Keskustelut Puukauppa Pikkutukki 67,89

  • Tämä aihe sisältää 4 vastausta, 4 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta, sitten TTL toimesta.
Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Pikkutukki 67,89

    Kävin hoitelemassa metsäafäärejäni Suomenlahden eteläpuolella kuluvalla viikolla.
    R-kiokin lehtihyllystä osui matkaani paikallinen Maaleht. 11.12. numeron metsäliite julkaisi joulukuun keskihinnat puutavaralle Virossa.
    Siitä voi katsoa, että mänty pikkutukin (D = 10-16 cm) keskihinnat olivat joulukuussa 67,79. Ison tukin (D>16 cm) keskihinta oli 73,48. Kuusella hinnat olivat vähän alhaisemmat.
    Hinnat ovat sahahintoja eli normaalietäisyydeltä hakattuna pikkutukin kantohinnaksi tulee noin 55 euroa kuutio.
    Hinnoista päätellen 10-16 senttinen mänty on lähes yhtä sahauskelpoista kuin isompikin mänty. Samoin voisi päätellä, että keskittymällä Suomessa pienpuun sahaamiseen raaka-aineen hinta on naurettavan edullista.

  • huski

    oisko virossa tukin puutetta?massa puun hinta? eli kokonaisuus ratkaissee.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllähän jotkut pikkusahat ovat tuon pikkutukki asian oivaltaneetkin Suomessa.
    Esim. tämä minua lähellä oleva saha on hanakka ostamaan pikkutukkia vähän kauempaakin. Kuulemma jättävät järeimmät tukkileimikot tarjoamatta, jo sellaisellakin etäisyydellä, josta vielä pikkutukki kelpaa hyvin.

    Muuten tuollaiset hintatiedot vain vahvistavat sen että tukin vientiin olisi Suomessa tarvetta. Siitä tuossa toisessa ketjussa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Timppa

    Halpaa tukkia naapurissa. Uskooko joku, että korjuu, lähikuljetus ja kaukokuljetus yhdessä tarvittavan organisaation kanssa maksaisivat vain 15 euroa motilta Suomen hintatasossa. Viron kustannustaso on toki alhaisempi, mihin en tietenkään ota kantaa.

    Kuinka pitkiä ne ”pikkutukit” ovat? Jos ovat kovin pitkiä, niin ostaja saa samalla hinnalla silloin aimo pätkän kalliimpaakin tukkia.

    TTL

    Kustannuksista. Mielestäni avohakkuussa kuutiokustannukset ovat Suomessa luokassa 7 euroa motti. Sisältää siis hakkuun ja metsäkuljetuksen. Viidellä eurolla motti Suomessa kuutiota puuta kuljetta rekalla noin sata kilometriä; tietysti muiden 50 kuution mukana. Eli kyllä 12 eurolla kuutio kasvavan puun saa sahalle.

    Sahan perustaminen olisi ehkä järkevämpi toimenpide kuin etsiä raakapuun myyntikanavia ulkomaille. Metsänomistajien yhteenliittymänä (osakeyhtiönä), jos sanotaan sahatavaramäärä 200000 kuutiota vuodessa vastaa 400000 kuutiota tukkia ja edelleen 600000 kuutiota pystypuuta vuodessa, niin 4%:n kasvulla se vastaisi bruttopuumääränä jatkuvuustilassa 15 miljoonaa kuutiota ja edelleen metsänä noin 150000 hehtaaria. 1500 suurehkoa metsänomistajaa pyörittää kohtuullisen kokoista sahaa puunkasvullaan. Kannattavuusraja voi olla alempikin sahauksessa kuin tuo 200000 kuutiota lautaa vuodessa teollisessa toiminnassa.

    Meillä on ”ulkomaanmetsistämme” kohtuullinen osuus Virossa Saarenmaalla. Siellä metsää myydään tällä hetkellä 20-25 euroa pystykuutio (siis maa+puut tähän hintaan). Sahatavaran vienti Keski-Eurooppaan sieltä on kustannuksiltaan melkoisesti edullisempaa kuin Suomesta; etäisyydet, työvoima, yhteiskunnan joustavuus jne. Mieleen on tullut ”sahakimpan” junailu semminkin, kun alueella on käytännössä yksi saha mikä määrää tukin hinnan.
    Tietysti raaka-aineen saatavuus ei ole rajaton ja se tukin hinta on kuitenkin tällä hetkellä kohtalaisen korkea.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)