Keskustelut Metsänhoito Pitkät kannot varhaisperkauksessa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 128)
  • Pitkät kannot varhaisperkauksessa

    Rämmin tuolla hangessa raivaussahan kanssa ja varhaisperkaan n. 1,5 m kuusikkoa, jossa on aika paljon sellaista 3 m koivunraippaa. Kun lunta on ainakin saappaanvarren verran, niin kannoista tulee pakolla korkeita.

    Mitäs mulla on odotettavissa? Ensi kesänä uusi, pahempi kierros kun joka kannosta tulee 10 vesaa? vai rauhaa muutama vuosi ja sitten uudestaan?

    Ollaan varsinais-Suomessa ja MT-tyypillä.

  • Jätkä

    ”Kun vesakko on noussut taimikon yli, se alkaa uhata viljelytaimien kehitystä. Periaatteessa taimien kasvun ei pidä häiriintyä yhtään”.

    Visakallo Visakallo

    Poistettavien kuusien juurilla on onneksi kaikkein vähiten lunta, nytkin maanpinta yleensä vielä näkyy, vaikka ympärillä on lunta jo 40 cm. Kuusen joutuu toki katkaisemaan ensin ylenpään ja sen jälkeen lyhentämään kannon.

    Mettämakuri

    Käsittääkseni kuusia ei ko. Tapauksessa  poisteta vaan koivut kuusia Pieksämästä.

    Kyseessähän on melkein taimikonhoito kun koivu on 3 metristä.

    Hyvät lumikengät jalkaan niin työ helpottuu.

    Goofy

    Kannonkorkeudella ei ole tutkimusten mukaan selvästi havaittavaa eroa. Heikinheimo kylläkin 1930 kirjoitti, että mikäli vesomista halutaan välttää, niin jätetään pidempi kanto.

    Normandy Normandy

    Kuvio on vaihtunut. Nyt ollaan tekemässä ennakkoraivausta energiapuuhakkuun edellä. Konet tulee tod.näk kesällä.

     

    Entäs mitä pitkät kannot vaikuttaa konehakkuuseen? Pystyyn jäävä puustokin on osaksi pienehköä. Ei siis mitään arvokasta tyvitukkia eli jos koneen koura tekee välillä 30 cm kantoa, niin ei kamalasti haittaa mua. Tuloa on enemmän kemerasta.

    Mutta pysynkö urakoitsijan kanssa välilöissä, jos sinne jää 20-30 cm kantoa paljon?

    Puuki

    Pitkään kantoon voi hömötinttikin tehdä pesän. Joten kyllä se siitä.

    jpjulku jpjulku

    Pitkä kanto, eikö se ennemminkin kuivu kuin lahoa? Tai lahoamisella mikään kiire ole. Olen viime kesänä kokeeksi jättänyt varhaisperattuja lehtipuita pidempään kantoon, katson miten käy.

    Jätkä

    Kyllä pitkä kanto esim havupuussa (pieniläpimittaisessa) lahoaa suht nopeasti.

    MUTTA MUTTA: Kyse oli niinkuin varhaisperkauksesta, jossa on normaalisti korkeintaan peukalonvahvuista lehtipuuta poistettavana. Tuskin kukaan on aukkoon istuttanut helvetinmoista määrää rotupuhtaita kuusen / männyntaimia.

    Varhaisperkauksessa poistetaan kaikki muut puut, kuin esim kuusentaimikossa kuuset, männyntaimikossa männyt ja koivuntaimikossa istutustaimet!

    Risut  katkaistaan oksien ja silmujen alapuolelta niin, että niitä ei jää kantoon!

    Puuki

    Kun varhaisperkuussa jää pitkiä kantoja ,niin kyllä sinne aina joku pidempi kanto jää sitten hakkuussakin poistettavista puista, ei ne vesojen kannot ehdi muutamassa kk:ssa lahotakaan.  Niihin isompin kantoihin hömötiaiset voi tehdä joskus myöhemmin pesän. Riittää jos pitkän kannon paksuus on esim. 7-8cm.    Menikö jo perille ?

    Jätkä

    Puuki siis laittaa varhaisperkauksen jälkeenn muutaman kuukauden kuluttua Moton pörräämään kuviolle?

    Mitähän se siellä tekee? Prkaus-käsite lienee todellakin hämärtynyt Puukilla ja niin monella muullakin.

    Onko mielikuva, että avohakkuun jälkeen alue ei olekaan aukko, vaan siellä on vielä hakattavaa kuin Jeessin uudistusalalla?  Miksi aukkoa ei ole hakattu aukoksi? Tietty poisluettuna ns. säästöpuut, jotka tietenkin ahne ja nuuka MO käy poistamassa heti, kun alue on istutettu?

    Voi pöljyyttä!  Perkauksessa poistetaan kaikki muut puulajit, paitsi ne, joilla alue on tarkoitus perustaa metsäksi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 128)