Keskustelut Metsänhoito Pintapaineet

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 110)
  • Pintapaineet

    Merkitty: 

    Metsäkoneiden, (Yksi kuuluisimmista hakkuukoneita koskevista myyteistä on, että hakkuukone on painava. Mutta todellisuudessa hakkuukone on kevyt. Pintapaine hakkuukoneen pyörien alla on samaa luokkaa kuin ihmisen jalan alla.)  Tämä minua hämmästyttää, voiko olla todella näin?  Tein juuri puukaupat,  puut nbäyttävät olevan haluttuja, ja saa nähdä korjaavatko  talvella vai kesällä, todennäköisesti  kesällä kun on hyvä kohde.  Jälkeenpäin alkoi askaruttaa, mikä on rekkojen pinta paineet, kaukokuljetukseen lliittyvien kuorma autojen pinta paineet ,,,, perssana siinä riittää tulevaisuudessa mielenkiintoa. Helspottas kovasti jos tietäs kummassako ovat  kovemmat pinta paineet rekassa  vai metsätraktorissa.  Ymmärrän kyllä, rekka menee kerran mutta metsätraktori  viis tai kymmenen kertaa, kuulema.  Yks tuttu lohdutti, elä huoli, sillä mitä ootte sopineet ei ole väliä, luitko pienen präntin… en.  Onneksi vanhuudessa on mielenkiintoisia asioita odeotettavissa, kauppojen myötä.

    Niin että metsäkoneen pinta paineet ovat juuristovahinkoja ajatellen eivät ole ongelma, samaa luokkaa kuin ihmisen?

  • Tomperi
    metsänkasvattaja

    kyllähän se  hakkuukonetta maat ainakin aluksi kestää ainakin suoraan ajetttaessa,mutta  tilanteita tulee  puita tehdessä ,kun sivulta tehdessä paine maahan kasvaa moninkertaiseksi mitä on laskettu pienimmillään. ajokonetta  sitten upottaakin ,kun kuormaan lyödään 10-15 m3 tukkia joten laskelmat ovat teoreettisia käytäntö on eriasia

    Metsuri motokuski

    Soilla voi puomin käännöllä olla merkitystä pinta paineen kanssa mutta ei normi maapohjilla ole merkitystä.

    mehtäukko

    Aloitus…”Tämä minua hämmästyttää, voiko olla todella näin?”

    On unohtunut ratkaiseva yksikkö: paino kohdistuneena cm2 (neliösentille). Kengännumero ei tuota neliösenttejä kuin ~~400. 8-pyöräinen moto tai ajokone metrin teloilla voi ollakin yllätys…

    kmo kmo

    Liikaahan minäkin painan mutta ei minusta puolen metrin syvyisiä jälkiä pehmeisiin kohtiin jää. Enkä edes karsi kuusenoksia kulkureitilleni etteivät puitten juuret kolhiutuisi. Vaikka lyövät millaisen pintapainelaskelman tiskiin niin ei taida teoria ja käytäntö kohdata.

    Nuakka

    Jokainen voi kokeilla miten pieni pintapaine metsäkoneella on verrattuna naapurin 0,095 t painavaan Veksiin. Varpaat vuorotellen ponssen 1500mm leveän telan ja Veksin kumpparin alle. Sama tapahtuu puunjuurelle ja on nimeltään pistekuorma.

    Jätkä

    No niin. laskelmat ovat laskelmia ja perustuvat summassa otettuihin lukuihin. Telan leveys on se, mikä on, mutta metsäkoneen vetotelat eivät ole tiiviit, vaan käytännössä siitä voi vähentää puolet, kun neliösenttejä aletaan räknäilemään. Lisäksi, kun otetaan sivulta kaukaa, saattaa vastapuolen tela nousta jopa irti maasta, jolloin koko revohka onkin vai toisen telan päällä.

    Kummasta jää maastoon pahemmat jäljet: Metsätraktori sata kertaa kulkee – vai sata jalankulkijaa kävelee jonossa samaa jälkeä pitkin?

    Tomperi

    Niinhän ne väittää ns asiantuntijat ja konemiehet että pintapaineet mettäkonneilla samanmoiset kuin ihmisellä jolla normikokoinen kengän lesti,  vaan jo vain äijjä kävelee viis senttisellä jäällä pilikille että heilahtaa eekä paijjan helema kastu mutta ajappa mettärattori viissenttiselle järven jäälle jolla on samat pinta-paineet kun pilikkäjällä….  se se onkin semmonen taitolaji et het lähen kahtomaan jos motomasa siihen kykenee….

    Puuki

    Koneen paino vaikuttaa maaperään muutenkin kuin pintapaineen takia.  Pieni pintapaine ei estä esim. mutkissa tulevia maanpinnan rikkoutumisia eikä kaikkia juuristovaurioita.  Suuri massa vaikuttaa maaperän tiivistymiseen koneen alla ja ympärilläkin kesäkelillä liikuttaessa. Siksikin hakkuutähteiden levitys urille on hyväksi.

    mehtäukko

    ”.. vaan jo vain äijjä kävelee viis senttisellä jäällä pilikille että heilahtaa ..”

    Pitäisi ehkä asioissa olla mukana kokonaisuus. Pintapaine on eri asiaa kuin maaston kantavuus. Kun Tomperi kiipeät hevosen selkään ja ratsulla karautat pilkille, pintapaineella ei ole merkitystä vaan kantavuudella. Viisisenttisen jään läpi menee että heilahtaa…  🙂

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 110)