Keskustelut Metsänhoito Pienten kuvioiden hakkuu

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
  • Pienten kuvioiden hakkuu

    Minulla on useita pieniä alle 0, 5ha kuvioita, joita pitää harventaa. Kuviot ovat erillään toisista ja puustollisesti semmosia, että tuskin niille motoa kukaan viitsii tuoda, koska hakkuukertymät ovat pieniä. Itse en kerkeä nuita kaikkia harventamaan, joten onko taloudellisesti kannattavaa palkata metsuri tekemään pienkohteiden harvennusta. Kasvu ainakin kiihtyy ja seuraava hakkuu aikaistuu. Osalle kohteista pitäisi kaivaa ojia vesitalouden parantamiseksi. Meneekö myydyt puut tekokustannuksiin ja palkkoihin vai jäkö jotain omaankin pörssiin? Tietenkin kohteita näkemättä ei kukaan osaa tuommoista sanoa, mutta jos jotain suuntaa tai muuta kommenttia hankkeiden kannattavudesta.

  • Metsuri motokuski

    No jos siihen metsurin palkaat niin et ainakaan saa tuottoa hakkuista vain maksuksi menee. Minusta kannattaa keskustella paikallisen mhy:n kanssa josko heillä olisi vaikka oman korjuun toimesta hakkuita lähistöllä. Siinähän se samalla menisi. Puuyhtiöt tuskin ovat kiinnostuneet noista pienaukoista.

    jees h-valta

    Kyllä niitä 0,5ha:kin palstoja tehdään motollakin ja jos hyvin lykästää saa sujuvasti jonkun muun lähellä olevan hakkuun yhteydessä jopa kantorahatuloakin. Tosi ettei ainakaan metsurivetoisesti jää mitään muuta kuin maksamista.

    Gla

    Mhy:n korjuupalvelun avulla tienvarsikauppana voi olla hyvä vaihtoehto tuollaisessa kohteessa, vaikka Jesse kohta tyrmääkin tämän ajatuksen. Maksumiehen rooliin jääminen on aika äärimmäinen tilanne, vaikka merkittäviä hakkuutuloja et noista todennäköisesti saakaan. Viivan alle jäävä summa näyttää surkealta, mutta kun laitat korjuukulut verotukseen, tilanne oikenee ainakin vähän posiivisemmaksi.

    Mhy saa helposti niputettua seudun hakkuita, joten ehkä siksi pienetkin kohteet kiinnostaa ostajia. Varsinkin energiapuusta on kysyntää, joten mahdollista ns. roskapuun määrää kuvioilla ei kannata kauhistella hakkuita suunnitellessa. Ennakkoraivaus on sitten oma lukunsa, josta ei sovi lipsua edes energiakohteessa. Jos itselläsi ei ole mahdollisuutta sitä ehdä, raivauksen teettäminen saattaa vetää tämän hankkeen pakkaselle. Hintahaarukka on noissa iso kohteen vaikeusasteesta riippuen.

    Jos pieniä kuvioita on useita samalla tilalla, ei tuosta välttämättä suurta murhetta tule. Tilanne muuttuu, jos kohteiden välisiin siirtoihin tarvitaan lavetti. Ja tietysti oma lukunsa on se, millaista puuta poistettavat rungot ovat. Onko se nuorta, pienikokoista puustoa, jonka voisi ajatella kaatavan raivurilla maahan vaihtoehtona sille, että korjuuketju kolhii jäävän puuston runkoja ja juuristoa.

    Yksi asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota on se, mikä on seuraava toimenpide. Hakkuissa kannattaa pyrkiä muodostamaan yhtenäisiä kokonaisuuksia, joten tavallista reippaampi harvennus, hakkuun lykkääminen ja kaikki siltä väliltä voivat olla käyttökelpoisia vaihtoehtoja tässä pyrkimyksessä. Se, että 5-10 vuoden kuluttua olet samassa tilanteessa kuin nyt pohtiessasi tilkkutäkin hakkuista, ei ole hyvä juttu.

    Kävelytä paikallinen mhy:n kaveri palstalle ja pyydä häneltä näkemyksiä. Ei ne välttämättä parhaita ole, mutta siinähän sinun oma käsitys vähitellen aiheesta muotoutuu.

    Puuhastelija

    Mutta miten on jos nyt tekee+-0 tuloksen, mutta metsä tulee kuntoon ja sitten sieltä voi joskus saada sen paremman hakkuun tehtyä jolloin tulee jotain omaankin pörssiin?

    Gla

    Tuossa tapauksessa nollatulos on huomattavasti parempi kuin ettei tee mitään, eikä jatkossakaan saa hakata metsää.

    jees h-valta

    En kyllä tekisi mitään jos tulos olisi +-nolla. Kannattaa varrota ennemmin ja ainahan metsä kasvaa ja tuottaa. Oli sitten hoidettu tai ei. Kunhan maaperä puuta kasvaa.

    hogi

    Siis onko jees sitä mieltä, että koskaan ei kannata raivaussahaa käyttää?

    Gla

    Kuten tästäkin jo huomaa, aloittaja tulee saamaan varsin erilaisia näkemyksiä aiheesta, joiden välissä pitää oma mielipide muodostaa eli tehdä päätös. Ulkoistamalla päätösvalta muille kasvaa epäonnistumisen todennäköisyys merkittävästi. Tosin ei sekään kokemus hukkaan mene, vaikka oppirahat siitä pitääkin maksaa.

    jees h-valta

    Kannattaa toki varhaisperata mutta jos sekin on jo taaksejäänyt eli tj on turha surra aikaa mennyttä joka koskaan ei palaa. Keskittyä uuden kasvuun. Metsä kasvaa aina. Ihminen vain kupsahtaa välillä.

    Gla

    Jees: ”…ainahan metsä kasvaa ja tuottaa. Oli sitten hoidettu tai ei. Kunhan maaperä puuta kasvaa.”

    Tämä ei käytännössä pidä paikkaansa, jos puhutaan talousmetsästä. Lukijoiden kuvissa on tuoreimpana esimerkkinä tämä:

    Metsalehti/Lukijoiden-
    kuvat/Kuva/?imageId
    =956&index=7

    Kasvumalleja katsomalla huomataan, että maksimaalinen puuston tuotto saadaan jättämällä puusto hoitamatta. Ongelmaksi tulee vain se, että iso osa on luonnonpoistumaa, josta ei rahaa saa. Lisäksi arvokasvu on olematonta, kun puusto ei tukkikokoiseksi järeydy. Myöhästynyt hoito kuuluu samaan sarjaan, koska siinä hidastetaan puuston kasvua ja järeytymistä. Kovin paljon ei vaadita siihen, että muut metsään liittyvät kulut syövät puuston kasvulla aikaansaaman tuoton.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)