Keskustelut Metsänhoito Sorkkaeläimet kuriin rahalla tai kansalaisaloitteella?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 168)
  • Sorkkaeläimet kuriin rahalla tai kansalaisaloitteella?

    Hirvieläinten kaatolupamaksuilla kerätään vuodessa noin 5 miljoonaa euroa.
    Kaatolupamaksuilla kerättävät varat on tarkoitettu käytettäväksi hirvituhokorvauksiin. Menettelyyn liittyvä byrokratia ja välistäveto on tehnyt sen, että metsänomistajille on päätynyt tuhokorvauksina pienimmillään vain noin 10% varoista.

    Kaatolupamaksut voitaisiin poistaa ja ohjata tuo 5 miljoonaa suoraan metsästäjiltä metsänomistajille. Ei kannata kierrättää rahaa prosessin kautta, jossa siitä häviää 90%.  Tämä voisi tapahtua maanvuokran kautta, jolloin kukaan ei pääse vetämään välistä. Kaatolupamaksut muutettaisiin maanvuokraksi.

    Tuhot ovat keskimäärin suoraan verrannollisia hirvieläinkannan paikalliseen suuruuteen ja siten myös kaatomäärien suuruuteen. Kun maanvuokra sidotaan kaatomäärään, se vastaa metsästysseuran kannalta tilannetta, jossa kaatolupamaksut ovat vaihtuneet vastaavalla euromäärällä korotetuksi maanvuokraksi, eli metsästyseuran kannalta muutos voisi olla kustannusneutraali.

    Riistakeskuksen esittämä maanvuokramalli olisi sopiva pohja vuokralle, jossa vuokran määrä on sidottu saalimäärään ja 30% metsästyksen arvosta ohjautuisi maanomistajille.

    https://www.aitomaaseutu.fi/media/mets%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4-02_2018.pdf

    Korvaus on monille maanomistajille liian pieni tuhoihin nähden, mutta saattaisi sillä saada ostettua esimerkiksi Trico syönninestoaineet taimikoiden suojaamiseen.

  • Planter

    ”Jos se johtaa heikompaan kokonaiskuvaan hirvikannoista (Riistakeskuksen ja Luken resurssit heikkenevät), kannanhoidon suunnitelmallisuus kärsii.”

    Jo pelkistä hirvikolareista saisi helpommalla huomattavasti tarkemman käsityksen kannan koosta ja rakenteesta kuin nykyisellä systeemillä.

    ”helppo ratkaisu olisi poistaa 1000ha pinta-ala vaatimus ja lopettaa riistaneuvostot.”

    Kerropa vielä miten toimeenpanemme helposti tämän ratkaisun?

    Vaikka kaikissa mahdollisissa lähteissä on todettu, että hirvikannoilla yli 4 /1000 ha tulee metsätaloudelle vakavia hirvituhoja, niin meidän alueellinen riistaneuvostomme päättää tavoitekannaksi kahdelle hirvitalousalueella 4…5 / 1000 ha. Kaikki sidosryhmät protestoivat, mutta emme voi mitenkään vaikuttaa asiaan  ja se nuijitaan riistaneuvoston toimesta päätetyksi. Kaikki valta on keskitetty riistahallinnolle, joka on käsittänyt tehtäväkseen hirvieläinkantojen maksimoinnin yhteiskunnan sietokyvyn ylärajalle ja jopa yli. Lain mukaan sillä on myös vastuu, mutta sitä lakia ei kukaan riistakeskuksen ulkopuolinen valvo.

    Riistahallintolaki sanoo, että vahingot eivät saa olla kohtuuttomia, mutta alueellinen riistaneuvosto saa päättää tavoitekannaksi hirvitiheyden, jolla vahingot ovat kohtuuttomia. Herätys MTK, olisiko syytä puuttua asiaan ja hoittaa hirvitiheyskatto ja joku roti tavoitteisiin! Jos tavoittesiin pääsy ei onnistu, pitää esteitä poistaa, metsästys mahdollisimman helpoksi.

    jees h-valta

    Planter herättelee aivan oikein MTK:ta mutta ei voi sanoa etteikö ole sielläkin herätty mutta halua toimia ei ole. Niitä äkkijyrkkiä lausuntoja sieltä tulee kyllä lähes liukuhihnalta mutta siihen se sitten jääkin. Kun joka toinen toimihenkilö ilmaisesti on passissa ensikuussa on aika vaikea olo istua kahdella pallilla yhtaikaa. Tiirola sun kumpp. sen varmasti tietää. Mutta jos ollaan jossain olevinaan etujärjestö pitäisi se henk.kohtainen huvittelu ehkä kuitenkin hetken unohtaa ja alkaa poliittinen oikea painostus. Heillähän on nytkin mitä mainioin mahdollisuus kun hallitus on Keskustapuoluetta ja sen lähikermaa väärällään. Vielä kerkeää mutta missä tahtotila, MTK????

    Planter

    Esille tuotiin mahdollisuus tehdä kansalaisaloite, mietitäänpä asiaa.

    Kansalaisaloite ”Avohakkuiden lopettamiseksi valtion mailla” saavutti 50 000 allekirjoittajan rajan, mutta sitä ajoivat kansalaisjärjestöt ja asia sai aivan valtavasti medianäkyvyyttä.

    Jos tehdään kansalaisaloite ”Hirvikannan vähentämiseksi”, sillä ei ole mitään mahdollisuutta saada tarvittavaa näkyvyyttä ja allekirjoittajien määrää, lisäksi suuri osa vahingonkärsijöistä on sellaisia, jotka eivät edes osaa allekirjoittaa aloitetta netissä, eikä paperilomakkeilla asia hoidu.

    Edes kansalaisaloite ”Susivahinkojen estäminen” saavutti vain 30 000 allekirjoittajan määrän vaikka asia on jatkuvasti esillä ja mediasta välittyy kuva, että se on paljon suurempi ongelma kuin suuri hirvikanta.

    Jos kansalaisaloitteen tekisi hirvieläinasiasta siinä pitäisi naittaa yhteen hirvieläinvahinkojen ja petoeläinvahinkojen (susi) vähentäminen. Lisäksi aloiteeseen pitäisi ottaa mukaan liikenneturvallisuuden parantaminen, punkkien välittäminen tautien vähentäminen ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen.

    Kaikki nämä ovat kytköksissä hirvieläinmäärään ja voidaan siten ottaa mukaan aloitteen perusteluihin. Jo otsikko pitäisi olla sellainen, että se herättäisi kaikkien edellämainituista asioista huolestuneiden mielenkiinnon ja jotain kautta aloitteelle pitäisi saada medianäkyvyyttä. Tällöin saattaisi olla mahdollista saavuttaa 50 000 määrä.

    Aloitteessa olisi kysymys siitä minkä tahon yhteiskunnassa tulisi päättää hirvi-ja petoelänkantojen tavoitetasot, eikä siitä, että määrätään helikopterit taivaalle tappamaan kaikki hirvet. Lyhyesti sanottuna, onko oikein, että ainoastaan hyödynsaajalla on sananvalta asiassa, eikä vahingonkärsijöillä minkäälaista mahdollisuutta vaikuttaa.

    Aloiteen tekijöinä ja vastuuhenkilöinä pitäisi olla uskottavat tahot, jotain tämäntapaista: Metsätieteen emeritusprofessori… tohtori… punkkitutkija… liikenneturva-asiantuntija….

    A.Jalkanen

    Katsotaan Planter ensin eduskuntavaalit – nykyinen ei ehdi käsitellä uusia aloitteita. Riittäisikö aloitteen sisällöksi yksinkertaisesti se, että sidosryhmien tahtotila hirvikannan ja valkohäntäpeurakannan enimmäistasosta olisi alueellista riistaneuvostoa velvoittava. Toinen tavoiteltava asia olisi valkohäntäpeuran vapauttaminen kaatoluvista tai määrittely haitalliseksi torjuttavaksi vieraslajiksi. Susia en liittäisi tähän yhteyteen.

    Planter

    Ei tälle eduskunnalle, mutta kuusi kuukautta on aikaa kerätä, joten ennen uuden valintaakin voisi aloittaa?

    ”Riittäisikö aloitteen sisällöksi yksinkertaisesti se, että sidosryhmien tahtotila hirvikannan ja valkohäntäpeurakannan enimmäistasosta olisi alueellista riistaneuvostoa velvoittava”

    Maalaisjärjellä ajatellen yksikertaisimmillan juuri näin ja jos nykyinen alueellinen riistaneuvostosysteemi jatkuu, niin riistaneuvoston sidosryhmät voisivat tehdä myös velvoittavan päätöksen vhp ”tavoite”määristä.

    En minäkään sotkisi sutta asiaan, mutta ajatus oli saadaa myös susista huolestuneiden allekirjoituksia, koska ne saattaisivat ratkaista saako riittävän määrän allekirjoituksia. Hirvieläinkannan parempi kontrollointi vähentäisi ehkä susiongelmaakin.

    Reima Ranta

    Aivan hyvää analyysiä Planter ja AJ. Jo asia nostaminen näkyvästi esiin lisää paineita puuttua asiaan.

    Joka tapauksessa asiaa tulisi puuttua pikaisesti.

    Susiongelmat ovat AJ suora seuraus sorkkaeläinkannan suuruudesta. Ikänsä metsässä liikkuneenakaan ei tunnu erityisen mukavalta, kun susilaumoja alkaa ympärillä liikkua – puhumattakaan vähemmän kokeneista metsässä liikkuvista. Susiongelman liittäminen asiaan lisää merkittävästi kiinnostuneita.

    Tolopainen

    Jos onnistuu metsässä näkemään edes yhden suden siihen tarvitaan tuuria enemmän kuin lottovoitto on.

    A.Jalkanen

    Tuolla jk-ketjussa keskusteltiin hirvien vasamääristä, mutta asia ei mielestäni oikein hyvin istu sinne. ”Täyskasvuisista hirvilehmistä 60 prosenttia saa kaksosvasoja, mutta 2,5-vuotiaista vain noin 20 prosenttia.” Tässäpä lisää muutakin mielenkiintoista juttua hirvikantojen säätelystä ja petojen huomioimisesta ”verotuksessa”:

    https://riista.fi/wp-content/uploads/2013/03/Metsästyksenjohtajan-perustaidot-Hirven-biologia-Suomen-riistakeskus.pdf

    Olen ollut huomaavinani, että kriisitietoisuus kasvaa myös metsästäjien ammattilehdissä, niissä kirjoitellaan kannanhoidon onnistumisen tärkeydestä (seuraan vain Metsästäjää ja Jahtia)!

    Planter

    Vielä kansalaisaloitepohdiskelua.

    Se, että hirvieläinmäärien tavoitteet ovat sidosyhmien hyväksymällä tasolla olisi hyvä parannus. Vhp-alueella sidosryhmäkäsitettä pitäisi lisäksi laajentaa ja kyseenalaistaa ”riistahoito” sen osalta.

    Valkohäntäkauris on todettu Varsinais-Suomessa paikallisesti haitalliseksi vieraslajiksi, joten lisääminen ruokinnalla ja metsästysrajoituksilla tuntuu kummalliselta.

    http://www.vieraslajit.fi/lajit/MX.47629/show

    Jossain päin hirvien suhteen on ongelmana, että tavoitteet ovat kohdallaan, mutta tavoitteisiin ei päästä. Myös niihin tilanteisiin tarvittaisiin parannusta. En usko, että tilanne ratkeaa nuorten metsästäjien riistahoitomaksun pudottamisella 19€ vuodessa, eikä tunnu vierailjakorttikaan auttavan. Nyt vaan todetaan, että tilanne tulee pahenemaan koko ajan ja niinhän siinä käy.

     

    A.Jalkanen

    Hyvä lisäys lakiin olisi, että jos ”virallisella” systeemillä ei päästä alueellisiin sorkkaeläintavoitteisiin, niin mitä sitten tehdään tilanteen parantamiseksi. Sorkkaeläin on sikäli hirvieläintä parempi termi, kun se sisältää villisiatkin.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 168)