Keskustelut Metsänhoito Pintapaineet

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 110)
  • Pintapaineet

    Merkitty: 

    Metsäkoneiden, (Yksi kuuluisimmista hakkuukoneita koskevista myyteistä on, että hakkuukone on painava. Mutta todellisuudessa hakkuukone on kevyt. Pintapaine hakkuukoneen pyörien alla on samaa luokkaa kuin ihmisen jalan alla.)  Tämä minua hämmästyttää, voiko olla todella näin?  Tein juuri puukaupat,  puut nbäyttävät olevan haluttuja, ja saa nähdä korjaavatko  talvella vai kesällä, todennäköisesti  kesällä kun on hyvä kohde.  Jälkeenpäin alkoi askaruttaa, mikä on rekkojen pinta paineet, kaukokuljetukseen lliittyvien kuorma autojen pinta paineet ,,,, perssana siinä riittää tulevaisuudessa mielenkiintoa. Helspottas kovasti jos tietäs kummassako ovat  kovemmat pinta paineet rekassa  vai metsätraktorissa.  Ymmärrän kyllä, rekka menee kerran mutta metsätraktori  viis tai kymmenen kertaa, kuulema.  Yks tuttu lohdutti, elä huoli, sillä mitä ootte sopineet ei ole väliä, luitko pienen präntin… en.  Onneksi vanhuudessa on mielenkiintoisia asioita odeotettavissa, kauppojen myötä.

    Niin että metsäkoneen pinta paineet ovat juuristovahinkoja ajatellen eivät ole ongelma, samaa luokkaa kuin ihmisen?

  • Rane

    ”Esimerkkinä voisi sanoa yhdestä sellufirmasta. Siellä jokainen kuski tekee laatupalutteen jokaisesta leimikosta valokuvien kanssa. Urakoitsijan edustaja tarkistaa vähintään 15% korjuukohteista satunnaisesti.  Samoin ostajan edustaja tarkistaa noin 50 % hakatuista leimikoita. Noissa kaikissa on on tarkastuskohteena mm hakkuun laatu, painumat, ympäristö asiat ja jne.”

    Kerro vielä firman nimi.Mikä on tämä ostajan edustaja?

    Jätkä

    metsä-masa:”Esimerkkinä jos urapinumia olisi yhteisesti todettu syntyneen 1/5, jossa uransyvuus 25-35 cm, siihen puunostaja yleensä tarjoaa urien- ja varasto alueen tasausta, hyvä niin mutta juuristo vaurioista johtuva lahoaminen jää toteamatta, kun vauriot kun näkyy kuviolla vasta viiveellä.”

    Urasyvyys 25 – 35 cm! Kuusikkohan on silloin raiskattu! Urien tasailu on siinä vaiheessa lähes petoksen tasolla.

    Sulanmaan aikana kuusikossa tutkitaan ehkä silmät tapillaan juuristoa raiteiden kohdalla. Havutetulla ajourallakin juuristoa on runneltu, koska kuormatraktori painaa tasan yhtä paljon havujen päällä kuin paljaalla maallakin. Ainoa keino siltä osin on ruiskuttaa ureaa raiteisiin aina kun kone liikkuu.

    Mutta ei siinä vielä kaikki. Alkukesästä puiden kuori on nilallaan, eikä puiden kiskominen oksineen tiheähkössä metsässä onnistu ilman, että jopa rungot hipovat toisiaan. Vaurioita ei syynätä käytännössä lainkaan, jeesustellaan vaan 16 vuoden kuluttua, kuinka on tyvilaho levinnyt valtavasti, eli pystyyn jääneet havupuut pitäisi tyviosiltaan myös ruiskuttaa urealla, ettei itiöt tartu!

    Myös koivikko kärsii kolhuista, vaikka tuohi jäisikin ehjäksi, eikä laatutyven kasvatus enää onnistu.

    Metsuri motokuski

    Rane. En kerro koska tieto ei ole oleellinen. Sen tiedän että ainakin kahdessa kolmesta on samanlainen käytäntö. Kolmannesta en osaa sanoa kun heillä ennen ole työskennellyt. Ostajan edustaja on yritysvastaava, joka on henkilö joka vastaa useamman yrityksen välisestä yhteistyöstä yrittäjän ja ostajan välillä.

    Jos urapainuma on noin suuri niin hakkuu keskeytetään aina. Masa varmaan tarkoitti kokoomauran painumaan jota ei lasketa leimikon urapainumiin.

    mehtäukko

    ” En kerro koska..” on oikea kommentti tuossa kohtaa!

    ”..Alkukesästä puiden kuori on nilallaan, eikä puiden kiskominen oksineen tiheähkössä metsässä onnistu ilman, että jopa rungot hipovat toisiaan..” -on juuri noin hoitamattomissa ja ennakkoraivaamattomissa kohteissa. Kyllä hyvän lopputuloksen aikaansaaminen kysyy jo humeettia, jos metsä on seivästä ja raippaa täynnä.

    Puuki

    Minkälainen pintapaine tai pistekuorma tulisi esim. 15 tn ajokoneen toisen reunan pyörästölle, kun nostetaan sivulta 300 kg puunippu 7 m päästä 2000 kg:n painoisella koura+puomin yhdistelmällä ?

    mehtäukko

    ”Näppituntumalla” merkityksetön hetkellinen kuormitus. Nosturihan on keskellä konetta. Sen noston vastakkainen puoli on vastapainona kokonaisuudessaan. Etu-takapään telan laput ovat tukena keskipisteestä n. 1.6 metriä nostettavaan kuormaan päin. 2000 kilon nosturin painosta suuri osa on kuormatilan vaiheilla. Kun puunippu kouraistaan vaikka 10:stä metristä, se heti kohottuaan vetäistään ylettimellä/taitolla lähemmäksi. Lopputuleman voi jo päätellä…

    Sulli

    Yllä ei nyt juuri mikään pitänyt paikkaansa.

    Tarpeeksi pitkän puomin päästä voi käsin vetää koneen kallelleen, jolloin koneen koko paino+vetämiseen käytettävää voimaa vastaava paino on kokonaisuudessaan toisella telalla ja vieläpä sen reunassa.

    mehtäukko

    Hevosen voi Sulli vetää kallelleen, et konetta.Aivan tyhjä horista satuja.

    Vastaa ”pistekuorma”- kysymykseen.

    Puuki

    Nosturin painopiste on ed. esimerkissä n. 3-3,5 m päässä koneen keskipisteestä eli nosturin tyvestä.  Silloin lisäpaino nostopuolelle on n. 6000 kg.  Vastakkaisen puolen massa on 7,5 tn kuten myös toisen puolen massa.  Joten ei pidä paikkaansa että olisi merkityksetön kuorma joka painaa nostopuolta maata vasten.        Pistekuorma on vaikuttavampi koska, jos paino kohdistuu esim. juuren päälle , niin paino voi kohdistua hetkellisesti  miltei kokonaan siihen.

    mehtäukko

    Kuten Sulli jo keksi, ”tarpeeksi pitkän puomin päästä voi”…30…40 vai 50m?

    Näin se kehitys kehittyy…

    Kyllä se on Puuki parempi pysyä kynän varressa, kuin tehdä työnteosta niin teoreettista.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 110)