Keskustelut Metsänhoito Pihlajan ja raidan kasvatus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)
  • Pihlajan ja raidan kasvatus

    Onko studiojoukkueella tietoa ja havaintoja pihlajan ja raidan kasvattamisesta sahapuuksi?

    Tuli hankittu tikkuhelvetti, jossa on nyt ensi tutustumisen jälkeen kostealla, liki lehtomaisella pohjalla ziljardi hentoa koivun ja haavan tikkua tuollaisessa 5-8 m pituudessa. Joukossa olisi myös pihlajaa ja raitaa.

    Ajattelin harventaa osan alueesta tavoitteena kasvattaa muutamia kymmeniä runkoja raitaa ja pihlajaa sahapuuksi.

    Miten noista saa sahapuuta kasvatettua? Voiko oksia leikellä kuten visakoivuilla? Kasvatetaanko ilmavasti vai runkoa varjostaen kuten tammi? Kauanko kestää, että lihoo järkevään sahauskokoon? Minkä kokoisena sahataan? Pitääkö olla oksatonta runkoa kuinka pitkästi?

    Kelpaako kauriilla, peuroilla, hirville? Vielä yli 5 metrisenä, mutta hentona?

    Miten tuollaisista erikoispuista voi saada tuloa? Nuppikuormaa ei oikein saa aikaiseksi erikoispuista?

  • reservuaari-indeksi

    Facessa on Erikoispuu pörssi. Sitä lueskelemalla saat käsityksen mitä halutaan, mihin aikaan pitää olla kaadettu, minkä paksuista jne.

    Belluswoodilla on nettilomake, millä voi tarjota. Luultavasti vastaavat kysymyksiinkin, millainen laji tekee kauppaansa.

    Jos markkinointihenkisyyttä on niin soittele kansalaisopistojen sorvauskurssien ym. ohjaajat läpi. Niillä on usein kontaktit toisiinsa ja tietoa kurssilaisten tarpeista. Tämä on ainoa, mistä on itsellä kokemusta. Muutama suora, paksu, oksaton, terve jne. 5-metrinen pihlajapölli on mennyt kun on syystä tai toisesta täytynyt katkaista. Noita en varsinaisesti kasvatellut, vaan ne olivat kasvaneet sellaisiksi kuin olivat.

    Tuppeen sahaajat ja monet muutkin arvostaa paksuutta (ja puun terveyttä), koska usein noissa nikkarointihommissa hukkaprosentti on joka tapauksessa iso.

    Lauri

    Ammatti Raivooja

    Ja sitten vielä muistetaan, että pefc raja pihlajalle on 20cm ja FSC 10cm mitä saa kaataa. Pihlaja on parempi oksattomana kun kauneus tulee sydän- pintapuun voimakkaasta värierosta ja siitä saa vaikka keittiölastoja kun taas Raita on eloisan näköinen paksuine oksineen ja siitä saa esim. Penkkejä ja parhaimmillaan isona palana.

    reservuaari-indeksi

    Useimmathan noista kasvaa niin kovaa vauhtia, että ei kannata reppua laittaa aamulla alaoksaan. Voi olla että ei enää illalla yllä ottamaan pois.

    Lauri

    (A-raiv.: Leena käyttää näköjään usein allekirjoitusta L)

     

    Ammatti Raivooja

    Hyvä jaksollinen kasvu triggeröi sinua?

    (Hyvä tietää, en ole seurannut?)

    Nostokoukku

    Maisemapuina kannattaa silmäniloksi muutamia kasvattaa, ja tietysti hyödyksi pölyttäjille. Ostajaa vaikea löytää, mitä isompi erä sen vaikeampaa. Mutta polttopuuna sekä pihlaja että raita erinomaisia, paljon parempia kuin nokeava ja pikeävä koivu.

    Rane

    ”(A-raiv.: Leena käyttää näköjään usein allekirjoitusta L)”

    Sekaannus ei haittaa koska kirjoitustyyli ja asia(ttomuus) on  koko Gruppalla täsmälleen samanlainen…

     

    narisija

    Pihlaja lankkuna arvokasta jos on kohtu suoraa ja tervettä, kalusteena vielä arvokkaampaa. Muutamia kalusteita tuli tehtyä aikoinaan, usea kysynyt mitä puuta ovat, kukaan ei ole vielä arvannut, arvauksia Balisaterista lähtien.

    Gla

    Itsellä on pihlajaa aika paljon. Juurikaan ei niistä runkoja ole tullut, kasvukin aika hidasta.

    Normandy

    Kiitos Lauri, Raivooja ja Gla,

    Onko jollakulla käsitystä metsänhoidosta, jos noita ihan tavoitteellisesti kasvattaisi.

    Pihlaja on valopuu? Mutta runko pitää olla varjossa? Voiko leikata? Onko kokemuksia hyvistä seuralaispuista, tuntuu että suomalaiset peruspuut ovat liian korkeita liian nopeasti pihlajan kasvukumppaneiksi?

    Raitaa kannattaa pitää kohtuullisen yksirunkoisena ja antaa sen ottaa iso ala? Vaatii paljon valoa? Kuinka korkeaksi kasvaa eli pärjääkö peruspuille, jos on n. 5-8 m samankorkuinen kuin koivu, mänty?

     

    A.Jalkanen

    https://puuproffa.fi/puutieto/yleista-puista/pihlaja/

    Tuolta löytyy muillekin puulajeille kasvatusoppia.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)