Keskustelut Metsänhoito Pienmetsäkoneella kannattavuutta

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 147)
  • Per Ä Reikäs

    EDIT hullukaan maahan mätäneen kaada

    Hämis

    Taas mennään,mielenkiintoinen pätkä lehdeltä ja todella nopeaksi koulittu kuski.

    mehtäukko

    Runkolukosta pn maailmanmestarilla asiantunteva lausunto.

    Uskotaan, uskotaan.

    Jätkä

    Videolla näkyy selkeästi ominaisuus, joka korostuu aina kun konetta kavennetaan: Huteruus lisääntyy, vaikka takana onkin keinuteli. 280 leveä kone ei keinutelin kanssa paljoa kallistu, vaikka joutuisi ajamaan puoli metriä korkean kiven/kannon yli.

    Runkolukkoa ei kyllä yleensä käytetä oikeissa metsätraktoreissa muualla kuin kuormatessa.

    Videon kone on kyllä halpa, voittaa se maataloustraktorin metsäajossa, ehkä isäntälinjan kone.

    Hämis

    Näyttää kyllä siltä,että turhan innokkaan ja kokemattoman varmasti yllättää helposti kun nutulleen menee.

    Kaveri ajeli juuri 3000m3 päätehakkuu-energiaa  vanhalla 810:llä. Moto oli myös , ei liene 15 v kaukana iästä. Että vaikea on mieltää miksi ostaa pieni uusi kone. Mutta onpa kai niitä mestoja, tekijöitä, isäntiä moneen lähtöön.

    Manuhakkuulla tulee tosiaan tehtyä pitopuulla katkontaa kun ei tuo kasailu käy leiville. Mistä Mannisenmäki mainitsikin.

    mehtäukko

    Kukin voi hankkia millaisen häkkyrän haluaa, siitä ei tarvitse kysellä lupaa. Mutta niistä ei kannata väitellä, jos ”paletin kaikkia tekijöitä” ei voi pitää esillä!? Kaikella tekemisellä kun on hintansa,- vähintään se, millä ammattilainen tekee ammattimaisin vehkein.

    Jätkä

    Manuhakkuulla tehdyn puutavaran ajo:

    -Jos manuaalisesti hakataan kasvatushakkuuta, kannattaa hakkuumenetelmää ja puutavarakauppaa harkita ennenkuin tekee ratkaisevia sijoitusvirheitä.

    Kannattaisi tehdä sellainen kauppa, että kuitukin hakataan vapaille pituuksille  2,7 – 6m. Tällöin kaikki puut kaadellaan mikäli mahdollista poikittain ajouriin nähden. Jos on kaksi viisimetristä rankaa peräkkäin, on kauimmaisen pölkyn uloin pää jo kymmenen metrin päässä ajouran reunasta.

    Ajokoneessa ei välttämättä tarvita edes kymmenen metrin ulottuvuutta, kun se jo pystyy nappaamaan kiinni kauimmaisen kouraisuyksikön päästä. Käytännässä riittäisi jopa 7,5 metrinen puomi.

    Menetelmällä hakkuutyön tuottavuus lisääntyy niin paljon, että ajattaminen urakoitsijan metsätraktorilla ”tapahtuu ilmaiseksi”.

    Tuo menetelmä on niin tehokas ja toimiva, että kevyehköllä hakkuukoneellakin (Sampo) haamu-uralla sen toteuttaminen onnistuu hienosti ja metsä on hakkuun jälkeen täydellinen.

    Berza

    Itse kouran ulottumattomat järeät tyvi pölkyt jätän yleensä hivenen kiinni edelliseen. Näin vetämällä saan sen kuormalle ja joko kouralla painamalla tai pudottamalla kuorman päälle lopullinen katkaisu.

    Jätkä

    Pitopuumenetelmä on ”ikivanha keksintö”, joka kehitettiin lyhytpuomisilla koneilla ajoa varten. Nykyään jopa maataloustraktorien metsäkärryjen puomit yltäisivät siihen toiseen rankaläjään, mutta ne laitteet ovat melko kiikkeriä kurotteluissa – ja niiden kanssa kuluu aikaa kuutiota kohden niin, että ”Ansiotaso” metsäkoneen taksoilla jää lähes kuvittelun varaan.

    Planter Planter

    Ottakaapa välillä toinen näkökulma, mitä on kannattavuus metsänomistajan näkökulmasta.

    Niitä pieniä koneita käytetään ensiharvennuksilla tai energiaharvennuksilla. Mikä on metsänomistajan tavoite ensiharvennuksessa? Tulot siitä ovat joka tapauksessa kiertoajan tuloihin nähden hyvin pienet. Minusta ensiharvennuksen tavoite pitäisi olla laadukas harvennus, jolla varmistetaan maksimitulot myöhemmistä harvennuksista ja päätehakkuusta.

    Metsäkeskuksen tarkastusten perusteella muistaakseni jopa kolmannes harvennuksista ei ole täyttänyt suosistuksia.

    Jos pienellä koneella urakoiva voisi taata erittäin laadukkaan ensiharvennuksen, voisin tinkiä hakkuutuloista urakoitsijan hyväksi. Voisi olla koko kiertoajan tulojen kannalta perusteltua teettää ensiharvennus jopa nollatuloksella, jos hakkuutulot myöhemmistä harvennuksista ja päätehakkuusta näin saadaan selkeästi nousemaan.

    Saako pienillä koneilla paremman ensiharvennuslaadun, sitä en osaa sanoa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 147)