Keskustelut Metsänhoito ”Pois näkemäraivauksesta.”

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 484)
  • ”Pois näkemäraivauksesta.”

    Näin oli otsikoitu Stora Enson uusia ajatuksia ennakkoraivausten toteuttamiseksi.(Koneyrittäjä n:o 10 / 2013)
    SE:n tavoitteena on käyttää samaa raivausohjetta sekä energiapuuhakkuiden ennakkovalmistelussa että ensiharvennusmetsien raivauksissa. Tähän liittyy myös se , että koneella käsiteltävän rungon minimikooksi on määritelty 8 cm rinnan korkeudelta . Raivauksen toteutuksen ajankohta on vähintään 9 kuukautta ennen hakkuuta , jolloin lähes kaikki alle 8 cm rinnan korkeudelta oleva puuaines raivataan maahan tulevalta hakkuualueelta.

    Tämä on jo pitkään odotettu avaus raivaustoiminnan kehittämiseksi oikeaan suuntaan. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja , kun voi päätellä muiden metsäyhtiöiden siirtyvän nopeasti samaan käytäntöön. Näkemä- / ,” kuulema -”/ pit`ollaraivausten aika on pian historiaa.

  • Leevi Sytky Leevi Sytky

    Jesse kirjoitti tuolla että raivaus on tietynlaisten hemmojen itsetyydytyslaji. Vai tapako se oli…

    Pitää paikkansa. Hyvin tehdystä ja tuottavasta työstä saa sekä fyysisen, että psyykkisen tyydytyksen. Eihän nyt sentän ”pikku-Leevit” lähde liikkeeelle, mutta mielihyvä nousee korkeimmalle mahdolliselle tasolle minkä voi housut jalassa saavuttaa.

    jees h-valta

    Kuvio oli alkujaan sen 3,2ha:a ja eipä sen suhteen pahempaa pirstoutumista. Tein tuon yhden kuvion ensin aivan siitäkin syystä että halusin nähdä myös harvennuksen tulosta ennen kokonaisalan harvennusta. Nyt uskallan ottaa varmaan seuraavan kuvion heti ojan toiselta puolelta jossa saadaan hoidettua myös keskeneräisyyttä edellisestä. Mitään sen dramaattisempaa hajontaa ei tapahdu myöskään ajallisessa kehityksessä. Seuraava kuvio olikin hiukan jostain syystä kevyempää materiaa mutta kerkeää vielä mukaan vauhtiin koko aukkoa ajatellen. Olisko ollut sentin, parin ero keskivahvuudessa Metsään.fi:n tiedoilla. Hitaasti kiirehtämällä edetään.

    laurihääri

    Muutamia vuosia sitten seurasin näytöstä, jossa UPM esitteli energiapuuhakkuuta.

    Alalta oli poistettu raivaussahatyönä alle nelisentiset risut ja nyt tehtiin energiapuuta keskiläpimitaltaan n. 10 senttisestä, sangen tiheästä mänty-hieskoivunuoreikosta. Jäljelle jäi ihan hyvännäköinen metsä, ja isäntäkin sai siitä jottain.

    Olis ollu hyvä, jos tämä systeemi olis toiminut, sillä näitä viidakoita riittää. Mutta kun konemiehet eivät pärjää, on keskiläpimittaa pakko korottaa.

    Jotenkin tuntuu siltä, että nämä hoitamattomat tureikot ovat kuin jotkut nykynuoret: on yhteiskunnan vika että ovat syrjäytyneet, eivät jaksa käydä koulua eivätkä tehdä töitä. Rahaa vaan pitäisi jostain luukusta saada.

    Ei. Kyllä metsätaloudenkin pitää kannattaa ilman avustuksia, ja jokaisen ketjun osan on elettävä omalla työllään.

    Pete

    Jees aikaisemmin: ”Turha ”puistonhoito” ei kuulu työnkuvaani.”
    Ei kuulu minunkaan toimenkuvaan. Ei kuulu myöskään iltalenkit aitojen kohenteluineen. Parilla palstalla en ole käynyt kolmeen vuoteen enkä taida käydä tänäkään vuonna. Naapurilta tai paikalliselta ammattilaiselta olen kysynyt osuiko myrskytuulet kylälle. Kun metsä on hoidettu ja harvennettu ajallaan, niin siellä ei tarvitse yhtenään käydä tuumailemassa. Tarjouksen pyytäminenkin on käy puhelimella ja sähköpostin liitteenä toimitetulla kartalla. Ei tarvitse ostomiehen mukana olla viisastelemassa, että ”tuosta puskasta tuolla tavalla ja tästä tällä”. Puunhalausmetsät ovat sitten erikseen hiukan lähempänä. Niitäkin tarvitaan.

    Jees aikaisemmin: ” Raivaamaan ”pääsen” päätehakkuiden ennakkoraivauksilla riittämiin.”
    Päätehakkuun ennakkoraivaus on mielestäni sitä kaikkein turhinta ja turhauttavinta tekemistä. Jotain on mennyt pahasti pieleen jos sellaista joutuu tekemään. Samassa ajassa kun ennakkoraivaa hehtaarin niin niittää hehtaarin verran max 2 metristä vesakkoa. Ja aivan varmasti. Ostopalveluissa on vielä suurempi ero. Ja kaiken lisäksi vesakko nousee uudistusalalle hanakasti ”ennakkoraivauksen jälkeen”. Toki jos jatkuvan kasvatuksen hengessä pitää hieskoivun, haavan, lepän ja pihlajan vesakkoa positiivisena uudistumisena, niin mikäs siinä sitten. Todellakin ostopalveluna teetettyä raivausta ei käytännössä pysty tekemään liian aikaisin. Ainakin viljelymetsä kiittää siitä aina.

    jees h-valta

    Pete varmasti oikeassa että turhauttavaa on ennakkoraivauskin mutta kun kaikkia ei ole itse kasvattanut niin sitä vain sitten tehdään.
    Omakasvattamissa kuten juuri tämä e-puukohde tein vain varhaisperkauksen, en ennakkoraivausta. Siihen pyrin kyllä vastakin että vain varhaisperkauksella mennään hakkuulle. Katsotaan ny kuinka allergisisa koneenkuljettajia sitten osuu kohdalle. Silti väliä silti jos kauppa vain on tehty ilman vaatimusta ennakkoraivuusta.

    Metsuri motokuski

    Liekö se ongelma ole koneenkuljettajan ”allergisuudessa”. Koneketju tekee kuitenkin vain työtään ja kulut pitää saada katettua. Ehkä vielä vähän urakoitsijallekkin. Meille konekuskeille niitä palstoja ei tarvii raivata jos metsänomistaja hoitaa saamatta jääneet kustannukset urakoitsijalle. .

    Aika ammattitaidottomuutta laittaa omat virheet / laiskuudet kuskien viaksi. Mutta jos se helpottaa omaa oloa niin siitä vaan. 🙂

    jees h-valta

    Niin, en ole syytellyt metsäkoneiden tähänastisia kuljettajia vaan totesin vain että JOS sattuu kohdalle näitä loppuun suoritettuja.
    Minulla on molemmista e-puuharvennuksista vain pelkkää hyvää sanottavaa konemiehille niissä olleille. Eivätkä hekään ole minua moittineet. Laiskaksikaan. Mutta voisi olettaa että säännöllisesti puuta myyvä ja konekalustoa ja kuljettajia työllistävä saa myös jonkinasteista palveluakin. Kukapa ei päätehakkuita vain tekisi.
    Mutta ne saavat nyt odottaa koska tämä nuorten metsien harvennuskierros on vasta alkutaipaleella. Näissä merkeissä varmasti jatketaan. Molemmissa, niin H-vallassa kuin P-Satak. palstoillakin. Kuusikoiden päätehakkuut jatkuvat ehkä jopa näiden e-puiden kylkiäisinä. Molempia pienialaisesti niin on kätevämpi hoitotyöstö.

    suorittava porras suorittava porras

    ””Kuusikoiden päätehakkuut jatkuvat ehkä jopa näiden e-puiden kylkiäisinä. Molempia pienialaisesti niin on kätevämpi hoitotyöstö.””

    Tuossa ylhäällä näkyy yksi syy siihen , että kantohintojen kehitys on Suomessa ”maltillinen”. Tarjotaan myyntiin pienialaisesti pientä puuta , eikä niitä persiinkokoisia länttejä saada edes raivattua kunnolla. 🙂

    kuusessa ollaan

    Jees kirjoitti;
    ”Mutta voisi olettaa että säännöllisesti puuta myyvä ja konekalustoa ja kuljettajia työllistävä saa myös jonkinasteista palveluakin.”

    Öyh. Kyllä varmasti palvelua löytyy, mutta kerro kuka haluaa tehdä tappiollista työtä, ihan vaan palvelun vuoksi?

    Miksi on tunne, että tässä keskustelussa on kehitetty ikiliikkuja..?..

    jees h-valta

    Kyllä ne kuuset ihan isoperseisiä ovat. ja niillä myydään ne pienemmät sitten sujuvasti siinä siivellä. Joissain on tietty mänty vaihtoehtona kuvion vieripuolella. Siitähän on nyt jo keväästä lähtien yli kuuttakymppiä nypitty näidenkin kylkiäisinä. Ja kauppa auki vieläkin. Nyt vain harmi kun pitää se näkemäraivuu keritä helmi-maaliskuun vaihteeseen niin JOS talvi riittää saa siitä lisäalaa myös tälle hyvälle e-puun hinnalle. Mutta onneksi on piiiitkiä kauppa-aikoja olemassa.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 484)