Keskustelut Metsänhoito ”Pois näkemäraivauksesta.”

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 484)
  • ”Pois näkemäraivauksesta.”

    Näin oli otsikoitu Stora Enson uusia ajatuksia ennakkoraivausten toteuttamiseksi.(Koneyrittäjä n:o 10 / 2013)
    SE:n tavoitteena on käyttää samaa raivausohjetta sekä energiapuuhakkuiden ennakkovalmistelussa että ensiharvennusmetsien raivauksissa. Tähän liittyy myös se , että koneella käsiteltävän rungon minimikooksi on määritelty 8 cm rinnan korkeudelta . Raivauksen toteutuksen ajankohta on vähintään 9 kuukautta ennen hakkuuta , jolloin lähes kaikki alle 8 cm rinnan korkeudelta oleva puuaines raivataan maahan tulevalta hakkuualueelta.

    Tämä on jo pitkään odotettu avaus raivaustoiminnan kehittämiseksi oikeaan suuntaan. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja , kun voi päätellä muiden metsäyhtiöiden siirtyvän nopeasti samaan käytäntöön. Näkemä- / ,” kuulema -”/ pit`ollaraivausten aika on pian historiaa.

  • Pete

    Sanos nyt Jees vielä, että oletko sitä mieltä mitä kirjoitatta, eli mielestäsi siis istutetut havupuutaimikotkin (kuusi 1800kpl, mänty 2000-2300kpl) kannattaa hoitaa vain varhaisperkauksella. Toista taimikonhoitoa / taimikonharvennusta ei mielestäsi kannata tehdä? Tämäkö on ohjeesi?

    Puun takaa

    Hyvä ja selkeä kysymys Peteltä!
    Mitenkähän lienee vastauksen laita?

    jees h-valta

    Miksi vastaisin kun en tuollaista kasvatusmetodia edes käytä. En enää aio istuttaa yhtään havupuuta joten tehkää parahiteperin vaan oma maun mukkaa. Enkä sitäpaitsi ole istuttanut kuusta tähänkään asti. vain mäntyä enkä likikään tuohon tiheyteen. Se kuritus kuosiinsa tehtiin luontaisella lehtipuulla eikä onnistunut ollenkaan huonosti. Jälkikasvatuksella, ei etupainotteisesti.
    Mutta en ollenkan usko ettei istutetussa saada varhaisperkauksella riittävä kuosi metsälle. Vaatii vain varhaisen ensiharvennuksen vai uskaltaako edes sanoa e-puuharvennuksen.
    Kuusi varsinkin kasvaa taajassa aivan hyvin ja menee parikymppiseksi puhtaasti varhaisperatussa.

    raivuri

    No kyllähän se kuusi selviää, mutta ei se parasta tulosta tuo. Jos varhaisperkaus on tehty 3-5 vuoden ikäisenä niin taimikonhoito on nopeaa ja helppoa. Kuusi kasvaa vauhdikkaasti ja taimikonhoito voidaan paikasta riippuen jättää 7-10 vuoteen. Kuusia ei tarvitse varoa ja kaadettava alle parimetristä, jota voi vaan lakasta alas rsahalla. Hehtaari menee työpäivässä.

    jees h-valta

    Varhaisperkausta voi hyvin myöhäistää tuohon 7-8 kasvuvuoden paikkeille. Sillä suoraan e-tai ensiharvennukseen pikkasen kakskymppisen jommin kummin puolin.

    jees h-valta

    Mikä sitten on sitä parasta tulosta? Jonninmoisen mottimäärän saa e-tai ensiharvennuksella kasata tien poskeen että saa raivauksen tunnit maksuun. Joko omansa tai vieraan.
    Mutta metsäväkihän ei tunnetusti kusteja laske kun painetaan pitkin mantua puistontekoon.

    jees h-valta

    Röörin ”viidakot” tuskin ovat edes varhaisperattuja. Minä en sille mitään voi jos itärajan metsät toimivat eri tavalla kuin länsirannikon metsät. Epäilen kyllä. Yleensäkin nämä röörin sepustukset kun perustuvat pelkkään pään aukomiseen ja vit….. haluun. Ilmeisesti ongelma (josta kyllä viitteitä saatu) asustaa aivan itsessään röörissä. Olisikin nyt aivan mukava nähdä niitä röörinkin huippumetsiä edes kuvina vai onko niitä edes?

    raivuri

    Nimenomaan tästä tuloksen määrittelystä on kyse. Sinun mallisi on tuottavampi jos katsotaan vaikka 30 vuoden aikaa. Kunnon taimikonhoidolla laatuvauriot, korjuuvauriot ja kasvutappiot vähenevät. Tällä ”normi” mallilla metsä kasvaa myös kunnolla laadukasta tukkia myöhemmin. Toimintatapa kannattaa valita omien tavoitteiden mukaan. Kokemusta on jo omaltakin ajaltu nopeakasvuisista koivikoista. Toinen raivattu paljon heikommin ja harvennettu aikaisin tiheyden takia. Toisessa kunnon raivaukset ja myöhäisempi harvennus. Nyt molemmat noin 25 vuotta ja ero on merkittävä

    Gla Gla

    Kerrotko Jees vielä siitä 3,2 ha energiahakatulle alalle tekemästäsi varhaisperkauksesta lisää. Missä vaiheessa perkuun teit, kun moottorisahaa siihen tarvitsit? Päätehakkuuta edeltävästä puustosta kai jäi jotain jäljelle, kun polttopuuta siitä sait, mutta millainen puusto raivauksen jälkeen jäi?

    Pete

    Yhteisymmärrykseen ei täällä Jeessin kanssa päästä. Turhaa, mutta välillä ihan viihdyttävää kinastelua tämä on. Kai. Jeessin teesit varhaisperkauksesta noin 8v iässä jätän omaan arvoonsa. Parempi ketju on raivurin mainitsema varhaisperkaus 4-5v iässä ja toisto noin 10v iässä. Kustannukset ovat samat kuin yhden raivauksen Jees-maillilla. Tämä on todettu moneenkertaan ja näin se vaan on. Kokeile sinä Jeessi edes pienellä alalla. Ja jäävä puusto on ratkaisevasti paremmassa kunnossa. Ensiharvennuksessa saadaan tämän seurauksena kunnon poistuma ja sen jälkeen jäävä puusto on paremmassa kunnossa tuuli ja lumituhoriskin kannalta.

    En ymmärrä miksi yhden ”varhaisperkausken” mallia pitää hehkuttaa kuin sen kulut ovat samat kuin kahdella oikea-aikaisella raivuulla. Näinhän jees julisti vaikkei kertomansa mukaan enää istuta (poikkeuksena vissiin h-haapa?).

    Kukin tekee tyylillään ja ei jeessin malli kovin kaukana kuitenkaan ole omastani. Siinä kuitenkin raivaussahaa käytetään edes kertaalleen. PAljon on näitä pusikoita joille ei tehdä mitään. Jo seuraavan sukupolvi sitten teettää energihakkuun…

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 484)