Keskustelut Metsänhoito Pienmetsäkoneella kannattavuutta

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 147)
  • Jätkä

    Harvennuksen laatu riippuu ensisijaisesti kuljettajasta. Kaiken kukkuraksi kokemuskaan ei AINA riitä, koska huippujäljen tekijän on ”NÄHTÄVÄ METSÄ” hakattuna jo ennenkuin siitä on hakattu yhtään puuta.

    On ollut tapauksia, joissa mies on pohtinut saha kourassa: ”Minkä minä tuosta voin ottaa ensimmäiseksi?”

    Hän ei ole nähnyt tulosta ennalta. Joskus olen neuvonut, että: Ota tuo puu ensin, ja kaada se tuohon. Ensimmäisen puun jälkeen on asia auennut. Se ensimmäinen puu ei ole ollut se ”Selkeästi poistettava”, eli aluspuu, taikka viallinen, vaan puu, jota hän on pitänyt jopa jäävänä puuna.

    Metsästä on nähtävä ne jäävät puut – poistettavia ei tarvitse valkata.

    suorittava porras

    Harvennukset jäävät tekemättä ,jos odotellaan palstalle pientä konetta (ja vähemmän kokenutta kuskia). Toistan vielä ,että pikkupalstoille ei kannata rahdata erikseen erikoiskoneita. Jos tilalla on muita kohteita, konevalinta tehdään järeimpien puiden ehdoilla ja työ tehdään yhdellä kertaa. Tilanne voi toki muuttua ,jos isännällä on iso tukku löysää rahaa ja aikaa odottaa tehottomien koneiden suoriutumista edellisiltä työmailta. Tätä odotellessa voi ehtiä riukuuntua useampikin enska.

    Planter

    ”..odottaa tehottomien koneiden suoriutumista edellisiltä työmailta. Tätä odotellessa voi ehtiä riukuuntua useampikin enska.”

    Menikö taas hieman liioittelun puolelle. Riukuuntumiseen menee useampi vuosi, kestääkö suoriutuminen edellisestä työmaalta vuosia….iso työmaa.

    Sehän on selvää, ettei muun hakkuun yhteydessä olevalle pienelle ensiharvennukselle kannata konetta vaihtaa. Ajattelin vaan, kun itsellä oli pelkkä 15ha ensiharvennus, niin olisiko valintakriteerinä pitänyt olla kone/konekuski/laatu, jos sellaisen olisi voinut tehdä, eikä paras tarjous puun hinnasta.

    Muistaakseni  jossain oli juttu, että Harri Suutarilla, jolla on metsää tuhansia hehtaareita oli oma Sampo ja sille oma kuski, joka hoiti ensiharvennukset ja kriteerinä juuri laatu.

    suorittava porras

    Kriteeri,”paalua löytyy”, toteutunee Suutarin kohdalla. Tavallisella pienmetsänomistajalla tilanne on toinen. Osaavien kuskien päätyminen isompien koneiden ohjaimiin , on kysynnän ja tarjonnan ja kilpailun osaavista kuskeista tulosta.

    Pienkoneilla työskenteleville ei makseta kilpailukykyistä palkkaa homman heikosta kannattavuudesta johtuen. On siis päivänselvää , mihin osaavan kuljettajan tie johtaa . Paremmalla palkalla koneelle ,jolla voidaan tehdä myös tulosta. Ainoastaan he ,jotka ovat pienkoneisiin investoineet , jatkavat niin kauan ,kun ahteri kestää.

    mehtäukko

    ”Saako pienillä koneilla paremman eh jäljen…” Saa ja ei saa. Metsurikin osaa tehdä karvaisten puiden kehtuuttamana parrupuiden poiston. Pikku räpsyllä sortuu herkästi samaan tautiin.

    Korjuu pienellä ketjulla olisi oltava 3-4 kertaa kalliimpaa,että yrittäjä ja renkikin elävät.

    Rane

    ”Kriteeri,”paalua löytyy”, toteutunee Suutarin kohdalla.”

    Vuosia sitten vein asiakkaalle ensimmäisen kerran traktorikuorman pilkkeitä.Tienhaarassa josta käännyttiin talolle oli alue jossa oli jotain reilu viisikymmentä pilkesäkkiä ja kyltti jossa oli hinta niille.Tämä tie taloille oli uutta asfalttia ja oikealla puolen oli kaksi uudehkoa konehallia asfalttipihalla.Asfalttitie vei järven rannalla olevaan taloon jossa kiinteistöt näytti olevan samaan tyyliin kunnossa.Asiakkaan tie erosi oikealle vähän ennen tätä kiinteistöä.Siinä asiakkaan kanssa puhellessa selvisi että tuo huomiota herättävän hyvässä kunnossa oleva kiinteistö on Suutarin Harrin.Arvelin että kuhan Harri ei hermostu kun näin naapurista nappaan pilkekaupan.Asiakas arveli että ei hermostu,hän oli aikaisemmin muutaman säkin ostanutkin.Kuskit olivat joutoaikana pilkkeitä tehneet mutta Harri oli jo kertonut lopettavansa pilkekaupan kannattamattomana.

    Se että Rane edelleen tekee pilkekauppaa ei tarkoita sitä että osaisin sen paremmin kuin Suutari vaan sitä että hän osaa kannattavuuslaskelmat huomattavasti paremmin.

    Ja jos Harri pitää kalustossa Sampo harvesteria niin sillä hakkuu on varmasti kannattavaa.

    purutpois

    Pienille koneille olisi kohteet valittava tarkoin helppo maasto ei liian suuria ja oksaisia puita ajomatkan suhteen pino oltava palstan reunassa niin sitten ehkä kannattaisi mikäli puun koko järkevää 60-100 litraista. Mieluiten tunti taksilla niin kyllä noilla kriteereillä luulisi jäävän paremmin tuottoa koko metsän kiertoajalle. Tuntitaksa olisi riskitön koneen omistajalle siten niitäkin pikkukoneita tulisi suomeenkin lisää.

    Jätkä

    Epäilemättä pienemmillä koneilla tulee halvemmaksi käyttökustannukset, vaikka hyvä pienempi kone onkin suhteessa samanhintainen kuin isokin, jopa kalliimpi kiloa kohti, kun se on tehty hyvistä värkeistä ja hyvin. Nuoremmassa metsässä =  kahden tukin puustoa ja pienempää, sellaisella valmistuu yhtä paljon tunnissa kuin samasta metsästä isollakin.

    Minimikoko hakkuukoneella olisi Sampo-luokka.

    Ajokone taas pitää olla sellainen, että sillä saa kunnon kuormat liikkumaan vaivattomasti. Periaate pitäisi olla, että keruu-urat ajetaan läpi vai kerran / kaksi. Silloin niille ei poljeta syviä painumia, eikä juuria rikota.

    Jos konehemmot vaativat väh. viiden metrin ajoväylät, niin tehtäköön sitten viiden kilometrin pituiset ajo – keruu-urat, joita nämä urhot saavat tahkota oikein himoonsa.

    mehtäukko

    Aloitus lähti pienmetsäkoneesta, jota Sampot eivät ole. Ei Suutarikaan aloituksen räpsyihin sorru ja hänen pinta-aloilla Sampolle löytyykin juuri sopivia kohteita, joilla teko on tarkoituksen mukaista. Sen johdosta syntyy se kannattavuus, ei merkistä sinänsä.

    Jätkä

    Sampon kokoluokka on kuitenkin pienin, minkä minä veisin metsään hakkuukoneeksi. Koneen on pysyttävä pystyssä  normaalissa hakkuussa.

    Koneen on oltava kapea, jotta sillä voidaan hakata myös haamu-uralta, jonka kohdalla voidaan sanoa, että haamu-uralla ei puiden tarvitse olla tiheämmässä kuin jätettävän puuston palstalla muuallakaan.

    Vinkki! Haamu-urien kanssa voitaisiin pitkäpuomisella ”Sampolla” hakata kuudenkymmenen metrin ajouraväleille yhtenäinen lemikko.

    Olisi ajokne-hemmolle työ yhtä juhlaa!

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 147)