Keskustelut Metsänhoito ”Pois näkemäraivauksesta.”

  • Tämä aihe sisältää 484 vastausta, 33 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 484)
  • ”Pois näkemäraivauksesta.”

    Näin oli otsikoitu Stora Enson uusia ajatuksia ennakkoraivausten toteuttamiseksi.(Koneyrittäjä n:o 10 / 2013)
    SE:n tavoitteena on käyttää samaa raivausohjetta sekä energiapuuhakkuiden ennakkovalmistelussa että ensiharvennusmetsien raivauksissa. Tähän liittyy myös se , että koneella käsiteltävän rungon minimikooksi on määritelty 8 cm rinnan korkeudelta . Raivauksen toteutuksen ajankohta on vähintään 9 kuukautta ennen hakkuuta , jolloin lähes kaikki alle 8 cm rinnan korkeudelta oleva puuaines raivataan maahan tulevalta hakkuualueelta.

    Tämä on jo pitkään odotettu avaus raivaustoiminnan kehittämiseksi oikeaan suuntaan. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja , kun voi päätellä muiden metsäyhtiöiden siirtyvän nopeasti samaan käytäntöön. Näkemä- / ,” kuulema -”/ pit`ollaraivausten aika on pian historiaa.

  • suorittava porras

    Tarkennetaan , että kyselyssä haastatellut koneenkuljettajat hyväksyisivät korkeintaan 1000kpl alle 1,3 metrin havupuita ja alle 1500kpl alle 1,8 metrisiä lehtipuita hehtaarilla jääväksi raivauksen jälkeen käsiteltävälle kuviolle. Totaaliraivausta pidettiin kuitenkin parhaana vaihtoehtona ! Luonnollisesti aluetta ei tarvitse raivata , jos nämä lukemat alittuvat.Samaa kysyttiin myös toimihenkilöiltä ja yrittäjiltä . Heidän vastauksensa käy ilmi tämän ketjun kirjoituksista lisäyksellä , että toimihenkilöiden mielestä vasta yli 1,7 metrin aluskasvos kuusen osalta ja 2,2 metrin aluskavos lehtipuuna haittaa hakkuutyöskentelyä.

    Kaksijakoinen kasvatus on ongelmallista hakkuun osalta varsinkin, jos ylispuiden korjuussa viivytellään ja taimikko kasvaa tiheänä . Yli
    1,5 metrin taimikon seasta ylispuiden poistaminen alkaa olla jo haastavaa. Taimia kannattaisi harventaa jo ennen hakkuuta , jotta riittävä näkyvyys hakkuutyötä ajatellen saavutetaan.

    Tähän raivausongelmaan olisi olemassa parannusehdotuskin. Koska yrittäjien ja metsäyhtiön välisten urakointisopimusten mukaan leimikolla EI OLE hakkuuta haittaavaa aluskasvosta , voitaisiin sopia reilusti etukäteen , että mikäli ehto ei täyty , leimikko hakataan tuntityönä . Samaa periaatetta voitaisiin noudattaan suurta tarkkuutta ja huolellisuutta vaativilla ylispuu – ja jatkuvan kasvatuksen kohteilla. Tämän tuloksena markkinat huolehtisivat siitä , mikä on missäkin tapauksessa järkevin ja taloudellisin tapa toimia.

    Gla

    ”Kaksijakoinen kasvatus on ongelmallista hakkuun osalta varsinkin, jos ylispuiden korjuussa viivytellään ja taimikko kasvaa tiheänä . Yli 1,5 metrin taimikon seasta ylispuiden poistaminen alkaa olla jo haastavaa. Taimia kannattaisi harventaa jo ennen hakkuuta , jotta riittävä näkyvyys hakkuutyötä ajatellen saavutetaan.”

    Katson, saisinko joulukuusenhakumatkalla kuvan koivikosta. Vajaa 20-vuotiaalla kuviolla on alikasvoksen pisimmät parimetrisiä. Harvennus on ohjelmassa heti, kun saan raivauksen tehtyä.

    Taimien harventaminen on kyseenalaista, koska osa tuhoutuu, jolloin harvennetussa taimikossa siihen ei ole varaa.

    ”Tähän raivausongelmaan olisi olemassa parannusehdotuskin. Koska yrittäjien ja metsäyhtiön välisten urakointisopimusten mukaan leimikolla EI OLE hakkuuta haittaavaa aluskasvosta , voitaisiin sopia reilusti etukäteen , että mikäli ehto ei täyty , leimikko hakataan tuntityönä .”

    Tuo on urakoitsijan ja ostajan välinen asia. Sopikaa mitä haluatte, kunhan kaksijaksoisisten kuvioiden kasvatusta ei tehdä kannattamattomaksi.
    ,

    Metsuri motokuski

    Tuohan olisi hieno uudistus tuo tuntityölaskutus raivaamattomasta leimikosta. Mutta voi olla että metsänomistaja joutuu pian maksumieheksi. Kantorahatuotolla ei harvennusta saada tehtyä. Toisaalta puuyhtiön tuskin nostavat ostohintoja niin että siitä joutaa edes pientäkään siivua urakoitsijalle.

    Eiköhän ole parasta että pidetään metsät siinä kunnossa että ne kelpaavat ostaja organisaatioille.

    Pähkäilijä

    Kyllä meillä ainakin hankalammissa kohteissa on kaupan päättölähetyksen yhteydessä laitettu lisätietoihin myös tuntitöitä kuinka monta tuntia niitä on kertynyt ja miksi.

    Sehän on ostajan asia hinnoitella ostettavan puun hinta sellaiseksi mikä kattaa korjuukulut ja antaa vielä sopivan voittoprosentin yritykselle. Aivan samoin hinnoittelee työnsä metsurit, hakkuun tekijät, puutavara-autoilijat jne. Yritystoiminnan perusajatus on tuottaa voittoa omistajilleen, ei se sen kummempaa ole.

    Korpituvan Taneli

    Metsuri Motokuski:
    ”Eiköhän ole parasta että pidetään metsät siinä kunnossa että ne kelpaavat ostaja organisaatioille. ”

    Kyllähän ne ostajille kelpaavat! Ei täällä asiasta purnaavista ole yksikään vielä ilmoittanut olevansa ostaja. Vai onko?

    Tuo suorittavan tuntityö idea saattaa sopia johonkin kohteeseen.
    Minäkin olen jo muutaman vuoden teettänyt kaiken kaivinkonetyön tuntityönä. Saa sitten sellaisen jäljen kun haluaa. Tämä edellyttää luottoyrittäjää, kaivinkone miehistä niitä on minulla jo kaksin kappalein.
    Motohommissa ilmeisesti pitäisi sitten olla hankintakauppa ja tietysti se luotettava yrittäjä. Taitaisin jopa löytää tuollaisen luottoyrittäjänkin lähialueelta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    MS200:
    ”Mutta tämä äskeinen taas iskee täysin – luottomoto (sukua) ja hankintakauppa, kaivinkonehommat luottomieheltä (sukua)…Niin se menee! ”

    Niin miten se iskee???
    Ei ole sukulaisissa motoa, ei edes sen omistajaa tai kuskia, luottoa saattaisi silti olla.
    Kaivinkone luotto yrittäjistä toinen on sukua toinen ei.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Pitääpä huomenna käydä oikein päiväsnäöllä kurkkaamassa kuinka e-puuta on hakkailtu P-satakunnan suunnalla. Jotkut eivät kai sitten käsitä sellaista asiaa kuin että kun lähden aamulla päätoimeen lähden pimeässä ja kun tulen on siis jälleen pimeää. Ja kun työkollega vielä kaksi kuukautta sairastoipilaana on vain käytävä. Ei irtoa edes lauantaina. Mutta onneksi on sunnuntai!
    Tällä viittaan kuusmottisen kuvaosion vuodatukseen.
    Tässä H-vallassa kyllä käyn pimeälläkin mutta ei oikein työpäivän jälkeen virtaa lähteä ajamaan sataakunta kilometriä näillä pimeyden teillä. Kertoilen sunnuntai-illan kuulumisia ja näkymiä.

    Pähkäilijä

    Huima vuodatus Jees H-Valta…

    ajatteles iltavuoron kuljettajaa samaisella kuviolla. tähän aikaan vuodesta sentäs ajaa töihin valoisassa, mutta hakkaa pimeässä ja ajaa kotiin pimeässä, sata kilsaa suuntaansa on ihan normityömatka.

    Hiluxmetsuri

    Niin, tuo raivaus on melko hyvä jo siksikin, että se kuljettaja, joka teutaroi koneellaan Harjavallan mustassa yössä, näkee edes jotain.

    Gla

    Metsäradiossa oli juttua pimeässä raivaamisesta, pitäisi onnistua ihan hyvin suunnistajan otsalampulla. Paljon mahdollista, mutta lopputuloksen näkee hyvin vasta valoisan aikaan. Varmaan sama pätee moton työnjäljen arviointin.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 484)