Keskustelut Metsänhoito Pintapaineet

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 110)
  • Pintapaineet

    Merkitty: 

    Metsäkoneiden, (Yksi kuuluisimmista hakkuukoneita koskevista myyteistä on, että hakkuukone on painava. Mutta todellisuudessa hakkuukone on kevyt. Pintapaine hakkuukoneen pyörien alla on samaa luokkaa kuin ihmisen jalan alla.)  Tämä minua hämmästyttää, voiko olla todella näin?  Tein juuri puukaupat,  puut nbäyttävät olevan haluttuja, ja saa nähdä korjaavatko  talvella vai kesällä, todennäköisesti  kesällä kun on hyvä kohde.  Jälkeenpäin alkoi askaruttaa, mikä on rekkojen pinta paineet, kaukokuljetukseen lliittyvien kuorma autojen pinta paineet ,,,, perssana siinä riittää tulevaisuudessa mielenkiintoa. Helspottas kovasti jos tietäs kummassako ovat  kovemmat pinta paineet rekassa  vai metsätraktorissa.  Ymmärrän kyllä, rekka menee kerran mutta metsätraktori  viis tai kymmenen kertaa, kuulema.  Yks tuttu lohdutti, elä huoli, sillä mitä ootte sopineet ei ole väliä, luitko pienen präntin… en.  Onneksi vanhuudessa on mielenkiintoisia asioita odeotettavissa, kauppojen myötä.

    Niin että metsäkoneen pinta paineet ovat juuristovahinkoja ajatellen eivät ole ongelma, samaa luokkaa kuin ihmisen?

  • Tomperi

    mehtäukko, onko merkitystä jos kantavalla tammalla ratsastaa?

     

    mehtäukko

    Saat itse päättää ja valita…

    mehtäukko

    ”…Lisäksi, kun otetaan sivulta kaukaa, saattaa vastapuolen tela nousta jopa irti maasta, jolloin koko revohka onkin vai toisen telan päällä…” Eipä ole. Runkolukko pitää koneen yhtenä jatikkana…

    ”…Kummasta jää maastoon pahemmat jäljet: Metsätraktori sata kertaa kulkee – vai sata jalankulkijaa kävelee jonossa samaa jälkeä pitkin?..” Vertaus ei ole missään suhteessa verrannollinen.

    metsänkasvattaja

    jos runkolukko  estää  koneen  painon siirron  niin silloin puomihan voisi olla 20 m .puomilukko estää koneen pahemman kallistumisen,mutta  ei  fysiikan lakia pysty kumoamaan.

    mehtäukko

    Runkolukko nimensä mukaisesti lukitsee etu-, ja takarungon yhteen työskentelyn ajaksi. Fysiikan laki löytyy siitä, että pidennettäessä puomia, kokonaispainon/leveyden on noustava samassa suhteessa, että työskentely on yleensä mahdollista (hakata tai kuormata). Tietyssä rajassa tulee esteeksi muut tekijät.

    Korpituvan Taneli

    Koneen ja ihmisen aiheuttamia pintapaineita vertaamalla ei selviä koko totuus. Pitäisi olla niitä kenkiä vieri vieressä, niin että päästäisiin samoihin pinta-aloihin ja kokonaispainoon kuin koneen tela. Maastoon tuleva kokonaispaino on aika ratkaiseva tekijä. Lisäksi tietenkin edellä mainitut kääntymiset ja sivulle kurotukset ja se että ensin ajaa moto ja sitten ajokone moneen kertaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    arto

    Koneitten pintapaineissa puhutaan pelkän koneen painosta. Esimerkiksi ajukoneen  kuorma ei siihen sisälly. Eihän pelkkä monitoimi kone jätä juuri jälkeä ollenkaan. Ajukone taas suurella kuormalla pehmeille maastoille ne jäljet tekee. Paljon kokemusta mönkijästä suola ihmisen kenkä ei jalan riitä upottaa, Mönkijällä voi ajaa ihan hyvin ilman kiinnijäämisen pelkoa.

    Rane

    En nyt löytänyt tutkimusta ja lehtijuttua jotka ilmestyivät takavuosina.Mutta tulos oli että kuusikossa ajokoneen paino katkoo kuusen juuristoa vaikka syviä painumia ei vielä olisikaan syntynyt.

    Ajokoneiden elopaino kun kuormalla on 30-40 tonnia,liekö Buffalo kukkurakuormalla tukkia enemmänkin,kyllä siinä maaperä liikkuu.Jos 100 ihmistä tallaa polkua pitkin niin puut pitää asentonsa mutta kun ajokone pikkuisen pehmeällä menee metrin päästä rungosta niin sepä ei olekaan välttämättä enää suorassa.

    Puuki

    On ainakin kerran kuusikko saanut juurista lahotartunnan koneiden kulkemisen jäljiltä.  Lumettomaan aikaan harvennetussa soistuneessa kuusikossa lahoa on n. joka 2:ssa puussa.    Seuraava harvennus piti keskeyttää liian lahon takia. Ei kannata enää harventaa.

    Koneen painopiste siirtyy tietysti lähemmäs puomia noukittaessa puita kauempaa ja on sitä lähempänä ”reunaa” mitä kauempana ja painavamman kuorman kanssa koura on.

    metsänkasvattaja

    heh, pitäisi  se  kävelevä metsäkone ottaa  museosta vai missä lieneekään ja tehdä uudet testit sopivankokoisilla kengillä .

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 110)