Keskustelut Metsänhoito ”Pois näkemäraivauksesta.”

  • Tämä aihe sisältää 484 vastausta, 33 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 484)
  • ”Pois näkemäraivauksesta.”

    Näin oli otsikoitu Stora Enson uusia ajatuksia ennakkoraivausten toteuttamiseksi.(Koneyrittäjä n:o 10 / 2013)
    SE:n tavoitteena on käyttää samaa raivausohjetta sekä energiapuuhakkuiden ennakkovalmistelussa että ensiharvennusmetsien raivauksissa. Tähän liittyy myös se , että koneella käsiteltävän rungon minimikooksi on määritelty 8 cm rinnan korkeudelta . Raivauksen toteutuksen ajankohta on vähintään 9 kuukautta ennen hakkuuta , jolloin lähes kaikki alle 8 cm rinnan korkeudelta oleva puuaines raivataan maahan tulevalta hakkuualueelta.

    Tämä on jo pitkään odotettu avaus raivaustoiminnan kehittämiseksi oikeaan suuntaan. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja , kun voi päätellä muiden metsäyhtiöiden siirtyvän nopeasti samaan käytäntöön. Näkemä- / ,” kuulema -”/ pit`ollaraivausten aika on pian historiaa.

  • laurihääri

    Toivotan onnea ja menestystä Raivurille ja kaikille metsän hoidosta kiinnostuneille. Kaikki ei suju kuitenkaan niinkuin Srömsöössä.

    Tuo hyvin nopea kiertoaika toteutuu vain kaikkein ihanteellisimmissa olosuhteissa ja niitä on harvassa. Ravinne-, vesi- ja hivenainetilanne pitää olla optimissa, ja hoitotoimien onnistuttava nappiin.

    Tällä hetkellä ei vielä makseta laadusta, Tukki kuin tukki, sama hinta. Mutta jo näitä nykytaimikoita hinnoitellaan laadun perusteella, ja silloin ovat leveät lustot hintaa laskeva tekijä.

    Maaperän kasvukuntoon ja sen mikrobiologiaan kiinnitetään nyt ihan liian vähän huomiota. Lahopuuta pitää olla, lämpö- ja kosteusolosuhteet optimissa, että ötökät, hajottajat ja sienet viihtyvät.

    Silloin se puu kasvaa.

    jees h-valta

    Laurihääri, selvennätkö mitä tarkoitat lauseellasi: Nykytaimikoita hinnoitellaan jo laadun mukaan ja iso lusto on hintaa laskeva tekijä??

    laurihääri

    Yritin jo korjata tuota epäonnistunutta ilmaisua, mutta tämä kone pixxuilee, eikä suostu aina tekemään mitä minä haluan. Mutta sellaistahan tämä elämä on. Kaikki tapahtuu niinkuin on tapahtuakseen, olinpa minä siitä mitä mieltä tahansa.

    Tarkoitin sanoa, että kun näitä taimikoita myydään tukkivaiheessa, niin silloin laatua arvostellaan toisin kuin nyt. Sen vuoksi pitäisi osata säätää tuota taimikon tiheyttä jo kasvatusvaiheessa siten, että luston paksuus ja oksaisuus olisivat optimissa pituuskasvun kanssa.

    Ja samalla kehotan lukemaan esim. Eino Mälkösen kirjaa ”Metsämaa ja sen hoito”. On siinä paljon sellaista mitä ei ymmärrä, mutta riittää, että tajuaa suuruusluokat.

    suorittava porras

    Vähän uutta purtavaa näkemäraivauksesta luopumisen syistä….

    Hakkuukoneen työohjelmiin on ilmaantunut uusia ominaisuuksia . Kone alkaa ”herjata” , kun valmistettujen KUITUPÖLKKYJEN KESKIPITUUS ALITTAA 4,80m !

    Kuitupökkkyjen pituutta on kasvatettu 4,5 m-5metristä 5,4:ään metriin . Nämä muutokset on tehty silmällä pitäen kaukokuljetuksen uusia vaatimuksia . Autojen uuden lain mahdollistamaa kuljetuskapasiteetia ei saada täysimääräisesti hyödynnettyä , jos pölkkyjen keskipituus on liian alhainen.

    Yllä esitetty tulee johtamaan siihen , että paljoa viittä mertriä lyhempiä pöllejä ei tulevaisuudessa tehdä . Tämä tarkoittaa siis käytännösä sitä , että on raivattava kaikki ne rungot maahan , joista ei tule vähintään yhtä ”vitosen” rankaa . Viisas metsänomistaja alkaa viimeistään nyt huolehtimaan siitä , että kasvatettavilla puilla on mahdollisuus kehittyä mahdollisimman nopeasti kyseisen vähimmäismitan täyttäväksi .

    Energiapuiden kohdalla tilanne on sama . Korjattavien runkojen koko tulee kasvamaan , jotta saadaan kelvollista haketta ja jotta korjuukustannukset saadaan pysymään kohtuullisina .

    Metsuri motokuski

    Ja mitä tämä uudistus sitten vaikuttaa tukkikertymään ? Voi vain arvailla.

    kuusessa ollaan

    Vaikka koneyrittäjät eivät ajatuksesta pidäkkään, saattaa samasta syystä tulevaisuudessa katkontaa tapahtua myös kolmimetriseksi. Silloin vetoautoissa kulkisi periaateessa aina 6 metrin kuitua, vain keskeltä katkottuna. Ruotsissahan kolmosta tehdään edelleen harvennuksilta.

    Metsuri motokuski

    Ei se kolmosen teko / ajo niin huonoa ole. Siinä on aika paljon parempi taksa.

    jees h-valta

    Kyllä se hake kuljetetaan ihan omissa lootissaan joten aivan sama mitä hakettimen rummulle mätetään. Ohjelmien herjaamiset ovat vain ja ainoastaan ohjelmoitsijoiden puoliturhaa pätemisen tarvetta kun mitään järkevää lisättävää ei olle keksitty. Saahan siitäkin taas lähettää uuden päivityksen laskun kera.

    suorittava porras

    Se on kuules Jesse sillä lailla , että niillä herjoilla on todellinen tarkoitus. Muutama huomautusviesti ja niiden huomiotta jättäminen johtaa kuljettajan kohdalla henkilökohtaiseen puheluun ja jos se ei auta , hänet siirretään vapaille työmarkkinoille .

    ..ja ei ollut kyse mistään hakerummusta , vaan siitä , että kuljetusautojen kasvanut kapasiteetti saadaan tehokkaasti käyttöön lastaamalla niihin täyspitkää tavaraa .

    Liian pienestä tavarasta tehdyn hakkeen laatu on kehnoa . Tästä energialaitokset ovat viestittäneet tuskastuneina jo useampaan kertaan. Tuontihake kiinnostaakin niitä huomattavasti enemmän , kun se on tehty paksummista puista.

    jees h-valta

    Harvempi sitä varmaan vielä 6-7 metristä metsää konetyöstöön tarjoaakaan. Kyllä siitä kasasta joka tienvarteen mätetään on aika vaikea sanoa onko pituus hyvä, tyydyttävä vai huono. Kaikki kasattu sinne ajetaan kuitenkin.

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 484)