta. Kovien talviongelmien varalta kannattaakin selvittää Jeessin osoite, että voi sieltä hakea turvaa kylmyyden yllättäessä.

    jees h-valta

    Jätkältä hyvä analyysi lämmitysmuodoista, etenkin hakkeen osalta. Kyllä se hyvä on isoissa maatilakeskuksissa ja hyvällä hakettimella. Tavaran tasalaatuisuus tärkeintä. Tuo viimeinen osio kostean puun osalta pielessä, riittävän kuivaa poltetaan. Mutta pitkää sähkötöntä kautta ei minunkaan järjestelmäni kestä koska kattilasta varaajaan väli ei kierrä vapaalla. Monta kertaa kyllä pitänyt alapaluukierto pudottaa alas jolloin se kiertäisi mutta kun on yksi ovi välissä ja sen kynnyksetön laate. Pitäisi tehdä kynnys että saisi sen eteen paluuputken mutta sen kulkua haittaavuus ei taas miellytä. Mutta jos tosiaan tarve joskus on niin äkkiä senkin on muuttanut kyllä vapaakiertoiseksi. Valmiudet on.

    wanhajätkä

    Tarkoitin aikansa maatatiloja joita ei tetenkään voi verrata nykyisiin. Varmasti tuommosiin isoihin yksiköihin hake ja turve on jopa paras vaihtoehto.

     

    A.Jalkanen

    Biokaasulaitos saattaa kannattaa isoilla eläintiloilla. Lämpö ja polttoaine samasta tuutista.

    Jätkä

    Jeessi meinaa korottaa kynnyksen niin korkeksi, että kylmyyttä pakenevat ei pääse hakemaan lämmintä turvapaikkaa. On se kovaluontoinen yritysjohtaja.

    kim1

    Naapurissa vilja kuivataan hakkeella..toki myöskin 2 asuntoa ja konehalli pidetään lämpöisiä samalla tavaralla…

    Rane2

    Isoilla maatiloilla biokaasusysteemillä saa myös sähkön.

    http://www.huutolantila.fi/biokaasulaitos/

     

    jees h-valta

    Jätkä liioittelee, autotalliin pääsee ja sekin on lämpimämpi kuin sähkölämmittäjän pirtti. Eilen Metsuri motokuski oli sitä mieltä ettei traktoria ja klapikonetta kannata omaan tarpeeseen pelkästään hankkia. Olen aivan eri mieltä. Kyllä kannattaa ja on tuo minunkin 30000:n euron traktori-metsäperävaunuyhdistelmä maksanut jo nyt  paljonkin takaisin vaikka onkin vasta noin viisitoista vuotta minulla ollut. Jos nuo poltinpuuajot olisi koko ajan vieraalla teettänyt (se tosin olisi ollut lähes mahdotontakin koska osaan ajaa puut hankalistakin paikoista mihin vierasta ei voi edes pyytää ajamaan) puhutaan minun noin viiden kuorman ajossa vähintään joka vuosi vähintään tuhannen euron kuljetuskusteista. Siinäkin sitten kuitenkin metsäajoa olisi lähes mahdoton yhdistää järkevästi vieraan ajaa. Kun minun systeemini on että lähiteloan juontokouralla tien varressa olevalle perävaunulle. Nytkin tuo projekti oli kuorman teon suhteen noin kolmen tunnin projekti ja siinä sentään keräsin maastossa hajallaan olevaa hakkuulatvusta ja ajourilta lähes valmiiksi karsiintunutta koivua. Tavaraa on aivan mielettömät määrät mutta jossain kohtaa varmasti vain pitää jättää loput ja unohtaa.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 206)