Keskustelut Metsänhoito ”Pois näkemäraivauksesta.”

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 484)
  • ”Pois näkemäraivauksesta.”

    Näin oli otsikoitu Stora Enson uusia ajatuksia ennakkoraivausten toteuttamiseksi.(Koneyrittäjä n:o 10 / 2013)
    SE:n tavoitteena on käyttää samaa raivausohjetta sekä energiapuuhakkuiden ennakkovalmistelussa että ensiharvennusmetsien raivauksissa. Tähän liittyy myös se , että koneella käsiteltävän rungon minimikooksi on määritelty 8 cm rinnan korkeudelta . Raivauksen toteutuksen ajankohta on vähintään 9 kuukautta ennen hakkuuta , jolloin lähes kaikki alle 8 cm rinnan korkeudelta oleva puuaines raivataan maahan tulevalta hakkuualueelta.

    Tämä on jo pitkään odotettu avaus raivaustoiminnan kehittämiseksi oikeaan suuntaan. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja , kun voi päätellä muiden metsäyhtiöiden siirtyvän nopeasti samaan käytäntöön. Näkemä- / ,” kuulema -”/ pit`ollaraivausten aika on pian historiaa.

  • Metsuri motokuski

    Olen jo aiemminkin kirjoittanut että kyseessä on vain koneyrittäjän toiminnan kannattavuus. Jos raivaamattomuus aiheuttaa 30 % laskun tuotokseen on persutelut kiistattomat. Ei kai kenekään palkassa tai urakassa ole vastaava määrää ilmaa jonka voisi huoleti heittää sivuun.

    Tämä ei ole maaomistajan murhe vähääkään. Jos kohde on em syystä kannattamaton niin sitä ei yhtiö osta. Jos tähän päästään niin siinä tapauksessa toiminta on kestävällä pohjalla. Jos sellu / hierretehtaat tätä vauhtia lopettavat toimintansa niin tarjolle taatusti tulee hakkukelpoisia leimikoita. Niitä sitten ostetaan josta tuottoa saadaan.

    Tämä on vain valintakysymys niin kuin koko elämä. Valintoja täynnä….

    jees h-valta

    Tuskin sellua vähenee enää yhtään ja sen kylkiäiseksi sopii e-puu erittäin hyvin. On vain yhtiöiden (ostavan) murhe laittaa konekorjuu kannattaviin puihin. Olen valmis myöntämään 40-50 millisen rungon liian pieneksi konekorjuuseen mutta jos ostoehdoissa on tämä en siitä luovu. Ja siinäkin jonkun palstan sisällä pitää olla järkevä ja katsoa kokonaisuutta. Jos on muutama alamittainen pitää olla niuhottamatta ja tehdä ala kuntoon. Sotkee vaikka alleen. Tämä nyt vain on yksi osa metsänkasvatusta ja tullut jäädäkseen. Miksi haaskaisimme hyvän e-puun vain että kone pääsee pari tuntia nopeammin palstan läpi. Ennemmin pitää olla joustoa työmaakohtaisesti koneurakoitsijan ja ostavan tahon sopimuksissa. Laitetaan joku salainen lisäartikla josta saavat kyseenalaisissa sitten tapella keskenään. Metsänomistajan säännöt kaikki paperille ja uskon että toimii.

    suorittava porras suorittava porras

    Tässä nyt näyttää tiedonkulku selvästi törmäävän johonkin esteeseen . Yrittäjälle miltei vannotaan urakointisopimusta tehtäessä , että ennakkoraivaamattomia kohteita ei tarvitse tehdä , niitä EI OSTETA .
    Kuitenkin metsänomistaja on tehnyt saman firman kanssa sopimuksen , jossa ennakkoraivauksesta ei edes mainita mitään . Tästä johtuen onkin siirrytty käytäntöön , jossa työmaa käsitellään tai ollaan kaäsittelemättä , jos sopimusehdot eivät täyty.

    Tähän sopimusten ristiriitaan ovat koneyritykset ja kuljettajat täysin syyttömiä . He noudattavat omaa sopimustaan . Ilmeisesti SE on avaamassa peliä siihen suuntaan , että pelinsäännöt ovat vihdoin yhtenevät kaikkien osapuolten kesken .

    Ennakkoraivausten tarpeellisuus on varmasti kaikkien tiedossa ja myös se , että työstä ei joka tilanteessa suoriuduta kädenkäänteessä . Nyt on olemassa selvä aikaraja , jota ennen palsta on hoidettava kuntoon , jos tarvetta on . Lisäksi on selkeä läpimittaraja , jota pienempi puuaines on poistettava hakkuuta haittaamasta. Jos metsä on hoidettu ajallaan , asia on läpihuutojuttu. Miksi tästä pitää vielä väitellä , selvästä asiasta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Suorittava porras:
    ”Lisäksi on selkeä läpimittaraja , jota pienempi puuaines on poistettava hakkuuta haittaamasta. Jos metsä on hoidettu ajallaan , asia on läpihuutojuttu. Miksi tästä pitää vielä väitellä , selvästä asiasta.”

    Tästä pitää kinastella siksi että tämä ennakkoraivaus ollaan nyt avauksesi mukaan ajamassa täysin yli.
    Ei voi olla niin että tähän asti on jo vuosikymmeniä kelvannut kuitupuu pitäisi nyt ruveta raivaamaan alas.
    Sehän merkitsee sitä että konekorjuun menetelmät ovat vain taantuneet aikojen saatossa.
    No, taantuneethan ovat kaikki muutkin määräävään markkina-asemaan päässeet organisaatiot. MM diktaruurivaltiot.

    Koneurakoitsijat ovat vain nyt huomanneet tilaisuutensa tulleen paikata taskunsa, niistäkin reijistä jotka ovat tulleet vaikka grokilasin ääressä.

    Se että motokuskit niin innokkaasti tätä puolustavat johtuu samasta asiasta kuin aikanaan kun puun hinnoista käytiin valtakunnallisia neuvotteluja. Metsäteollisuudella meni aina kaksi kertaa vuodessa huonosti. Silloin kun tehtiin työehtosopimuksia, mutta myös silloin kun tehtiin puun hintasopimuksia. Erona oli vain se että jälkimmäisellä kerralla paperiliitto lauloi teollisuuden kanssa samassa kuorossa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras suorittava porras

    Ei tässä tarvitse raivata yhtään sen isompaa puuta , kun aikaisemminkaan . Se keppi on ennakkoraivauksissa kaadettu , mikä raivaussahalla on kertasipaisulla katkennut . Tähän väliin on vain tullut sotkemaan ansiottoman energiapuustatuksen saanut korjuuta ajatellen liian pieni puuaines . Ilman tukiaisten (ei näitä feminiinejä ) mukanaoloa tätä keskustelua ei edes tarvitsisi käydä .

    Samaan aikaan metsät ovat menneet hoidon puutteessa (lue VMI:n tilastojen kehitys tähän päivään) vuosi vuodelta huonompaan kuntoon . Ennakkoraivauksen tarve on lisääntynyt pelkästään tästä syystä .
    Koneet ovat tulleet tehokkaammiksi ja samalla kalliimmiksi . Kuitenkaan niistä ei saada tekniikan kehitystä vataavaa hyötyä irti olosuhteiden huononemisen takia .

    Kuljettajien niskaan ladataan lisää paineita . Tehokkaat ja kalliit laitteet on saatava tuottamaan. Tämä kuitenkin onnistuu valitettavan harvoin , kun lähes sokkona pitäisi tehdä huipputulosta laadun ja metsän kärsimättä . Työntekijän perusoikeuksiin kuuluva , nähdä selvästi mitä on tekemässä , ei toteudu läheskään kaikilla leimikoilla. Havaintojen tekoa ja suunnittelua haittaavaa arvotonta puuainesta on aivan liikaa edessä.

    Harvennustyömaiden puustovauriot , pitkät kannot , ajourituksen epäonnistumiset , lajisiirtymät tukista kuiduksi ja päinvastoin (aina huonompi vaihtoehto) , pitäisi kyllä olla selkeä singnaali siihen suuntaan , että ennakkoraivauksia ei pidä jättää tekemättä. Kehityksen sanelemat tuoreimmat ohjeet selviävät tämän keskustelun sisällöstä.

    kuusessa ollaan

    Taneli kirjoitti;
    ”Ei voi olla niin että tähän asti on jo vuosikymmeniä kelvannut kuitupuu pitäisi nyt ruveta raivaamaan alas. ”

    Ei se lienekään ideana lopettaa kuitupuun kasvatus, vaan että rungot kasvatetaan sen verran järeämmäksi ja kannattavammaksi korjata. Eli palataan takaisin ”aikaan ennen risupakettia”. Silloin vauhtisokeudessa mentiin metsän sijasta risukkoon.

    Kasvavassa metsässä kasvu 6cm > 8cm tapahtuu muuten varsin nopeasti, jos tiheys on vähänkin järkevissä rajoissa.

    SE on ainakin omasta mielestä ollut aina se yhtiö, joka vetää kireimmälle kaikki määritelmät, ensimmäisenä halusivat siirtää kaiken hankintakuitupuun mittauksen pelkkään kuormainvaakamittaukseen, joka esimerkiksi koko talven aikana kerätyn ja sattumanvaraisesti kerätyiden erien kohdalla asettaa haastetta löytää oikea kuivumiskerroin.

    Juippi

    Ei tosiaan tuo 6-8 pitäisi olla ongelma, eihän tässä latvaläpimitasta puhuttu?

    Eikä muutenkaan tässä pitäisi olla hiiltymiseen aihetta, jos homma kerran kannattaa niin markkinatalous hoitaa tekijät ja ostajat pikkupuun korjuuseen käden käänteessä.

    jees h-valta

    On hoitanut jo ja koko ajan lisää tulee jahka kotimaa alkaa elää jälleen täyspainoisesti. L&T:n Biowatti on hyvä esimerkki joka nosti viimeisen tilinpäätöksensä juuri plussalle. Kyllä nuo isotkin tekee ja jatkaa ja esim. täällä näytti isolta koneurakoitsijalta nopeasti löytyvän kalusto ja miehet tekemään näitä. Ei ne suosilla kaikkia anna kilpailijalle. Ja silloin pysyy vaateet kyllä maltillisina.

    kuusessa ollaan

    Tiedätkö miksi Biowatti nosti tulostaan?

    Gla Gla

    Paljonko on ”lähes kaikki”?

    Suorittava hyväksyi 1000-1500 runkoa, mikä on minusta ihan kohtuullinen määrä jätettävää puuta ja antaa mahdollisuuden monimuotoisuudellekin. Kaksijaksoisen kasvatuksen kanssa on kyllä tiedossa ongelmia, koska ylimääräisiä taimia pitää olla runsaasti. Miten ensiharvennettavien koivikoiden kanssa pitäisi suorittavan mielestä toimia, kun kuusta on alemmassa jaksossa? Toki kaikki koivut otetaan esiin, mutta silti väleihin mahtuu useampi tuhat kuusta.

    Sinänsä itse en laske erotusta kantohinnalle raivaamattoman ja raivatun välillä. Miksi pyrin kaikki kuviot raivaamaan, johtuu kahdesta syystä. Toinen on korjuutyön laatu ja toinen on pyrkimys vähentää raivaustarvetta jatkossa.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 484)