Keskustelut Harrastukset polttopuu

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 206)
  • polttopuu

    Mikä on vähätöisin polttopuuntekosysteemi ? Kevyesti aisattu jä pätkittu ? Rasikuivauksen käyttö ? Isompi puu ja halkaisu ? Tehdäkö suoraan pilkkeeksi vai välivaiheena metrinen halko ? Laittakaa omia ideoita , joista voisi poimia itselle vinkkejä ja ideoita ! Kiitos !

  • pikkutukki

    Harrastelija oli napsahtanu Metsään.fi palveluun toimijaksi . Ootko laajentamassa ?

    Korpituvan Taneli

    Kun ilpin teho hyytyy turvaudutaan yleensä irtonaisiin sähköpattereihin ja tehopiikki senkun kasvaa. Tätä sitten vielä ekotekona palkitaan yhteiskunnan toimesta. Huh huh.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Niinpä, ja se ilppi tosiaan voi hyytyä jostain kumman syystä kuten meidän mökin ilppi ja voi arvata mitä sotkua syntyy kun kaikki se mikä on sinne jätetty onkin jäätynyt ja huvittavuus kaukana kun esim. Coca-cola tölkit olivat poksahdelleet ympäri ämpäriinsä ja sitä oli katossakin. Ja ilppihän lähti kaukosäätimestä nätisti taas tarinoimaan. Mutta kummastusta herättikin että näitähän pidetään aika varmatoimisina ja moni pohjoisen mökkikin lämpiää niillä. Luotto meni vaikkei sitä oikeastaan koskaan ole ollutkaan.

    Jätkä

    Ilmalämpöpumppu antaa yleensä huippupakkasillakin saman verran tehoa lämpönä kuiun mitä se kuluttaakin., eli sen ”ryytyessä” sen teho putoaa. Olen joskus miettinyt, kuinka paljon pitäisi puuta polttaa yhdellä kerralla, että leivinuunin lämpömittari nousisi neljäänsataan asteeseen. Kuuman uunin yläpuolella olisi ehkä kovilla pakkasilla oltava puhallin, joka sekoittaisi ilmaa.

    Kuitenkin on hyväksyttävä se totuus, että kun talvella pakkaset kiristyvät, lämpöenergiaa tarvitaan enemmän, toistaiseksi enemmän kuin itse pystymme tuottamaan.

    harrastelija

    pikkutukki: ” Harrastelija oli napsahtanu Metsään.fi palveluun toimijaksi . Ootko laajentamassa ?”

    Klapitoimintahan lähti liikkeelle Halkoliiteri.fi – projektista. Perustajajäsenistä ei taida olla muita jäljellä? Ihan mielenkiinnosta olen ollut muutamissa Metsäkeskuksen tilaisuuksissa varsinaisten toimijoiden kanssa. Vimeisin taisi olla metsälannoitukseen liittyvä, tieto ei aina lisää tuskaa 🙂

    Seuraavaksi olen lähdössä PRO  FOREST-tapahtumaan Haapavedelle. Toiminta tahtoo olla enempi supistumaan päin. Nykyisin sopiva työtahti on siinä 4-5 tuntia/pv. Yritän hoitaa vanhat asiakkaat. Vähän hälyttävää on, kun alkaa tulla soittoja, että vieläkö sinulla on kuivaa puuta…?

    pikkutukki

    Tuo Pro Forest olisi ihan mielenkiintoinen tapahtuma . Laiskuus on jo iskenyt liikkeelle lähtöön .

     

    Puuki

    Uudet ilmalämpöpumput on hyötysuhteeltaan paljon parempia kuin vanhat ( ainakin jotkut niistä). -25 ast. asti antaa vielä enemmän kuin kuluttaa Mitsubishi. Cop on jotain 4,6 (+7 ast.).

    Vanhemmat ilp:t oli/on Sanyo-merkkisiä . Ne toimii vähän huonommalla hyötysuhteella eikä enää yli 20 ast. pakkasilla kannata pyörittää.  1-2 huoltokertaa 14 vuoden aikana mitä ne on olleet käytössä. Kovemmilla pakkasilla sitten varaavan takka-leivinuunin lämmitys lisäksi.

    Edit. Maalämmöstä : Vertailutaulukon mukaan maalämpö talo kuluttaa keskimäärin n. 33 % vähemmän sähköä kuin ilp+suorasähkölämmitys . Pelkkään suorasähkölämmitykseen verrattuna 55 % sen kulutuksesta.   Paljonko kustantaa maalämpösysteemin laittaminen esim. 180 m² 2000-luvun taloon ?  Nettokulut voisi olla ehkä n. 10 000 € (?) . Joten ei ehdi hankkia hintaansa 10 vuodessa , jos verrataan esim. ilp+suorasähköön. Ilp maksaa asennettuna n. 2000 € , sähköpatterit  saman verran.

    Metsuri motokuski

    Minä laitoin maalämmön vuonna -91 rakennettuun patterilämmiteiseen taloon. Lämmitys oli puilla mutta kattila ja koko pannuhuoneen uusinta edessä. Meillä homma tehtiin niin että kaksi 650 l varaajaa (toinen pattereille ja toinen käyttövedelle) varaajat toimivat myös ristiin etää jos jossain lämpä kuluu otetaan lämpöä toisesta. Pinta ala talossa on 166 m2. Vaihdin 9 Kw. Porakaivo 170 m josta vetää 164 m . Kuuden tuuman reikä ja kolmella letkulla. Sähköä on kulunut talvella kovimmillaan 90 euroa / kk + verkkomaksu. Pienimmillään kulutus on ollut 30 euroa/ kk + verkkomaksu. Hintaa järjestelmälle tuli 18 000 euroa. Polttopuita kului leivinuunissa 1,5,m2 ja saunassa sama verran (ehkä). Olen ollut erittäin tyytyväinen. Huoltovapaa. Pannuhuoneessa ei ole tullut käytyä kuin kerran viikossa jos silloinkaan. Helppoudesta kannattaa maksaa ja sen kyllä huomaa kun puita tuli poltettua yli 25 vuotta. Ei ikinä enää polttopuusysteemeitä.

    Nimetön

    Aikalailla sama tilanne Lassellakin. Lämmitys pitää olla nykyään sellainen ettei lämmitystä tarvi huomioida päivittäin. Naapurilta aikoinaan kyselin että miten se maalämpö on pelannut? Vastaus oli että ”Kolmevuotta on ollut kalliolämpö käytössä ja kertaakaan ei ois tarvinnut pannuhuoneessa käydä mutta olen minä uteliasuuttani joskus pannuhuoneessa käynyt”

    A.Jalkanen

    Joo, maalämpö on lähes huoltovapaa. Painetta pitää välillä tarkkailla ja suodattimia puhdistaa vuoden – kahden välein.

    Jos on valmiina vesikiertoinen patterijärjestelmä, eikö siihen voisi tuottaa lämpimän veden sähkövastusta halvemmalla jos ottaa ilma-vesilämpöpumpun?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 206)