Keskustelut Puukauppa Pikkutukki, mitä se on?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)
  • Pikkutukki, mitä se on?

    Osaavatko palstalaiset sanoa, millainen puu se on se pikkutukki. Eli millaisia mitta- ja laatuvaatimuksia sille asetetaan ? Taitaa vaihdella vuosittain ja ostajittain.

    Tiedättekö kuinka tarkoin metsäyhtiöt ottavat sen talteen pystykaupassa vai pannanko osa kuitupuuksi? Saisiko tarkka hankintamyyjä paremman kertymän?

  • Korpituvan Taneli

    Onpa porukalla ihmeellisiä käsityksiä pikkutukista.

    Täällä pikkusahan ohjeet hankinnassa:
    Tukki: 43dm ja eteenpäin 3dm välein
    Apumitat 37 ja 40. Latvasta kuusi 16cm ,mänty 15cm
    37 lyhyempää tukkia en ole juuri kuullut tehtävän, sitten 60-luvun.
    Pikkutukki: 28dm ja 43dm, apumitat 31, 37, 40 ja 46 eteenpäin. latva 12 cm, kuusi ja mänty
    Huom! suurin latva 18cm
    Kun ”isot” toimittavat sille tukkia ovat mitat hiukan tiukemmat.
    Sitten kun he itse ostavat pystyyn, niin latvamitat mänty 10cm ja kuusi11cm, tukkiin ja pikkutukkiin tuntuu kelpaavan mikä vain.

    Turha Jees H-vallan sekoittaa taas tähän MHY kaunaansa. Kyllä näköjään osaavat huomioida tukin menon pikkutukkiin. Se onkin ainoa, mistä he tämän sahan aptia joskus moittivat

    Aloittajan arveluun, että olisi vuosi ja sahakohtaisia nämä pikkutukkiasiat, niin ainakin vahvasti sahakohtaisia ne ovat.

    Pikkutukin mitat ovat tärkeitä, mutta eivät edulliset pikkutukkimitat välttämättä määrää kaupan kokonaisedullisuutta.
    Minulla kävi niin että harvennus ei kelvannut liian kuidun takia tuolle pikkusahalle. Oli kaksi suusta vastakkain muuten samanlaiset tarjoukset, mutta toisella selvästi paremmat pikkutukkimitat, mutta vastaavasti selvästi alempi kuidun hinta. Homman sai se joka maksoi kuidusta enemmän, kun sen kokonaispotti oli paljon suurempi, vaikka laski että se panisi pikkutukit kaikki kuitupinoon.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    TTL

    Tukkimitat yleensäkin on suuri mysteeri. Tällaista metsäsektorin ulkopuolista toimijaa ihmetyttää, miten se kuusen hinta voi yhtäkkisesti laskea 60 eurosta kuutio 25 euroon kuutio, jos mitat Suomessa muuttuvat 4,1 m:stä ja 16 cm:stä esim 4,1 m:iin ja 15 cm:iin.
    Kaivelin taasen vertailuaineistoa ”vapaan markkinatalouden” maista ja kuinka ollakkaan listalta sattui ensimmäisenä silmään Viro. Jos haluatte virolaisen vertailukohdan tukin hinnoitteluun, niin vilkaiskaapa vaikka http://www.actively.ee ja täältä ostame . Sekä kuusi- että mäntytukki otetaan 3,7 metrisenä ja 13 senttiin hinnan juurikaan laskematta (muutama euro kuutiolta) ja vielä lyhyempikin tukki 11 senttiin ylittää sellupuun kuutiohinnan selvästi.

    Onko äärimmäisen suuri hintaporras Suomessa kilpailun puutetta vai mistä se voi johtua?
    Tietysti kuusikymppiä pienestä mäntytukista on liikaa, mutta samoin hyvästä tyvitukista 50% liian vähän. Kun kauppa käy, niin ilmeisti ostajat ostavat ja myyjät myyvät tällä ”binäärihinnoittelulla”.

    Nimetön

    Tanelille senverta että minä ainakin noita tukin mittoja katsoin toteutuneitten kauppojen mittaustodistuksista.
    Pienpuulinjasahat ostaa jonkun verta näitä erikoismittoja jotka on tarkotettu ainoastaan jonkun talotehtaan tarpeisiin. Semmonen mielikuva jäi että näitä erikoismittoja hakkais vain sahan omat urakoitsijat.

    Korpituvan Taneli

    Lasse:
    ”Semmonen mielikuva jäi että näitä erikoismittoja hakkais vain sahan omat urakoitsijat.”

    Täällä ainakin pikkusaha näyttää ostavan kaikilta suurilta ja ainakin Biowatilta. Senverran tiukennettuna ettei 40dm apumittaa ole.
    Ja niinkuin sanoin myös hankintana.
    Sitten kun itse ostavat pystyyn, niin putoaa latvamitta ja laatuvaatimukset.

    Näin on jatkunut pienin muutoksin ainakin 10 vuotta. Tietääkseni puutavara menee lähinnä vientiin. Mitään talotehdasta en tiedä kuvioissa olevan.

    Hinta pystyynpäin, heidän omissa ostoissaan n. 40…45% tukin hinnasta.

    Nimetön

    Kyllä tälläkin ”piikkusaha” ostaa näiltä suurilta toimijoilta.
    Sahan oma hankintaosasto vaan paljon joustavampi näitten erikoismittojen suhteen ja erikoismitoilla tieten turvataan oman hankintaosaston kilpailukykyä.
    Hankintamyyjän erät yleensä niin pieniä jotta herkästi rajataan joitain puutavaralajeja pois, vaikka koko pikkutukki.

    Korpituvan Taneli

    Hankintakauppaa saha ei juurikaan pinotavarasta tee, mutta hankintana ostaa myös pelkkää pikkutukkia.

    Vierastoimittajilla hiukan tiukempi kuri, mutta esim tuo pikkutukin minimi hankinnassa ja vierastoimituksissa on ollut jo toistakymmentävuotta 28dm/12cm.

    Olen ymmärtänyt, että oikein järeitä päätehakkuita he ovat omalla organisaatiollaan jopa vähän vältelleet. Siis tärkeää on saada myös pikkutukkia.

    Lisäys:
    Sen oman oston kilpailukyvyn he turvaavat hinnalla. Jos he tarjoavat jostakin leimikosta jotain, niin siihen ei kyllä muut pysty sitten vastaamaan. Toisaalta eivät tarjoakkaan jos on liikaa sellaista kuitua, josta he eivät saa pikkutukkia.

    Mikäpä siinä, sahatavaran hintahan ei määräydy sen mukaan minkäkokoisesta puusta se on tehty, vaan laadun mukaan. Kun raakaaine on selvästi alle puolet tukin hinnasta, niin saa se sahaus saanto jo hiukan tippuakin.

    Eikös ne parrun nimellä osta jossain päin jopa alle kymmen senttistä?

    Terveisin: Korpituvan taneli

    Nimetön

    Eskolan parruveistämö tarvii parrua tänäkin päivänä, aika vähästä on kyllä parrukauppa ollut meillä päin viimme vuosina ja puuskittaista parrun tarve on ollut aina.
    Monesti ainakin hankintahakkaajalle hinta ero kuituun on niin pieni ettei monikaan viitsi parrua hakata ja koko talvia kalikoita lajitella.
    Pystykaupassa kuidun ja parrun ero 4e UPM, mikä lie hankintana. Yllättävän paljon toi 4e mitkä lie mitat?

    Puun takaa

    Tukkien katkonnassa on aina ostaja- ja aluekohtaisia eroja riippuen toki myös suhdanteistakin. Jos järeämpiä tukkeja menee myös sorvitavaraksi, on alle kolmen metrin pituudetkin mahdollisia. Leimikoita kilpailuttaessa katkonnalla voi olla yllättän suuri merkitys puunmyyjän saamaan lopputolokseen. Täällä Päijät-Hämeessä on ehkä kaikkein eniten ostajia, joten eri katkontaversioita löytyy todella runsaasti. Valitettavasti yhtä hyvä tilanne ei ole läheskään joka puolella Suomea.

    Metsuri motokuski

    Se on nyt niin että aina menee tukkia kuituun tai pikkutukkiin. Harvoin tulee sellainen tilanne että katkontaikkuna ja tukin mimipaksuus osuus samaan kohtaan. Yleensä se tapahtuu niin että katkonta katkaisee sen sentti – pari ennen minimipaksuutta. On se apti sitten kenen firman tahansa. Sen vuoksi on hyvä että siitä tehdään pikkutukki kuin kuitu. Näin kantorahatulo kasvaa.

    Noista katkontapituuksista sen verran että ne vaihtelevat paljon ostajista riippuen ja jopa myyntiajankohdasta riippuen. Eri puolilla Suomea on erilaisia pituuksia riippuen täysin ostajista. Katkonta riippuu täysin siitä mitä ostaja haluaa puusta tehtävän. Mitä lopputuotteita ostaja haluaa tehtävän. Olen itsekkin juntannut tukkia aina 31 dm alkaen, mutta nyt sitä mittaa ei enää ole käytössä. Lyhin mitta männylle on nyt 40 dm ja kuuselle 37 dm. Tällä on selvä vaikutus myös kuidun tai pikkutukin määriin.

    Puun takaa

    Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että normaalisti hoidetun 300-500 kiintomotin havupuumetsän päätehakkuussa tukkiosuus nousee yli 90 prosenttiin. Jos näin ei ole, ei katkonta ole ollut myyjän kannalta paras mahdollinen ja tuloksesta osa on siirtynyt myyjältä ostajalle.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)