Keskustelut Metsänhoito ”Pois näkemäraivauksesta.”

  • Tämä aihe sisältää 484 vastausta, 33 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 484)
  • ”Pois näkemäraivauksesta.”

    Näin oli otsikoitu Stora Enson uusia ajatuksia ennakkoraivausten toteuttamiseksi.(Koneyrittäjä n:o 10 / 2013)
    SE:n tavoitteena on käyttää samaa raivausohjetta sekä energiapuuhakkuiden ennakkovalmistelussa että ensiharvennusmetsien raivauksissa. Tähän liittyy myös se , että koneella käsiteltävän rungon minimikooksi on määritelty 8 cm rinnan korkeudelta . Raivauksen toteutuksen ajankohta on vähintään 9 kuukautta ennen hakkuuta , jolloin lähes kaikki alle 8 cm rinnan korkeudelta oleva puuaines raivataan maahan tulevalta hakkuualueelta.

    Tämä on jo pitkään odotettu avaus raivaustoiminnan kehittämiseksi oikeaan suuntaan. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja , kun voi päätellä muiden metsäyhtiöiden siirtyvän nopeasti samaan käytäntöön. Näkemä- / ,” kuulema -”/ pit`ollaraivausten aika on pian historiaa.

  • jees h-valta

    Kerroin vissiin pete että mentäisiin toteutumat edellä eikä maalattaisi keskentekoisia esityksiä joiden toteutumista emme tiedä hönkäsen pöläystä. Brysselin ”krematoriossa” kyllä muuttuu ja kestää vaikka vuosikausia.

    jees h-valta

    Noin eritavoin sitä kokemusta sitten voi omaksua käytäntöön. Oma kasvatus alkaa lähestyä kahtakymmentä vuotta ja kyllä siinä ihan omaksi opiksi on yritetty ottaa myös. Pitää kuitenkin muistaa rajallinen aikaresurssi kun päätyössä vielä kuluu viikot. Viikonloput ja lomat on vähän järkeiltävä työstöltään vain tarpeellisiksi. Turha ”puistonhoito” ei kuulu työnkuvaani. Jos muuta järkevämpää ei metsästä löydy niin sitten kyllä mieluummin lomailen. Ja tuolla jo joku aiemmin veti pieneliöstönkin minua vastaan. Uskon että niille purtavaa riittää samalla tapaa kuin näissä nuolluissakin.

    Timppa

    Jesselle. Kannattaisiko varautua tulevaan ennen kuin se on käsillä?

    Havukka-ahon ajattelijaa mukaellen:
    Asiat toteutuvat tai ovat huvikseen toteutumatta, tai sitten toteutuvat eri tavoin, kuin on suunniteltu. Sen, joka tämän ymmärtää ja ottaa huomioon, on kevyt kulkea maailmanlaitaa.

    jees h-valta

    Mitenhän siihen sitten pitäisi varautua Timppa?
    pistää pää valmiiksi puskaan vai?
    Metsä elää ja minä siinä mukana toistaiseksi. Ei huoleta tulevat eikä se siitä ainakaan paranisikaan. Mennään nyt näillä ja otetaan näistä irti kaikki metkut mitä saadaan.

    jees h-valta

    Hämmästynyt kyllä olen kun lyödään hurjasti vastaan vaikka olen yrittänyt kertoa vaihtoehdosta jossa maksetaan tauhkaa eikä olla sitä jakamassa tai sitten hiki päässä työstämässä. Olen kyllä aistinut että tuo raivaus on tietynlaisten hemmojen suorastaan itsetyydytyslaji.
    Ja välineet tietysti kalliimman jälkeen.

    jees h-valta

    Julistanpa vain. Omia kun tekee saa tuloken omannäköisekseen. Joten minulle tämä oli paras tapa ja muut saavat omaksua ilman tekijänoikeuspalkkion perimistä. Eikä tässä pelkkä kannattavuus kyseessä ollut. Varmaan olen yrittänyt kuvata mikä myös ajankäytölliseltä kannalta on minun tapaiselle metsänomistajalle paras tapa. Eli suunnata se tarmo vain olennaisiin ja tärkeisiin työstöihin.
    Raivaamaan ”pääsen” päätehakkuiden ennakkoraivauksilla riittämiin.
    Ehkä jopa joskus aina varhaisperkausta raivaussahalla.

    Gla

    Jees: ”Ja Glan 1500 runkoa enemmän pois olisi tasan yhtäpaljon vähemmän e-puukasan sisältöä.”

    100 km Satakunnasta puut järeytyvät paremmin runkoluvulla 2000-2500 kuin 3500-4000, joten harvempi puusto voi kasvaa saman verran kuutioita kuin tiheämpi, eikä runkoluvun alentaminen tuo välttämättä kasvutappiota. Toki tässä tapauksessa puita olisi pitänyt lihottaa hiukan pitempään kuin sinä nyt teit, mutta 2/3 palstasta jäi jo nyt leimikon ulkopuolelle. Näillä näytöillä ei mielestäni ole edellytyksiä julistaa n. 20 vuoden kasvatusketjun kannattavuutta.

    (väljempi korjattu tiheämmäksi)

    Gla

    Jees: ”Omia kun tekee saa tuloken omannäköisekseen.”

    Epäilemättä. Jos oikein ymmärsin, pointtina sinulla oli saada kassavirta positiiviseksi mahdollisimman nopeasti kasvattamalla puustoa tavanomaista tiheämmässä. 10 hehtaarista vajaat kolme on hakattu tilakaupasta laskien 18-19 kasvukauden jälkeen ja nyt olet saanut ennen veroja vajaan tonnin tilin. Loput reilut 7 ha saa vielä odottaa järeytymistä jonkun vuoden. Jos uudistuminen on onnistunut yhtä hyvin kuin nyt hakatulla alalla, arviolta 25 vuotiaaseen puustoon pääset käsiksi muilta osin ja taas saat keräillä 30 m3/ha kertymiä. Vaihtoehtona olisi ollut raivata ajoissa puusto kasvukuntoon ja tehdä 25 vuotiaaseen puustoon kerralla 40-50 m3/ha ensiharvennus n. 3 €/m3 paremmalla kantohinnalla.

    jees h-valta

    Ei sieltä kertymäpuolelle paljon kasvatettavissa ole. Luontaisesti syntynyt suurelta osin paitsi männiköt. Ja se on aina hiukan eri-ikäisrakenteinen. Se on hiukan haastavampi myös hoidoltaan. Mitä nopeammin siihen saa kattavan harvennuksen sen parempi metsä. Isommat eivät kerkeä havupuista raiskaantua ylispuustoksi kasvaneen koivikon alle. Koivikko on aika samankaltaista koko alalla joten siitä se kuitenkin läjälle kertyy. Muutama lisäkasvatusvuosi vie helposti mahdollisuuden monipuoliseen sekametsään. Ja se on kuitenkin myös tärkeä tavoitteeni. Samalla mäntyjen ”kuritus”-koivut voi jo ottaa pois.

    Gla

    Minusta tuo kasvatuksen haastavuus korostaa raivauksen merkitystä. Sinun tapauksessa tuo ilmeni siten, että puusto piti hakata suhteellisen pienikokoisena, jottei edelleen kasvatettavat yksilöt olisi kärsinyt liiasta tiheydestä. Samasta syystä vain osa alasta pääsi käsittelyyn eli seurauksena oli kuvion pirstoutuminen.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 484)