Keskustelut Metsänhoito Pitkät kannot varhaisperkauksessa

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 128)
  • Pitkät kannot varhaisperkauksessa

    Rämmin tuolla hangessa raivaussahan kanssa ja varhaisperkaan n. 1,5 m kuusikkoa, jossa on aika paljon sellaista 3 m koivunraippaa. Kun lunta on ainakin saappaanvarren verran, niin kannoista tulee pakolla korkeita.

    Mitäs mulla on odotettavissa? Ensi kesänä uusi, pahempi kierros kun joka kannosta tulee 10 vesaa? vai rauhaa muutama vuosi ja sitten uudestaan?

    Ollaan varsinais-Suomessa ja MT-tyypillä.

  • jees h-valta

    Hoitotyöt ja harvennukset tehdään kyllä. Tuokin kuvio josta kerroin on se jonka konttasin moottorisahatyönä paraslaatuisia kuusia etsimällä puskista. Nyt kun olen ennakkoraivaillut tulee siltikin vielä vastaan lahovikaisiakin, tosin vähentynyt määrä edellisen omistajan hakkuuseen verrattuna.

    mehtäukko

    Visakallo: ”…Metsänhoidosta ei kannata tehdä yhtään vaikeampaa kuin se on..

    Jees:..”Tuokin kuvio josta kerroin on se jonka konttasin moottorisahatyönä paraslaatuisia kuusia etsimällä puskista…”

    🙂

    jees h-valta

    On aloja ja on aloja. Moreenimultamailla on helppoa, Satakuntalainen metsä ei ole pohjiltaan kovin häävi kuuselle ja sielläkin esiintyy aukoilta lähtöön helposti hallan koroja joita ei raivaussahalla tehden välttämättä huomaa. Siksi moottorisahatyö. Voihan sitä irvistellä mutta sillä saatiin jo silloin paljon epäkurantteja kuusen alkuja pois jatkamasta lahovaivaa.

    jees h-valta

    Puukin edellisen sivun vertailu haapa/kuusi ontuu aika tavalla. Kuusella haettu parhaat mahdolliset, haavalla vaatimaton 200m3:n ha/tuotto/ kasvatusaika? Ilmeisesti tarkoittaa kahtakymmentä vuotta mutta siihen haavalla kyllä puuttuu sata mottia. Silloin kun päästään hirvettömän ja hyvän maaperän kasvatukseen. Tuota kuusen sahakuitua en terminä ymmärrä. Minulla on kuusessa aina kaksi kuitua. On se normaali hiomakuitu ja sitten se kakkoslaadun jossa sallitaan lähes kaikki. Tuon hiomakuidun lähdön mukaan haapakin hinnoitellaan.

    Puuki

    Saha maksaa kaikista ku-kuitupuun laadun  ja mitat täyttävistä sahakuidun eli pikkutukin kantohinnan.  Tarkemmin se on n. 43 % yli sen 80%:a  ku-kuidun takuuhinnan.    Muistin sitten väärin, että haapojen kasvu olisi ollut vain 200 mottia/20 v.  Ja se olikin ilman hirviä ja parhaalla kasvupohjalla 300 mottia (?).  Mutta paljonko käytännössä on kasvanut niissä olosuhteissa ?   Uudistuskulut oli muistaakseni jotain 1 €/taimi x 1000 kpl/ha ,  siihen aitaustyökulut + valvonta, heinäntorjunta ja th-tarve  ilm. vähäistä.      Kuuselle uudistaminen oli aikoinaan huomattavasti edullisempaa.

    Visakallo

    ”Moreenimultamailla on helppoa”

    Ei ne kivet kyllä metsänhoitoa yhtään helpota, enemmänkin vaikeuttavat.

    jees h-valta

    Visa, Sinä tiedä kivisyydestä yhtään mitään. Tuleppa Porin Noormarkun Rudanmaan metsiä katsomaan. Siellä on motolle räjäytettävä ajourat. Puuki, kiitos korjauksesta mutta etpä sinäkään huomioi kuusella ongelmia vaan aika maksimaalisia tuottoja kertoilet. Esim. kirjanpainaja voi viedä yhtäkkiä isojakin aloja. Tuulituhoa ei juurikaan haavaalla tule mutta kuusikoissa lähes aina osa menee niissä. Mutta haavikossa toki kasvaa myös kuusia joista tulee tiliä nyt samalla kun haavoistakin. Ja uudistus niidenkin osalta nolla kun pientä kuusen kasvukelpoista tainta löytyy ja haapahan jokatapuksessa kattaa uudistuskustannusnollana täydelleen.

    Puuki

    Alkuperäiset uudistuskulut pitää laskea mukaan , jos vertaillaan esim. 2 erilaista kasvatusketjua .   Kirjanpainajat tai muut tuholaiset  ei ole olleet haitolla nuoressa kuusikossa.  Harvennus tehtiin talvella eikä korjuuvaurioita tullut, ei ole tuulituhojakaan ollut.

    Samoihin mennee kuusikon kasvatuksen kannattavuus  täällä kuin haapojen kasvatus H-vallassa vaikka ei laskisikaan aitaustyön kuluja yhtään mukaan ja sillä max 300 mottia/ha 20 v. kasvulla.

    Th:a  joutuu tekemään  uuteen vesasyntyisen haavikkoon aivan varmasti .

    Nykyhinnoilla joutuisi laskemaan ist.kuusen taimien määrä/ha ja lisää kasvatuspuita pitää saada luont.uudistamisella, jos samaan lopputuloksen pyrkii kuin aiemmin jo tot. tapauksessa.

    Visakallo

    Lehtipuut ovat valitettavasti yhtä alttiita hyönteistuhoille kuin havupuutkin. Nyt kun olen viime vuosina omin silmin nähnyt lumimittarin aiheuttamia tuhoja koivikoissa ja runkohaapsasen tekosia haavikoissa, ovat kylmät väreet menneet selkäpiissä. Kiikarista on tullut minulle yhä tärkeämpi metsänhoitoväline.

    jees h-valta

    Alkperäinen kinan aihe olikin tuo Jätkän raflaava väitös jossa heiteltiin mitä sattuu lukuja vain lukujen ilosta ja vit…lun. Paljon riippuu aina metsän kasvatuksen onnistumisesta, vähemmän puulajista. Kuten olen maininnut siitä on aika tarkkaan laskettu puuljista riippumatta alkutuottajalle euron/vuosi kasvatuspalkkio. Muuta väittävät suksikoot ……!

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 128)