Keskustelut Tekniikka Pojat lähteneet mettähommiin ennakkoraivaamaan

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 55)
  • harrastelija harrastelija

    Tuo ennakkoraivaus on ollut alitajunnassa ja se vaatii kyllä tarkemman pohdiskelun, koska sekin aiheuttaa kustannuksia mo:lle. Tästä pitäisi kyllä rakentaa oma sivu, mutta kun noin kiihkeästi asiaa lähestytään, niin otan taas esim. omasta käytännöstä. Se, kuka ennakkoraivaa, on sovittava kaupantekohetkellä. Ellei muuta sovita, niin ostaja saa hoitaa. Jos mo raivaa ennakkoon, niin se on syytä mainita kaupan teossa ja ottaa toivottavasti huomioon m3-hinnassa!

    Ennen ensiharvennusta olen tehnyt muutamia ennakkoraivauksia. Suurin savotta oli lähipalstalla 23 tankillista raivaussahalla n. 12 ha:n kuviolla. Viimeisin viime kesänä 1 ha:n alueella 4 tankillista.

    Erittäin tiheässä ( 4500 – 6 000 r/ha) 6,4 ha:n kuviossa sovin yksityisen tr-motomiehen kanssa savotan. Kävin raivaussahan kanssa aluetta låpi ja moto aloitti homman ennakkoraivatulta puolen. Hän tavoitti minut ja ehdotti, että hänkin voisi raivata ennen motohakkuuta, niin saataisiin alue kuntoon!

    Näin tehtiin. Vedettiin kahdella sahalla homma loppuun. Maksoin yrittäjälle tuntikorvauksen ennakkoraivauksesta. Mototyö oli sovitun m3-korvauksen mukainen.

    kuusessa ollaan

    Jees, luulen omaavani ihan hyvät näkökulmat siitä, miten koneen ohjaamosta näkee työskentelysektorille. Voisin sanoa, että häviät sen vertailun 10-0. Pyöriväohjaamoisessa, jossa kuljettaja on lähellä kaatopäätä, niissä tuo puuston juuren kaseikko haittaa todella paljon näkyvyyttä. Vertailun vuoksi ota sieltä varastosta 25 millinen uponaali ja tuo sitä vähitellen lähemmäs itseäsi, huomaat kuinka se peittää näkyvyyttä aina vaan laajemmalle sektorille.

    Kiinteäohjaamoisisissa, kuten Suorittavan Ketussa, on hiukan pelaajalle pelivaraa. Voi tarvittaessa pudottaa hakkuupäään ylempää rungon tyvelle, koska runko näkyy paremmin. Sitten vaan sahanappia painaessa toivotaantoivotaan, ettei sahalaitteen välissä ole kuusenkaraa tai pihlajan tyveä. Kivet nyt onkin sitten oma lukunsa, kerran kaatosahauksen puolivälissä  terälaippa osui kiveen ja saha lakkasi leikkaamasta. Samalla kahden tukin runko lähti kaatumaan kohti koneen ohjaamoa, raaka repäisy nosturilla ja sain puomiston eteen, runko kaatui ja hajoitti samalla osan puomiston putkituksista. Toinen vaihtoehto olisi ollut joko ohjaamon työvalot ja pyyhkijät, tai sitten konepeitto ja sen hilut romuksi ja tonnien lasku.

    Kun vedetään vaikka 100 rungon tahdilla puuta nurin, siinä jää runkokohtaiseen käsittelyyn aikaa reipas puoli minuuttia, se sisältää siirtymiset ja kaikki nosturin liikuttelut runkojen haussa…

    Onnittelen kyllä niitä Jeessin perillisiä, jotka tuollaisesta aliskasvoskuusikosta (mikä videolla näkyy) kasvatettua metsää saavat myydä. Toivottavasti alueella on lahokuuselle sopivia haketuskohteita, 30 vuoden päästä.

     

    Tolopainen Tolopainen

    Ennakkoraivaustarve johtuu laiminlyönnistä taimikonhoidossa ja perkauksissa. Ei ole epäilystäkään kenelle noista lasku kuuluu. On harhaluulo että kaikki metsätyöt voidaan hoitaa koneellisesti eikä omistajan tarvitsisi tehdä mitään tai maksaa raivauksista. Lasku tulee kuitenkin kun tili pienee kasvun menetyksenä ja laatutappioina.

    harrastelija harrastelija

    Pitäisi kyllä käsitellä ennakkoraivaustarve omana asianaan. Ei auta mitään, että syyllistetään esi-isiä tai edellisiä omistajia. Tarve on nyt ja sen kanssa toimitaan!

    Samoin tämä sivustokin kuten moni muu vesittyy kahdenkeskisiin kinasteluihin, jotka johtavat hlö-kohtaisiin haukkumisiin, vaikka todennäköisesti henkilöt eivät edes tunne toisiaan vastaan tullessa!

    Jotenkin tuntuu aivan hukkaan heitetyltä energialta, kun todennäköäisesti alansa hyvät ammattimiehet solvaavat toisiaan mitättömistä asioista.

    Luulisin, että esim. Jees-Harjavalta voisi kertoa puuhistaan hybridihaavan kasvatuksesta ja tarpeesta sekä käytöstä, koska hän hallitsee sen puolen. Jätkä on taasen tehnyt ja opettanut metsäalan erilaisia töitä. Hallitsee työkoneet ja niiden käytön, miksi tuhlata aikaa ja foorumin sivuja toisarvoisilla kommenteilla ? Tietysti tämäkin foorumi kaipaa välillä sitä perinteistä ”jätkänhuumoria”, mutta siinäkään ei tarvitse mennä hlökohtaisuuksiin!

    Puuki

    Osaltaan nuo ryteikköhakkuut laskee kantohintaa, koska  ennakkoraivatuista ei myyjä saa suhteessa tarpeeksi parempaa hintaa.

    Lääkkeeksi sopii se , että pahimpia ryteiköitä ei harvennettaisi koneella ollenkaan tai sitten jollain keinolla mo saadaan tekemään/teettämään ennakkoraivaus. Jo aiemmin puheena ollut raivauskustannusten jakokin olisi kaikkien osapuolten etu ellei muuten homma onnistu.

    suorittava porras suorittava porras

    ”Se, kuka ennakkoraivaa, on sovittava kaupantekohetkellä.”

    Valitettavasti asia ei mene ihan näin .

    Ennakoraivaus oikein toteutettuna tehdään vuodesta kolmeen ennen hakkuuta . Jos metsän alkukasvatus on tehty kaikkien taiteen sääntöjen mukaan , saattaa ennakkoraivaus olla jopa tarpeeton , muuten ylensä siltä työltä ei voi välttyä .

    Jatkossa puuta tarvitaan nopealla toimitusajalla , joten koneiden aikaa ei ole vara uhrata risukon taitteluun . Pusikkoisen palstan korjuussa tuhrautuu aikaa 30-50% enemmän verrattuna työmaahan , jossa ennakkoraivaus on tehty tai tarvetta raivaukselle ei oikeasti ole .(videolta selviää varsin selkeästi , mistä on kysymys . Jos ei , kannattaa laskea , montako runkoa minuutissa kaatuu ja katkeaa. 100 runkoa/tunti on siinä puuston kokoluokassa minimi.)

    Tämä otetaan kyllä jo nyt huomioon ostossa.  ”Ostokielto”lankeaa helpommin päälle niissä tilanteissa , kun korjuuolosuhteet leimikolla ovat epämääräiset. Jos epäkurantti palsta sattuu kuitenkin läpäisemään ostotomihenkilön seulan , voi korjuuta joutua odottamaan pidempäänkin . Yleensä leimikon korjuuaikataulun ajautuessa vanhenemispisteeseen , joku tekee raivauksen(ei kuitenkaan korjuuyrittäjä).

    Ammattitaitoisten yrittäjien ja yhtiöiden välisissä urakointisopimuksissa on pykälä , joka edellyttää , että ennakkoraivaus on tehty . Kuljettajat on ohjeistettu yksiselitteisesti , että raivamattomien leimikoiden hakkuista pidättäydytään .

    Tulevaisuutta ja mahdollisia nopeita puukauppoja ajatellen , kannattaa ennakkoraivaukset aloittaa heti kohteilla , jotka on tarkoitus korjata 5 vuoden sisällä . Näin valveutuneimmat ovat jo tehneet .

    jees h-valta

    Suorittavan kannattaisi kyllä miettiä hiukan mitä täyttä tuubaa täällä suoltaa.  Kenenkään etu ei ole tehdä metsässään moninkertaista työtä. Ei varsinkaan olemattomalla ensiharvennuskuidun hinnalla. Viisi vuotta ennen kuviteltua hakkuuta saadaan vesominen jo uudelleen sellaiseen vauhtiin että se metsä on pahimmillaan hakkuussa. Kun nyt lähdetään olettamuksesta että taimikon hoitoa on edes hiukankin tehty. Eli väljyyttä ja valoa on metsän alustassa kuitenkin riittävästi vesomiseen. Pitäisikö sitten lähteä uudesti moton eteen nyppimään vesat pois? Itse en ole kuullut kyllä yhtään tapausta lähituntumalta joka olisi edes yhtäkään vuotta ennen raivannut. Yleensä raivuu tehdään kaupanteon jälkeen jos vaaditaan. Kuten itekkin teen. Mutta muutamaan vuoteen ei ole vaadittu ja siksipä juuri mietinkin että missähän se raivaussaha mahtaa edes nyt olla. Kun ei ole silmään hetkeen ottanut.

    jees h-valta

    Omalta ja vähän muidenkin kokemuksilta on aivan selkeästi nähtyä että suorittava liioittelee rankasti. Mikään aikataulukysymyskään tuo ei ole vaan hakkuut yleensä toteutuu kun paikkakunnalle kyseisen ostajan konekanta ilmaantuu. Kaikki valmiit kaupat tietysti tehdään jos on olosuhde vuodenajalta kohdallaan.

    jees h-valta

    Kaiken suorittavan kuvamateriankaan perusteella heillä ei ole yhtään mitään jarrua huonoille leimikoille. Rypee itse Ponssensa kaas vähän väliä vitelikossa. Missä uskottavuus suorittava? (sitä samaa voisi kysyä myös hirvikeskustelun suhteen)

    Metsuri motokuski

    Onhan tuo nyt aikamoista ”tuubaa” uskotella että metsänhoidon laiminlyönnit maksatetaan puunostajalla. Tuohan on vähän sama asia kun myyt epäkuntoisen auton ja vaadit että ostaja kunnostaa auton puolestasi ilman korvausta.

    Minä en edes kehtaisi myydä sellaista leimikkoa joka ei ole korjuuhetkellä sellaisessa kunnossa etteikö sen hakkuu onnistu vaivattomasti. Eihän kenenkään työtä pidä ala-arvostaa niin paljon että pistää työkoneet sellaiseen työmaahan jossa kannattavalle työlle ei ole edellytyksiä. Ei edes metsätyömiehiä. Se ei ole edes kustannuskysmys vaan minusta se on velvollisuus myyjälle. Silloin ei pidä myydä ollenkaan jos ei ole varaa laittaa leimikoita kuntoon. Pitäkööt ryteiköt sellaisenaan ja nauttikoon niistä mitä on. Sitä on ihan turha laittaa edellisten sukupolvien tai omistajien viaksi kun valinta kuitenkin on ollut ostaako vai periikö tilan ollenkaan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 55)