Keskustelut Metsänhoito ”Pois näkemäraivauksesta.”

  • Tämä aihe sisältää 484 vastausta, 33 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 484)
  • ”Pois näkemäraivauksesta.”

    Näin oli otsikoitu Stora Enson uusia ajatuksia ennakkoraivausten toteuttamiseksi.(Koneyrittäjä n:o 10 / 2013)
    SE:n tavoitteena on käyttää samaa raivausohjetta sekä energiapuuhakkuiden ennakkovalmistelussa että ensiharvennusmetsien raivauksissa. Tähän liittyy myös se , että koneella käsiteltävän rungon minimikooksi on määritelty 8 cm rinnan korkeudelta . Raivauksen toteutuksen ajankohta on vähintään 9 kuukautta ennen hakkuuta , jolloin lähes kaikki alle 8 cm rinnan korkeudelta oleva puuaines raivataan maahan tulevalta hakkuualueelta.

    Tämä on jo pitkään odotettu avaus raivaustoiminnan kehittämiseksi oikeaan suuntaan. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja , kun voi päätellä muiden metsäyhtiöiden siirtyvän nopeasti samaan käytäntöön. Näkemä- / ,” kuulema -”/ pit`ollaraivausten aika on pian historiaa.

  • jees h-valta

    Tanelin kysymykseen ei oikein muuten voi vastata. Valehtelematta.
    Asiat eivät ole vertailukelpoisia, sen myönnän. Mutta sitä Taneli kuitenkin kysyi.

    jees h-valta

    Eli pitäydyn siinä kommentissa joka Lassen kommentin yläpuolella.
    Selvyyden vuoksi.

    suorittava porras

    Kun suunnittelet ryhtymistä puukauppoihin , tarkista onko raivaustarvetta. Jos metsänhoitotyöt on tehty ajallaan , sitä harvoin on. Yleensä valitettavasti tilanne on toinen.
    Siksi onkin parasta aloittaa raivaus jo pari vuotta enne hakkuuta kaatamalla lähes kaikki rinnan korkeudelta alle 8 cm puu pois. Kuitenkin niin , että alueelle jää korkeintaan 1000 kpl /ha läpimitaltaan alle 8 cm:n runkoa , jotka eivät kuitenkaan saa estää puiden runkomuodon määrittämistä apteerausta silmällä pitäen eivätkä peitä maastoesteitä . Esteet on helpompi kiertää aiheuttamatta ajourien leventämistä , kun kierrettävät alueet on havaittavissa riittävän kaukaa (=30 – 50 metrin päästä).

    Miksi sitten raivata pari vuotta (vähintään vuosi) ennen hakkuuta ? Olen puunkorjuuta tehdessäni joutunut joitakin kertoja poistumaan suunnitellulta työmaalta , kun viimehetken raivauksen jälkeen on käynyt ilmi , että palstalla ei yksinkertaisesti ole hakattavaa . Hakkuuohjeissa on kuitenkin ollut monesti rajattuna useitakin hehtaareita täysin hakkuukelvotonta aluetta tai palstaa , jonka hakkuu olisi ajankohtaista vasta vuosien kuluttua . Näiltä vahingoilta voidaan välttyä tekemällä raivaus ajoissa. Hakkuusuunnitelmaa on helppo muuttaa myöhäisemmäksi vielä tuossa vaiheessa , jos tilanne niin vaatii.

    Myös raivauksen vaatima aika saattaa yllättää , joten siitäkin syystä hommaan kannattaa tarttua ajoissa . Jos raivaus on kesken hakkuun alkaessa ja sitä ei ehditä saada loppuun , voidaan hakkuu joutua keskeyttämään . Kun tarvittavat raivaukset on tehty ajoissa , ei kenenkään tarvitse selitellä ja hakkuu voidaan toteuttaa kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla.

    jees h-valta

    Taitaa tosiaan tuo Tanelin nimeämä jankutus alkaa aina lähtöpisteestä kun suorittava ilmestyy palstoille. Sama on ääni askelten, sanotaan jossain laulussakin. En nyt aivan allekirjoita noita ihan tuolla viisiä mutta harvemmin puukauppaa tekevän kannalta vinkeissä hiukan varaa ottaa opiksikin. Nuo vahvuusasiat on syytä tarkistaa esim. e-puuraivaukseen juuri kaupanteossa. (mitä siis vaaditaan) Sieltä tulee kyllä ihan hyvä nivaska aivan hyvää tietopohjaa mitä tehdään ja mikä on kenenkin vastuulla.
    Kaikkein paperilla kattavain kauppamuoto mitä olen seuraillut.
    Turha kenenkään on rahaa maahan raivata jos ei siitä ylitarjontaa ole. Tuo pari vuotta ennen on turhaa jos vain sotkee tavaran alas ettei jätä nojottamaan pystypuita vasten.

    suorittava porras

    Jees:
    ””Nuo vahvuusasiat on syytä tarkistaa esim. e-puuraivaukseen juuri kaupanteossa. (mitä siis vaaditaan) ”

    No , ei tainnut tulla tarkastettua , kun se reilu hehtaari jäi korjaamatta. Oliko kyse raivaamattomuudesta , liian pienistä rungoista vai molemmista ? Kun käy sen palstan raivaussahan kanssa läpi ennen hakkuuta , ei tule yllätyksiä .

    PS. Meillä muuten on selkeät ohjeet yrityksen taholta siitä , että raivaamattomia ei tehdä ja puiden keskitilavuuden alittaessa 60 litraa hommat loppuu siihen. Jo pari vuotta sitten tuli yhtiöltäkin päällikkötason viesti , että hakkuu kohdistetaan vain kunnossa oleville leimikoille. Me kuljettajat noudatamme saamiamme ohjeita . On harmi jos samat viestit eivät kulkeudu metsänomistajille.

    Kaataja

    Kertokaahan arvon asiantuntijat, minkäkokoinen on 60 tai 80l puu? Ja myös mikä on tilavuus puulla, joka on rk 8cm.

    jees h-valta

    Voin suorittava vakuuttaa että runkokoko oli Metsäkeskuksen tuoreen suunnitelmatiedon pohjalta ( alle 3v.vanha) 10cm joten siitä se ei kiinni ollut. Eikä moton kuljettaja sellaista valittanutkaan. Heidän syynsä aikanaan selkiää tai ei selkiä mutta joku ne loputkin tekee ja edelleen konetyönä. En usko että yhtään sen vahvempaa ollut keskijäreys P-Satakunnankaan palstalla. Senverran huonompi kasvupohja vaikka hiukan iäkkäämpi olikin.

    suorittava porras

    ”minkäkokoinen on 60 tai 80l puu? Ja myös mikä on tilavuus puulla, joka on rk 8cm.”

    60 litran puu esim rkläpim. 12 cm ja pituus 11m
    10cm ja pituus 14m

    80 litran puu 13 cm/12m , 12cm/13,5m

    rk 8cm pit 3m /11litraa , 4m/13 litraa , 5m/15 litraa , 6m/17litraa…

    raivuri

    Suorittava vetää samaa linjaa. Ymmärrän motokuskin tyytymättömyyden ja turhautumisen leimikoihin ja nykyiseen metsänhoidon tilaan. Mutta sitä en ymmärrä että jos nimet on papereissa ja harvoin siellä ennakkoraivausta lukee. Ei se silloin ole suinkaan mo:n ongelma. Se on osto-organisaation ja suorittavien välinen ongelma silloin. Näitä kun lukee niin tulee väkisin mieleen, että loppujen lopuksi konehommat on palveluammatti. En kasvata puuta suorittavia vaan ostajia varten. Toki hyvien leimikoiden ”motivaatiobonuksesta” ja työjäljen paranemisesta saisi kokonaan toisen ketjun. Omalle kohdalle ei ole muuten kuin kerran osunut valittavaa suorittavaa…

    suorittava porras

    Raivausasia on ennen kaikkea metsänomistajan asia . Vain hänellä on mahdollisuus tehdä toimenpide riittävän ajoissa tai antaa raivaus toisen tahon tehtäväksi . Kun kone tuodaan palstalle , asia tulee olla kunnossa.
    Toki kaikkia palstoja ei tarvitse raivata , mutta palstan kunnostuksen tarve tulee tarkastaa hyvissä ajoin ennen hakkuuta , jotta raivaus ehditään tekemään varmasti ennen puunkorjuun aloittamista . Jotta työ vastaisi tarkoitustaan , se pitäisi tehdä vähintään vuosi ennen hakkuuta. Tuolloin metsäyhtiö ja korjuuyrittäjä tuskin voivat tilanteeseen vaikuttaa , koska kauppojakaan kyseisestä työmaasta ei välttämättä ole vielä tehty.

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 484)