Keskustelut Metsänhoito Poikaoksat kuusentaimikossa

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)
  • Poikaoksat kuusentaimikossa

    Nykyään ilmeisesti varsin yleinen tilanne eli raivaus on jäänyt tekemättä ja lehtipuusto on hakannut kuusten latvoja. Kannattaako noita latvanvaihdon seurauksena syntyneitä pysty/poikaoksia leikata poikki vai onko ajan hukkaa? Raivauksen edetessä paljastuneet kuusentaimet ovat 0,5-4,0 m pitkiä. Kasvupaikka omt. Istutuksesta n. 15 vuotta.

  • Kurki Kurki

    Suopursuruoste raivosi Kainuun kuusissa vuosina 2012 ja 2010.
    Tänä kesänä päälle ankara halla.
    Minulla vielä paikoin kuuset jo vuosia kärsinet tuomenruosteestakin, sillä heräsin huomaamaan asian vasta tänä kesänä.
    Kaikki tuomikasvustot myrkytin kesällä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Luulen että Tamperelainen, Leevi Sytky ja Kurki ovat nyt oikeilla jäljillä.
    Tuo köyhän laulajan vauriokuvaus sopii huonosti (pelkkään) hallavaurioon.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pähkäilijä

    Minkä verran noita useampilatvaisia on ja miten paljon kuviolle vielä jää kuusia?

    Lähinnä jahtaan sitä että kannattaako noita useampilatvaisia erikseen ruveta pois raksimaan tässä vaiheessa vai jättääkö ne suosiolla kasvamaan ensiharvennukseen asti ja poistaa sitten.

    Tuossa sen unohduksen näkee omin silmin jos 15 vuotiaassa taimikossa on päästy vasta 4 metriin… Mutta parempi myöhään kun ei sillonkaan.

    jees h-valta

    Kuten aloittaja toteaakin vaihtelu on 0,5-4,0 metriin joten keskipituus on aivan muuta kuin lähelläkään neljää. Kun tuolla jossain aiemmin totesin että kymmenen vuoden hoitamaton kuusitaimikko ei vielä juuri ryönän joukosta näy, vahvistuu jälleen.
    Aivan uskomattoman hidasta ja työlästä tuo kuusen kasvattamattomuus. Kasvattamallakin vielä erittäin samaa lajia.

    Pete

    Jesse taas täällä laukoo vaikka tuskin edes erottaa boorinpuutosta, kuusen tuomiruostetta, suopursuruostetta ja hallatuhoa toisistaan. Muutama kymmenen hehtaaria alle 10v kuusitaimikoita itsellä kasvamassa ja näistä kaikista on kokemusta. Ongelmat rajoittavat 10 prosentin osuudelle ja niistäkin tulee vielä kuusivaltaisia tukkimetsiä.

    Kesäkuussa todetut hallatuhotkin jäivät lieviksi pohjois-Savon palstalla, valtaosa letkahtaneista latvakasvaimista on nyt näköjään pystyssä ja terve silmu odottaa kevättä. Toki kuolleita kasvaimia on joukossa. ”Tervehtyneet” latvakasvaimet jäivät hiukan mutkaisiksi ja lyhyiksi mutta suoria ne ovat. Verhopuustosta ei ollut mitään apua, ei ainakaan 2500kpl/ha 5-8m hieskoivikosta jonka jätin 2ha istutuskuusikon päälle. Hallatuhot oli siellä yhtä pahat kuin vieressä olevalla puhtaalla kuusentaimikolla.

    Kuusen poikaoksia ja monilatvaisuutta ei kannata korjailla ainakaan alle 3m taimikoissa ennenkuin boorinpuute on poissuljettu tai lannoitus on tehty. Jostain on jäänyt mieleen, että Suomessa kuusi vaihtaa latvarankaa keskimäärin 16krt kiertoajassa ja silti 99/100 korjattua kuusta on yksirunkoisia.

    Jos muut tärkeämmät metsänhoitotyöt on tehty, niin varmasti aikaa kannattaa käyttää kaksoislatvojen korjailuun niin kuusilla kuin männyillä.

    jees h-valta

    Kun saat sen 10-15 vuotta kituneen pois heinikosta alkaakin sitten taistelu toinen toistaan ikävämpiä tuhoja vastaan. Tuottoisaa, todella, sanoisin tuhtaisaa. Aivan sama sitten onko hallanpanemaa vai ruosteen raiskaamaa. Samaa vikaa ja vaivaa enemmän ja riittämiin.

    jees h-valta

    Ja ottaa sieltä mettästä tullessa hiukan poikaoksaa tueksi jos ei enää muuten saa hekumaa aikaan. Erittäin paljon samma mieltä ammattimiehen kaas. Tökitään vaan mutta ei naapurin ……

    Itäsuomen Antti

    No jos siitä muutenki ohi kulkee ja sopiva työkalu on käden ulottuvilla niin mikäjottei.

    Se husopin reppuraivuri suorastaan haluaa vetäistä ne poikaoksatki mennessään. Päätä kauten en lähtis kyllä vähässä kummassa sitäkään hommaa tekemään

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)