Keskustelut Metsänhoito Pintapaineet

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 110)
  • Pintapaineet

    Merkitty: 

    Metsäkoneiden, (Yksi kuuluisimmista hakkuukoneita koskevista myyteistä on, että hakkuukone on painava. Mutta todellisuudessa hakkuukone on kevyt. Pintapaine hakkuukoneen pyörien alla on samaa luokkaa kuin ihmisen jalan alla.)  Tämä minua hämmästyttää, voiko olla todella näin?  Tein juuri puukaupat,  puut nbäyttävät olevan haluttuja, ja saa nähdä korjaavatko  talvella vai kesällä, todennäköisesti  kesällä kun on hyvä kohde.  Jälkeenpäin alkoi askaruttaa, mikä on rekkojen pinta paineet, kaukokuljetukseen lliittyvien kuorma autojen pinta paineet ,,,, perssana siinä riittää tulevaisuudessa mielenkiintoa. Helspottas kovasti jos tietäs kummassako ovat  kovemmat pinta paineet rekassa  vai metsätraktorissa.  Ymmärrän kyllä, rekka menee kerran mutta metsätraktori  viis tai kymmenen kertaa, kuulema.  Yks tuttu lohdutti, elä huoli, sillä mitä ootte sopineet ei ole väliä, luitko pienen präntin… en.  Onneksi vanhuudessa on mielenkiintoisia asioita odeotettavissa, kauppojen myötä.

    Niin että metsäkoneen pinta paineet ovat juuristovahinkoja ajatellen eivät ole ongelma, samaa luokkaa kuin ihmisen?

  • mehtäukko

    ”…Itse olet kertonut, että ajelet vanhoilla isoilla romuilla, joissa varmaan renkaatkaan eivät ole kuin neljäkymmentäsenttiset… Todetaan Jätkälle harhaisuudesta, että kertomuksesi on vale. Todetaan sekin, että romut on vm-19 ja 710mm renkaat.

    Eikä renkaanpotkinnalla ja lauteilta huutelulla ole järin kummoista asiayhteyttä. Teoriat on teorioita.

    Rane

    ” tarvittaiessa merkata varasto ja kokoojaurat kantavalle maalle.”

    Miksi metsänomistajan pitäisi tehdä työ josta hän maksaa yhtiölle/urakoitsijalle ja jonka ammattitaitoinen urakoitsija/kuljettaja tai työnjohto  tekee muutenkin ja paremmin?

    Rane

    ”Esimerkkinä voisi sanoa yhdestä sellufirmasta. Siellä jokainen kuski tekee laatupalutteen jokaisesta leimikosta valokuvien kanssa. Urakoitsijan edustaja tarkistaa vähintään 15% korjuukohteista satunnaisesti.  Samoin ostajan edustaja tarkistaa noin 50 % hakatuista leimikoita. Noissa kaikissa on on tarkastuskohteena mm hakkuun laatu, painumat, ympäristö asiat ja jne.”

    Käykö kukaan ennakolta suunnittelemassa esim ajourat tai edes nauhoittamassa palstan rajat?

    Puuki

    Kukaan ei käy suunnittelemassa etukäteen ajouria merkkaillen ellei mo sitä itse tee.  Niin se menee nykyään ja on mennyt jo jonkin aikaa. Leimikon teko jää yleensä kunnolla  tekemättä .

    metsä-masa metsä-masa

    Aina ei metsänomistajalla ole mahdollista olla mukana oman leimikon erikoisolosuhteita määrittelemässä, valimatkat, korjuun asiantuntemus puuttuu tai muut kiireet !

    Mutta, hakkuun onnistuminen ja tyytyväisyys lopputulokseen on myyjälläkin paranpaa kun on voinut olla suunnittelemassa edes niitä korjuun suuntaviivoja, varastoja ja uraverkostoa ym. Yhteistyössä koneen kuljettajien kanssa voi myös maanomista oppia ja  korjata näkemyksiään nykykaluston suoriutumisesta leimikolla.

    Yhteistyö puunostajan ja korjuuyrittäjän kanssa tuo sitä onnistumisen tunnetta kaikille osapuolille, niitä tapahtumia onkin sitten muava kerrata esim. siellä puunostajan joulukahvilla ja suunnitella taas niitä tulevia leimikoita.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvin sanottu metsä-masa. Oi niitä aikoja kun rampattiin metsässä leimikoita tekemässä mhy:n tai ostajan toimihenkilön kanssa, tulee oikein nostalginen olo…

    Se on juuri noin että hyvä tiedon kulku korjuuasioissa on vaan hyvä. Paitsi varastopaikat ja urat, valistuneella metsänomistajalla voi olla jotain toiveita myös esimerkiksi harvennusvoimakkuuden ja puulajien suhteen. Semmoinenkin tieto voi olla hyödyllinen jos huomataan, että rajat ja rajamerkit ovat kadoksissa.

    Metsuri motokuski

    Kyllä käy. Leimikon rajat merkataan pl aukkoa tai taimikkoa vasten olevat rajat. Samoin ajoura leimikolle merkataan. Mutta ei tietenkään leimikon sisällä olevia uria. Kukapa siellä ehtii niitä nykyään mittailemaan kun motokuskilla on mitta puomissa. Ainakin täällä meillä on tehty paluu leimikoiden nauhoittamiseen. Samalla kartoitetaan luontokohteet jos niitä leimikon sisällä oletetaan olevan. Myös aukkohakkuiden osalta merkataan kartalle hyvät säästöpuukohteet jos niitä havaitaan. Upm myös nauhoittaa harvennuksen ja aukon rajan mikäli kumpikin työmaa tulee samanaikaiseen korjuuseen.

    Puuki

    Hyvin suunnitellussa leimikossa on hakkuuajourat ja kantaville kohdille   kokoojaurat selvillä ja tarvittaessa merkattu ainakin karttaan.

    Metsuri motokuski

    Niinhän ne ovat.

    Visakallo Visakallo

    Samat havainnot kuin mitä Metsuri motokuski kertoi. Jossain vaiheessa alkoi näyttää siltä, ettei ennen moton tuloa leimikoilla enää käyty, mutta nyt käydään merkkaamassa luontokohteet ja säästöpuut, ja pois lähtiessä rajataan vähän leimikkoakin ja merkitään varastopaikat.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 110)