Keskustelut Metsänhoito ”Pois näkemäraivauksesta.”

  • Tämä aihe sisältää 484 vastausta, 33 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 484)
  • ”Pois näkemäraivauksesta.”

    Näin oli otsikoitu Stora Enson uusia ajatuksia ennakkoraivausten toteuttamiseksi.(Koneyrittäjä n:o 10 / 2013)
    SE:n tavoitteena on käyttää samaa raivausohjetta sekä energiapuuhakkuiden ennakkovalmistelussa että ensiharvennusmetsien raivauksissa. Tähän liittyy myös se , että koneella käsiteltävän rungon minimikooksi on määritelty 8 cm rinnan korkeudelta . Raivauksen toteutuksen ajankohta on vähintään 9 kuukautta ennen hakkuuta , jolloin lähes kaikki alle 8 cm rinnan korkeudelta oleva puuaines raivataan maahan tulevalta hakkuualueelta.

    Tämä on jo pitkään odotettu avaus raivaustoiminnan kehittämiseksi oikeaan suuntaan. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja , kun voi päätellä muiden metsäyhtiöiden siirtyvän nopeasti samaan käytäntöön. Näkemä- / ,” kuulema -”/ pit`ollaraivausten aika on pian historiaa.

  • jees h-valta

    Tämä P-Satak. luontainen johon varmaan saattanut siemenkylvö olla edellisen omistajan toimia. Niin tiiviitä rykelmiä männyistä oli.
    Sen ikä 25v. jälleen Metsäkeskuksen Metsään.fi:n tiedostoa.

    jees h-valta

    Enkä aivan hyväksy vajaatuottoisuuttakaan jota pete mainitsi kuvista löytäneensä. Metsäsuunnitelma tehtiin alle viisi vuotta sitten ja kysyin silloin takijältä että onko ala mielestänsä vajaatuottoinen kun siellä on pieniä aukkoja. Tekijä ei pitänyt sitä ollenkaan sellaisena. Piti aukkoja pieninä ja merkityksettöminä.

    suorittava porras

    Alue ei kenties ole vajaatutuottoinen , muutta lipsuminen taimikonhoidosta rassaa arvokasvun osuutta kymmeniä prosentteja. Ylispuiden alla kärvistelleistä havupuista tulee niukasti tukkia .

    Mistä johtunee Jessen vastenmielisyys taimikonhoitoa kohtaan . Minusta ennakkoraivaus ennen jokaista hakkuukertaa on paljon työläämpi toimenpide .

    Metsän kasvua ja laatua ei ennakkoraivauksella enää pystytä parantamaan . Jo satasen lisäpanostuksella taimikonhoitoon hehtaarilla voidaan pelastaa tuhansien arvosta puuta kasvamaan arvokkaammaksi tukiksi .

    Runkojen tekniset viat ovat varsin usein seurausta taimikkovaiheen hoitotoimenpiteiden laiminlyönneistä. Monilatvaisuus ja levottomasti aaltoileva runkomuoto selkeimpinä esimerkkeinä edellisestä.

    jees h-valta

    Päinvastoin. ei ole kyse taimikonhoidon vastenmielisyydestä. Aika harva varmasti konttaa 10ha:n alaa vain varmistaakseen jäämäpuuston laadun. Varhaisperkaus ja huolella tehtynä mutta kaikki sen jälkeinen on turhaa tuhtausta.

    Leevi Sytky

    Minulla on tuossa muutamia hehtaareja v. 2006 istutettuja kuusen taimikoita. Niistä on vuonna 2010 raivattu kaikki lehtipuu pois.
    Tällä hetkellä tilanne on niin, että kuuset ovat 2-3 metrisiä ja siemensyntyistä mäntyä on seassa huomattavan paljon. Mutta vesasyntyistä lehtipuutakin valitettavasti on.

    Jatkotoimenpiteistä ei ole mitään epäselvyyttä, lähes kaiken lehtipuun ”joutuu” poistamaan. Tuloksena on erinomainen, laadukas havupuusto, jonka ensiharvennus tapahtunee 10-12 vuoden kuluttua!

    suorittava porras

    No joo…minä en ainakaan tiedä yhtään , joka konttaa raivatessaan 🙂

    Tässä vain on edelleen käsiteltävänä se ”katastrofikuusikko ” , jossa estämällä koivujen pääsemistä etukasvuiseksi (=olisi tehty oikea-aikainen taimikonhoito) olisi hyöty ollut reilu 1000 euroa hehtaarilla paremman laadun muodossa – tämä kakkosharvennuksen jälkeen . Päätehakkuuvaiheessa hyöty olisi jo kokonaisuutena ainakin parin tonnin luokkaa . Tukkiläpimittaista puuta oli pakko silputa hirvittävä määrä kuiduksi puiden laatuvirheiden takia.
    Kohteelta laittamani kuvasarjan pitäisi olla riittävä näyttö väitteeni perusteluksi .

    Jesselläkin on kasvamassa koivujen raiskaama puusukupolvi , jonka laatu tulee jäämään hyvin heikoksi . Se , että ne havupuut nuokkuvat siellä lehtipuuviidakossa , johtuu siitä , että lehtipuita on liikaa . Ei niinkään havupuiden heikkoudesta. Lopputulos näkyy valitettavasti vasta seuraavan hakkuutapahtuman yhteydessä .

    jees h-valta

    Mikäpä tuossa vikana. Rahaa ja vaivaa on palanut ja tulos muutaman vuoden myöhäisempi kuin minulla. Annetaan kaikkien taaplata työläämmän tai järkevämmän mukaan. Aivan oma maun mukkaan. ”Kuusiuskovaa” on turha yrittää mihkä muuhun käännyttää. Turha itseään edes moisella näännyttää. Tämä näihin leevin ”luomullisiin” kasvatusmenetelmiin. Voipi olla ristiriitainen persoonallisuus.

    jees h-valta

    Suorittavakin voisi kertoa missä kuvissa ne havupuut ”nuokkuvat” lehtipuuviidakossa. On mielikuvitusta kerraksi.

    suorittava porras

    Itsepä olet kertonut niiden havupuidentaimien nuokkuvan 🙂

    Lähettämistäsi kuvista käy myös ilmi , että on ”nuokuttu”. Puiden runkomuoto ennustaa kaikkea muuta , kun tukiksi kelpaavaa ainesta tulevaisuudessa ja kuten itse totesit , ”joku” rispaantunut latvakin kuusella…Minun laittamistani kuvista näkyy tilanne 30 vuoden kuluttua.

    jees h-valta

    On niitä kuvia joku muukin katsellut eikä kyllä ole moista nuokkumista havaittu. En nyt tiedä mistä minun lausuntoni on noukittu mutta ei ainakaan omien kuvien selityksistä.
    Yliskoivut poistettiin lähes oikealla hetkellä. Oikea hetki olisi täsmälleen ollut vuotta aiemmin jota odotinkin kaupan tehdessäni. Mutta toteutuma meni yhden kasvukauden yli ja se teki muutaman pienen latvatappion. Mutta kokoaisuus kuusillakin erittäin hyvä kasvukuntoisuudeksi. Jos homma olisi vielä mennyt pidemmäksi se olisi pitänyt ohjeistaa uudelleen koivujen säästöksi ja kuusen kokonaan poistoksi.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 484)