Keskustelut Metsänhoito Sorkkaeläimet kuriin rahalla tai kansalaisaloitteella?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 168)
  • Sorkkaeläimet kuriin rahalla tai kansalaisaloitteella?

    Hirvieläinten kaatolupamaksuilla kerätään vuodessa noin 5 miljoonaa euroa.
    Kaatolupamaksuilla kerättävät varat on tarkoitettu käytettäväksi hirvituhokorvauksiin. Menettelyyn liittyvä byrokratia ja välistäveto on tehnyt sen, että metsänomistajille on päätynyt tuhokorvauksina pienimmillään vain noin 10% varoista.

    Kaatolupamaksut voitaisiin poistaa ja ohjata tuo 5 miljoonaa suoraan metsästäjiltä metsänomistajille. Ei kannata kierrättää rahaa prosessin kautta, jossa siitä häviää 90%.  Tämä voisi tapahtua maanvuokran kautta, jolloin kukaan ei pääse vetämään välistä. Kaatolupamaksut muutettaisiin maanvuokraksi.

    Tuhot ovat keskimäärin suoraan verrannollisia hirvieläinkannan paikalliseen suuruuteen ja siten myös kaatomäärien suuruuteen. Kun maanvuokra sidotaan kaatomäärään, se vastaa metsästysseuran kannalta tilannetta, jossa kaatolupamaksut ovat vaihtuneet vastaavalla euromäärällä korotetuksi maanvuokraksi, eli metsästyseuran kannalta muutos voisi olla kustannusneutraali.

    Riistakeskuksen esittämä maanvuokramalli olisi sopiva pohja vuokralle, jossa vuokran määrä on sidottu saalimäärään ja 30% metsästyksen arvosta ohjautuisi maanomistajille.

    https://www.aitomaaseutu.fi/media/mets%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4-02_2018.pdf

    Korvaus on monille maanomistajille liian pieni tuhoihin nähden, mutta saattaisi sillä saada ostettua esimerkiksi Trico syönninestoaineet taimikoiden suojaamiseen.

  • Tolopainen Tolopainen

    Pitäiskö meidän aloittaa ylityö, – ja vuoronvaihto kielto hirvipolitiikan takia. Sellainen on nykyisin tapana kun halutaan viestittää hallitukselle.

    Planter Planter

    ”Sorkkaeläin on sikäli hirvieläintä parempi termi, kun se sisältää villisiatkin.”

    Kyllä sorkkaeläimet on ehdottomasti parempi, laajempi termi. Villisika on maailmalla suosittu riistaeläin, ja myös Suomessa osa metsästäjistä haluaisi lisätä niiden kantaa ja ruokkii villisikoja. Nyt päätökset asiasta tehdään riistaorganisaation sisällä. Pahimmillaan pienen porukat haaveet voivat romuttaa koko sikatalouden.

    Kyllä lainsäädöntö pitäisi olla kaikkien sorkkaeläinten osalta sellainen, että päätös kannan suuruudesta tai esimerkiksi villisian lisäämisestä Suomen riistaeläinkantaan tehtäisiin yleisen edun nimissä laajemmassa piirissä, ei pelkästään riistaorganisaation sisällä.

    Tolopainen Tolopainen

    Tuossa kun katsoo tuossa aloituksessa ollutta linkkiä hirvisaaliin arvosta. On siinä hulluus jo huipussaan. Meidänkin seurassa metsästäjien pitäisi maksaa maan omistajille n. 800€ per nuppi hirvenpyynnistä. Olen täysin varma että ketään ei tule pyyntiin tuota laskua kuittaamaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olisiko joku Suomen Riistakeskuksessa lukenut tätä palstaa, vai onko keskustelu alkanut tuottaa tulosta muuta kautta? Nimittäin Metsämakasiini-lehdestä (6/2018) luin, että keskuksessa on vireillä hanke, jossa pyritään parantamaan hirvikannan säätelyjärjestelmää kahdella tavalla: 1. hirvenpyyntilupien haun tulee vastata paremmin kannalle asetettua tavoitetta ja 2. kaatolupia on syksyllä käytettävä niin, että hirvikannan verotussuunnitelma toteutuu. Luonnonvarakeskuksen kanta-arvioiden huomioiminen hirvilupien haussa ja käytössä siis paranisi.

    Tässä jää vielä pari kipukohtaa. 1. Pitäisi parantaa sidosryhmien huomioimista riistaneuvostojen kantatavoitteiden määrittelyssä. 2. Jos susille ja karhuille aletaan säästää hirviä, joudutaan nousevien hirvikantojen kierteeseen. Petojen määrä kasvaa hyvän ravintotilanteen turvin edelleen, ja sitten pitää taas kasvattaa hirvikantaa. Parempi vaihtoehto olisi pitää petojen määrät niin alhaalla, että hirvikannat voidaan säädellä pääasiassa metsätalouden ja niiden aiheuttamien muiden haittojen ehdoilla, ja petokannat sopeutuvat. En usko petojen siirtyvän kotieläinten kimppuun jos hirvikanta alenee; ne ovat satunnaisia oheisvahinkoja.

    Tolopainen Tolopainen

    Ihme jankkaamista noista hirvistä kun parhaimmillaan lahdattiin yli 50 hirvetä muutaman miehen porukalla. Ei tullut mistään apua kyllä tehtiin pitkää päivää kun tietkin puuttuivat eikä evästäkään pahemmin ollut.

    Metsuri motokuski

    Tolopaisen linjoilla aika pitkälti. Toisaalta aloittajalta puuttuu esityksestä se että kuka tilittää maksut maan vuokraajille. Uskon että helpostikkin saadaan reilu miljoona menemään rahoja pelkän organisaation kuluihin kun maksujärjestelmä perustetaan. On nimittäin melkoinen ruljanssu kaivaa kaikki tilinumerot esille vuokramaista ja jakaa rahat perikuntien jäsenille osuuksien mukaan.

    Minusta huono esitys aloittajalta. Enemmänkin olen sillä kannalla että hirvivahinkojen rajaa lasketaan ja korvaus myönnetään pienemmistä vahingoista kunhan maanomistaja tekee esityksen.

    Planter Planter

    ”luin, että keskuksessa on vireillä hanke, jossa pyritään parantamaan hirvikannan säätelyjärjestelmää”

    Ensin pitäisi noudattaa aiemmin sovittuja menettelytapoja ja lakeja.

    Periaatteessa järjestelmän perusta on ihan hyvä, mutta kun lakeja ja asetuksia ei noudateta. Asetusten mukaan alueellisen riistaneuvoston pitäisi asettaa tavoitteet sidosryhmäkuulemisen perusteella, mutta ainakaan täällä se ei välitä mitään sidosryhmistä. Asetetaan lisäksi tavoitteita, jotka ovat riistahallintolain vastaisia (hirviteystavotteita yli 4 / 1000 ha), jotka hirvikannan hoitosuunnitelman mukaan aiheuttavat vakavia vahinkoja. Miten ihmeessä julkisoikeudellisen laitoksen ei tarvitse noudattaa lakeja, eikä sitä kukaan valvo.

    Aivan hulvatonta meininkiä!

    Alueellisten riistaneuvostojen tehtävistä säädetään Valtioneuvoston asetuksessa riistahallinnosta 6 §:

    Alueellinen riistaneuvosto:

    -huolehtii hoitosuunnitelmatyöhön sekä riistatalouden suunnitteluun liittyvästä alueellisesta sidosryhmien kuulemisesta
    -asettaa hirvitalousalueille hoitosuunnitelman mukaiset tavoitteet sidosryhmäkuulemisen perusteella

    https://riista.fi/riistahallinto/alueelliset-riistaneuvostot/

     

    Planter Planter

    ”Toisaalta aloittajalta puuttuu esityksestä se, että kuka tilittää maksut maan vuokraajille.”

    Organisaation kulut miljoona? Lähetän laskun metsästyseuralle ja seuran rahastonhoitaja maksaa laskun metsästysseuran tililtä. Enenevässä määrin metsät siirtyvät rahastojen ym omistukseen, ne eivät käytä lihapakettivuokraa, joten kannattaa opetella maksamaan ihan rahana. Jos laskua ei tule ei tarvitse maksaa, vaan mennään vanhan tavan mukaan, viedään mummulle lihapaketti.

    Minusta esitys oli periaatetasolla hyvä. Rahat menevät 100%:sti perille ja maanomistajien ja metsästäjien välit paranevat entisestään.

    Metsuri motokuski

    Kukahan ne maksut sieltä peräkylän mummulle maksaa kun laskunteko on mitä on. Uskon että aloittaja osaa vielä jonkinlaisen laskun laatia mutta empä usko että monikaan maanomistaja siihen tuolla peräkylillä lähtee. Sitten ne tilittämättömät (laskuttamattomat)  rahat palautetaan varmaan johonkin vai otetaanko ne seuran kassaan. Tuo jälkimmäinen sopii hyvin.

    jees h-valta

    On olemassa laskutusfirmoja jotka kyllä satunnaiset laskut toteuttavat toiveiden mukaan. Ettei se metsänomistajan laskuttamiseen pitäisi ainakaan hyytyä.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 168)