Keskustelut Puukauppa Pikkutukin ja parrun ero?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)
  • Pikkutukin ja parrun ero?

    Tervehdys!

    Monelle pikkutukki ja parru on sama asia. Jossain toisissa yhteyksissä ne erotetaan toisistaan. Mikä on totuus?

    Jos asiasta on jo keskustelua jossain, enkä ole vain löytänyt sitä pahoittelen turhaa uuden keskustelun aloitusta. Etsinyt olen kyllä!

  • Jätkä

    Pikkutukissa käytetään usein tukin pituusmittoja, eli voidaan lähteä 31 dm  pituudesta ja päätyä jopa 61 dm pituuteen. Usen kuitenkin on käytössä vain muutama pituus 40 – 55 välillä.

    Parrut ainakin täällä on otettu aikaisemmin hyvinkin pieneen, mutta tehokkuusvaatimus on nostanut minimiläpimittaajopa kymmeneen senttiin . Pituudessa on käytössä yleensä lyhyemmät mitat ja samalla ostajalla niitä voi olla 2 – 3 eri mittaa.

    Käytännössä pikkutukit pyritään sahaamaan,  mutta parrut ajetaan automaattisella veistosahalla ja halkaistaan  kahdeksi saheeksi. Pituusmitat ovat sen takia, kun tuotteestä tehdään esin liimalevyä, on pituusmoduuli etukäteen määrätty ja levypuristimet ja kaikki on mitoitettu niille standardeille.

    Parrun saa vielä tukkipuu latvastakin, josta ei enää välttämättä tule pikkutukkia.

    Isommasta leimikosta saattaa tulla molempia tavaroita.

    kutjake

    Kiitos nopeasta ja perusteellisesta vastauksesta! Jostain syystä tämä tieto on ollut vähän kiven alla ainakin internetissä…

    harrastelija harrastelija

    Jätkä: ”mutta parrut ajetaan automaattisella veistosahalla ja halkaistaan  kahdeksi saheeksi. Pituusmitat ovat sen takia, kun tuotteestä tehdään esin liimalevyä” 

    Tuohon parraun käsittelyyn pitäisi vissiin veistosaha olla lähellä? Miten esim. 10 cm:n parrusta saadaan liimapuuta? Ainakin Kainuussa ei juuri parrusta ole puhetta.

    Jätkä

    Kymmensenttinen parruaihio!

    -Vaistetään neliskulmaiseksi noin 75 x 65 milliseksi parruksi, joka halkaistaan. se kuivataan, höylätään liimattavat lappeet, asetellaan lisut päällekkäin niin, että sydänpuoli vaihtelee joka kerta. Kun se on liimaantunut, se höylätään ja siinä on liimapuuta.

    Liimalevyssä kuivauksen jälkeen höylätään vain sivut, lisut asetellaan sydänpuoli ylöspäin sydänpuoli alaspäin vuorotellen levyksi. Levy höilätään, hiotaan – ekä jyrsinkoneella jyrsitään muotoonsa, hiotaan, lakataan, pakataan, laskutetaan.

    Liimalevyä tehdään myös soirosta, eli 2×4 – 2×6 tuumaisesta valmiista sahatavarasta.  Ranualla (Ranuan ihme) – tekivät halvatusti liimapuuta sellaisesta, mutta valittivat, että pitää raaka-aine hankkia Keski-Suomesta, kun lähialueelta ei saa – varsinkaan hyvälaatuista soiroa – lankusta puhumattakaan.

    Meillä oli sahureita matkassa ja kun he kuulivat raaka-aineen hinnan, sanoivat, että ainakaan he eivät ala tappiolla myymään Ranualle mäntysahatavaraa.

     

    anttik anttik

    Tietääkö pojjaat mikä on ”patikka”?

    Jätkä

    Patikka on Jalkapeli. Patikkaretki jne.

    Nimetön

    Kutjakkeelle vielä parrun ja pikkutukin erosta vielä että hinta on parrulla aina eri, tällähetkellä näyttää olevan 3 euroa.

    Minä olen meidän alueen sahoja Hasa ja Junnikkala pitänyt pieninä sahoina esim. Vilppulan sahaan verrattuna joka jätkän tiedonmukaan yllättäin ostaa tukkia vain miljoonakuutiota. Yksityiset, Hasa ostaa 800000 kiintoa ja Junnikkala 700000. Tämän alueen karujenmaitten männiköille kummpikin hyviä ostajia ja kummallakin on omat erilliset pienpuulinjat ja Hasalla taitaa olla kaksi parruveistämöä ja vaihtokauppa tehdään ristiin eri ostajien kans jotta parrua ja pikkutukkia saatas riittävästi. Hasan Eskolan parruveistämö sahaa Egyptinparrua joka on kartion mallista että rakennustellingein sitominen onnistuu manillaköydellä. Parrun mitat alkaa 95-270 ja pikkutukki 120-310.   Hasa ja Junnikkala hamittelee kun pienemmästä tavarasta on jatkuva pula ja nyt Äänekoski nielee parrua, pikkutukkia ja tukkia kuidunhinnalla.

    anttik anttik

    Tietty.. se on puutavaran sahamitta 63mm X 63mm.

    metsä-masa metsä-masa

    Pikkutukin ja parrun eroja kannattaa seurata puukauppa tarjouksissa.Lyhyet  mitan on pääsääntöisesti molemmissa lajeissa parhaita, pitkillä mitoilla lajisiirtymä lisääntyy, eli esim. pikkutukki sisältää normaalitukkia ja parru pikkutukia.

    Hinnaltaan lajit voi vaihdella leimikon koon ja kysynnän mukaan, sahureilla saattaa mieleisestä leimikosta pikkutukin hinta kivuta n. puoleen  tukinhinnasta ja parru 5-7 € lisää kuidun hintaan, näin silloin kun kelirikko leimikoista on pulaa.

    Jätkä

    Pikkutukki – kuten myös parru pitää tehdä mitoista riippumatta vasta siitä, mitä ei saada tukkiin millään konstilla.

    Eli ne pitäisi tehdä hieman järeämmästä kuidusta, josta ei saa tukkia, mutta joka kuuluu hakata pois. Tukin latvoista, joita tehdään sen jälkeen, kun tukkiosuus on loppuun juoksutettu.

    Vanha – mutta edelleen pätevä sääntö on, että oikeaa tukkia ei lyhennetä yhtäkään jakoväliä ( 30 cm) sen takia, että saataisiin vielä pikkutukki.

    Kun olen joskus myynyt leimikkoa pystyyn, on esim Metsäliitto pudonnut tarjouskilpailusta pois, kun se ei ole tarjonnut pikkutukista lainkaan. Lisäksi Aureskoski maksoi tukistakin parempaa hintaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)