Keskustelut Metsänhoito ”Pois näkemäraivauksesta.”

  • Tämä aihe sisältää 484 vastausta, 33 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 484)
  • ”Pois näkemäraivauksesta.”

    Näin oli otsikoitu Stora Enson uusia ajatuksia ennakkoraivausten toteuttamiseksi.(Koneyrittäjä n:o 10 / 2013)
    SE:n tavoitteena on käyttää samaa raivausohjetta sekä energiapuuhakkuiden ennakkovalmistelussa että ensiharvennusmetsien raivauksissa. Tähän liittyy myös se , että koneella käsiteltävän rungon minimikooksi on määritelty 8 cm rinnan korkeudelta . Raivauksen toteutuksen ajankohta on vähintään 9 kuukautta ennen hakkuuta , jolloin lähes kaikki alle 8 cm rinnan korkeudelta oleva puuaines raivataan maahan tulevalta hakkuualueelta.

    Tämä on jo pitkään odotettu avaus raivaustoiminnan kehittämiseksi oikeaan suuntaan. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja , kun voi päätellä muiden metsäyhtiöiden siirtyvän nopeasti samaan käytäntöön. Näkemä- / ,” kuulema -”/ pit`ollaraivausten aika on pian historiaa.

  • raivuri

    On tämä aika touhua. On ole omilta luottokuskeilta tällaista kuullut. Eikä ole kukaan muukaan tästä kertonut. Taitaa olla pelkästään suorittavan ketjun ohjeistus?

    Korpituvan Taneli

    Suorittava antoi toki taas hyvin selventävän kuvan suhteista ja toiminnoista ostaja/ urakoitsija/ motokuski.

    Tuo pitkä litania ei tee millään tavalla tyhjäksi sitä että kaupasta on sovittu myyjän ja ostajan kesken. Ellei tässä yhteydessä ole sovittu siitä että pitää raivata, niin silloin raivaamattomuus on ostajan vastuulla. On saatettu jopa suullisesti mainostaa, että meidän firma ei vaadi raivausta.
    Jos työ sitten raivaamattomuuden vuoksi ei etene ei syy ole enää metsänomistajassa. Onko tämä nyt niin vaikeaa ymmärtää?
    Sekin on ostajan ja koneurakoitsijan välinen asia jos kauppakirjan ehdot eivät näy motokuskin hakkuuohjeessa. Vai pitäisikö mielestäsi myyjän tulla sinulle näyttämään kauppakirjaa???

    Eli turha täällä on syyllistää myyjää raivaamattomuudesta. Kohdista kritiikkisisi ostajalle.

    Tätä asiaa on kuule puitu jo useammassakin ketjussa, koita nyt ruveta ymmärtämään että se kauppakirja ratkaisee. Esim. jos asiaa puidaan oikeudessa, niin siihen kauppakirjaan katsotaan, ei sinne metsään.

    On sinulla varmaan ollut sitten niitäkin tapauksia, jolloin kauppakirjassa on mainittu että myyjä raivaa, mutta ei ole raivannut. Näistä tapauksista ei nyt ole kysymys.

    Kokonaan eri juttu on myös se että raivaus tekee hyvää leimikolle, oli sitä kauppakirjan ehdoissa tai ei.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Puun takaa

    Yksi ongelmanaiheuttaja on nykyinen puukauppatapa.
    Eipä siellä leimikolla ennen kauppoja aina käydä.
    Metsänomistajat kuten ostajatkin ovat monesti kaukana kohteista.
    Katsotaan vain suunnitelmista ilmakuvista.
    Erityisesti energiapuukohteilla saattaa totuus sitten ollakin aivan toisenlainen kuin on oletettu.
    Yhtiöthän ovat aina silloin tällöin esittäneet, että urakoitsijat alkaisivat hoitamaan myös ostotoiminnan.
    Todennäiköisesti Suomessakin siirrytään muiden maiden tapaan metsänhoitoyhdistysten puunhankintaan.

    suorittava porras

    Kymmenkunta motoketjua toimii näillä ohjeilla ja naapurissa vähän useampi ketju. Hommista ei yksinkertaisesti tulisi yhtään mitään , jos alituiseen saisi arpoa työmaaolosuhteita. Kehitys on onneksi menossa parempaan suuntaan ja entistä useampi työmaa on siinä kunnossa missä pitääkin .

    Naapuriyritys joutui vähän neuvottelemaan erään isomman työmaan kesken jääneistä raivauksista . Työt jatkuivat sielläkin loppuun asti raivauksen jälkeen.

    Yhdellä kolmesta isosta metsäyhtiöstä on varsin hyvä käytäntö. Yhtiö lupaa huolehtia ennakkoraivauksesta , jos mo ei ole valmis taikka kykenevä sitä tekemään. Työkustannus vähennetään puukaupan ennakkomaksusta.

    Korpituvan Taneli

    Suorittava Porras:
    ”Yhdellä kolmesta isosta metsäyhtiöstä on varsin hyvä käytäntö. Yhtiö lupaa huolehtia ennakkoraivauksesta , jos mo ei ole valmis taikka kykenevä sitä tekemään. Työkustannus vähennetään puukaupan ennakkomaksusta. ”

    Sinänsä ihan OK systeemi, mutta tämä ei koskenut nyt puheena olevaa tapausta, jossa Kauppakirjassa on sovittu siitä ettei tarvitse raivata.
    Silloin ei ole merkitystä sillä onko myyjä halukas, kykevä tai tokeneva.
    Ehdottihan minullekkin viimeisimmässä energiapuukaupassa juuri kyseinen firma tätä tapaa. Heillä oli kuitenkin huonommat hinnat kuin sillä joka selvästi ilmoitti, että me emme vaadi ennakkoraivausta. Tämä toinen sai kaupan ja minä silti ihan kaikkein pahimmat paikat raivasin.

    Toistan Vielä kerran:
    Jos kauppakirja ei edellytä raivausta, niin silloin ostaja on ottanut asiasta vastuun ja se pysyy sillä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Puuntakunen se vasta paksuja vetelee mutta seura varmaan tekee kaltaisekseen. Kyllä nämä hommat hoituu tällä konseptilla varmasti lisääntyvässä määrin ja suorittava ja kumpp-koneistajat alkavat jäädä verstaan nurkalle rasvailemaan koneistoja säilytysvaseliineihin. Ne tekee jotka osaa ja yleensä tämä pränkkäkaarti putoaa markkinoilta kaikessa hiljaisuudessa. Saattaa silti olla ettei tuossa vihermaatuvassa ketjussa muita änkyröitä edes ole. Uskon parempaan tulevaan ja toivon sitä suorittavallekkin tulevilla eläkepäivillä.

    Hiluxmetsuri

    Niin, ei kai tähän en voi mitään olennaista lisätä. Kysehän on ketjutetusta sopimuksesta, joss myyjä ja ostaja sopivat jostain.

    On sitten ihan eri asia mitä ostaja on sopinut joidenkin muiden asiaan liittyvien tahojen kanssa. Sopimus kun on syntynyt myyjän ja ostajan välille siinä olevilla ehdoilla.

    Suomessa on sopimuksenvapaus ja hommia voi tehdä monella tavalla. Suorittava vaan pitää kiinni oman työnanatajnsa tekemästä sopimuksesta. Turha tätä on itkeä. Jotkut toiset voivat sopia jotain muuta, ihan vapaasti. Raivata tai olla raivaamatta. Ihan miten vaan. Kaiken voi sopia ja hinnoitella. Jokaiselle taitaa löytyä ihan just ittelle sopiva sopimuskumppani :).

    Leevi Sytky

    Jesse päästelee taas paksuja…
    Jos minulla on – ja itse asiassa onkin – ensiharvennusleimikko, jossa vesakko haittaa konehakkuuta, en missään nimessä päästäisi konetta työmaalle. Todellisuudessa raivaus tapahtuu ennen hakkuuta, joka on noin vuoden kuluttua.

    Em. kohde on 1,5 ha:n kuusikko, jossa osalla alueesta on kasvatettu koivua ylispuuna. Koivut on poistettu alueelta seitsemän vuotta sitten ja kuuset ovat koht. hyvässä kasvussa. Mutta aukkoisuutta on. Mitä tapahtunut tällä koivujen alueella?
    No yllätys oli minullekin; lähes läpipääsemätöntä vesakkoa oli noussut sinne missä oli vähänkin harvempaa kuusikkoa.
    Raivaus on välttämätön toimenpide.

    Em. kohteen hakkuu tapahtuu isomman operaation kylkiäisenä.

    suorittava porras

    ””Erityisesti energiapuukohteilla saattaa totuus sitten ollakin aivan toisenlainen kuin on oletettu.””

    Tilanne on juuri tämä . Kukaan ei viitsi rämpiä sitä korjuuseen suunniteltua risukkoa perille asti . Siellä tilanne näyttää aivan muulta kun lähempänä tietä .Metsätaloussuunnitelmatkin tahdään ja päivitetään oletuksella , että suositellut hoitotoimenpiteet tehdään ajallaan .
    Jos kuitenkaan mitään ei ole tehty , on unohdettu päivittää kasvulukemat tilannetta vastaavaksi , puhumattakaan hoitotöiden kasvaneesta työmäärästä . Tähän sitten ollaan väkisin tarjoamassa ratkaisuksi koneellista korjuuta. Oikea toimenpide tässä tilanteessa olisi reipas raivaus ja hakkuun sirtäminen 10 vuoden päähän. Edellä kuvatun laisessa tapauksessa jouduin keskeyttämään työmaan aivan hiljakkoin . Viisi hehtaaria nuortametsää oli pakko jättää vielä muutamaksi (5-10v) vuodeksi kasvamaan lisää tilavuutta.

    Samalla työmaalla vaadin raivauksen noin hehtaarin alalle , kun sitä ei jostakin syystä oltu tehty . Olisi ollut viisasta keskeyttää hakku jo ennen sitä , koska raivattun alueen poistetavien puiden tilavuus oli alle 40 litraa. Metsuri raivaili aluetta pari päivää. Jokainen laskutaitoinen ymmärtää , että tuli kallita puita , kokonaista 28 mottia /ha !

    Toivottavasti edellä kuvaamani auttaa ymmärtämään , miksi raivaus on tehtävä hyvissä ajoin . Ilmakuvistakaan ei valitettavasti aina selviä hakkuun kiireellisyys . Sen pystyy havaitsemaan vasta raivauksen jälkeen paikanpäällä .

    jees h-valta

    Mistä kummasta leevi että kumpp. ovat sitten siinä käsityksessä että minä suosin jotain vesakon konehakkuuta. Minähän olen ilmoittanut jo ties kuinka hel…..monta kertaa että siellä missä raivaus vaadittiin tein sen juuri kuten vaatimus oli. Eli rinnankorkeudelta noin 40-50 mm. puusto raivattiin lähinnä juuri nk. näkemäraivauksena. Ja toisessa minulta EI vaadittu ennakkoraivausta. Mielestäni tämä jankkaus on jo venynyt jopa käsittämättömän pitkään vaikka olen aina antanut tiedot jo täälläkin keskusteluketjussa ties monennenko kerran. Keskustelu on hyväksi mutta saman jankkaaminen alkaa kyllä jo tympiä pikkuhiljaa.

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 484)