Keskustelut Metsänomistus Pienimmät päästöt ?

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Pienimmät päästöt ?

    Empiiren tutkimus on osoittanut koivun kelvottomaksi polttopuuksi keskuslämmityskattilassa.
    Poltettäva puu on koivua joka on pilkottu ranka tai kuitukoivusta.

    Se tarkoittaa että koivun kaarnan ja tuohen osuus on suhteellisen suuri. Se taas johtaa keskuslämmityskattilan tulipintojen tervaantumiseen ja pikeentymiseen. Tätä kautta nuohoustarve lisääntyy ja kattilan hyötysuhde putoaa.
    Tästä voi päätellä että myös piipusta tupruaa niitä kauhistuttavia pienhiukkasia.

    Kun koivua poltetaan muuratussa tulipesässä aluksi tulipesä nokeentuu ja muurauksen lämpötilan noustessa tulipesä itsepuhdistuu.

    Onneksi itsellä on tuota laimennusilmaa ympäristössä riittävästi etten usko oman terveyteni olevan vaarassa.

    Valittavaksi jäljelle jää kuusi mänty ja muut lehtipuut, käytännössä haapa ja leppä.

    Täällä palstalla on esiintyny joku vanha pontikan keittäjä joka kokemuksesta kertoi että kuusi tuottaa vain vähän näkyvää savua. Niin vähän ettei vallesmanni sitä huomaa.

    En ole nähnyt missään tutkimustuloksia eri puulajien päästöistä.

    Julistammeko koivun pannaan ja valitsemme tilalle polttopuuksi kuusen, sehän ei juuri nyt tunnu mihinkään muuhun kelpaavan.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Eikös se koivukin parane kun sen kuorii. Mistähän löytyis vanha Cambio kuorimakone, sellaisellahan niitä kuitupinoja joskus käsiteltiin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    rekkamies

    Kaikki täällä kasvavat puulajit on kerätty ja kelpuutettu polttopuuksi, jopa myyrän tuhoamaa omenapuuta tänään hellan pesään työnsin.
    Hyvin palavat, kun ylivuotuiseksi antaa kuivua, ja vielä huoneen lämmössä antaa päivän pari olla ennen polttamista.Päästöistä en tiedä, kaikki on savupiipusta pihalle mennyt.

    Ps. täällä päin on parkkuukone ollut jo vuosikymmeniä yhden talon pihassa käytämättömänä. Enso Gutseitille aikoinaan parkkasivat.

    jees h-valta

    Kyllähän koivun myyntiarvon nousun myötä sen polttaminen väheneekin. Onhan tuo totta että koivu on keskuslämmityskattilassa hiukan tahraava mutta ei niin paljon että suurta lämmönsiirtymän hukkaa tulisi. Itse putsaan kattilan tulipinnat niinkin ympäristöystävällisellä kuin vedellä. Eli hiukan kosteita klapeja pari-kolme johonkin hyvin muuten palavaan pesälliseen ja taas tulipinnat kiiltelee puhtauttaan. Tosin en tiedä kuinka hyvin toimii kaikissa metalleissa mutta Jämä-vanhus joka minulla on on tulipinnoiltaan Corten-seosterästä. Uusteknisissä tätä ei muutenkaan tarvi murehtia kun käänteis-ja alapalot pääasiassa polttaa klapit muissa jälkipolttotiloissa kuin itse klapipesässä. Se on paremminkin vain varasto josta se palamistapahtuman raakileella syötetään eteenpäin.
    Itse käytän kaikkea sekarankaa harvennuksilta ja sieltä tulee nytkin eniten leppää, seuraavaksi koivua ja hiukan kuusta ja haapaa. Mäntyä lähinnä jos jostain on tuuli kaadellut niin niistä sitten kyllä sattumaeriä.

    abietis

    Itse jynssään YPV-40 kattilaa 2000 luvulta.

    Savusolat on helpot, mutta tulipesä on aina kittaantuneessa tervassa.

    Koivu on kyllä kuivaa, pitänee kokeilla muutamalla pesällä tuoretta.

    Ei ole mulla ole ylivuotista puuta.
    Liiterin takaovesta saa varmasti ainakin 10-15 vuotista polttopuuta.
    Eikä se tuoreinkaan viittä vuotta tuoreampaa ole.

    Olisko jo päässy pahentumaan kun niin monta vuotta on varastoitu?

    Horjumaton Horjumaton

    *** Koivussa se tuohi sitä nokea aiheuttaa. Mutta teknisesti hyvä kattila tai uuni ja kunnon lämmitys kuivilla puilla kyllä haitan minimoi lähes täydelleen. Ylipäänsä poltettavan puun on hyvä olla mahdollisimman kuivaa. Pystyyn kuivaneet männyt on kelpo tavaraa. Ainut lohtu alueilla missä tyvitervas jyllää. Ja niitä alueita tulee jatkossa yhä enemmän olemaan. Kesähakkuut tulee siitä herkusta huolen pitämään.

    suorittava porras suorittava porras

    vähän lisää häkää pönttöön…MT:ssa tänään:

    #”Kuoreton klapi vähentää sytytysvaiheen pienhiukkaspäästöjä dramaattisesti. Tämä kävi ilmi VTT:n tekemässä tutkimuksessa, jonka teetti keuruulainen polttopuuyrittäjä.
    Kuorittu klapi syttyy tulipesässä selvästi puhtaammin kuin kuorimaton. Puun syttymisvaiheessa tuottamat pienhiukkaspäästöt putoavat kuorimisen ansiosta kahdeksasosaan ja häkäpäästötkin puoleen.”#

    Visakallo Visakallo

    Eli vanhat pontikankeittäjät tiesivät jo tämän asian, mutta hieman eri syistä…

    Visakallo Visakallo

    Pienet ja keskisuuret kuntien, teollisuuden ja kasvihuoneiden lämpölaitokset joutuvat investoimaan satoja tuhansia euroja hiukkaspäästöjensä pienentämiseen. Euroopan Uniossa valmistelussa oleva direktiivi koettelee erityisesti kotimaisia polttoaineita käyttäviä lämpölaitoksia.

    EU:n tuleva päästöjen rajoittaminen koskisi pieniä alle 50 megawatin polttolaitoksia. Kuntien, teollisuuden ja kasvihuoneiden lämpölaitosten on saatava hiukkaspäästönsä 20-50 milligramman tuntumaan savukaasukuutiossa. Vaatimus on kova monelle lämpölaitokselle.

    Ympäristöministeriössä arvioidaan, että reilut viisisataa polttolaitosta eri puolilla maata joutuu investoimaan joko uusiin laitoksiin tai päästöjen puhdistuslaitteisiin. Tarjolla on mm. pussisuodattimia ja sähkösuodattimia.

    Pienten polttolaitosten päästöjä rajoittavaa säädöstä valmistellaan tämän kevään aikana Euroopan parlamentissa. Lopulliseen muotoon ehdotus saataneen ensi syksynä. Komission esityksessä pienlämpölaitosten päästöjen pudottamista perustellaan terveyssyillä. Raja-arvot tulevat voimaan 2025-2030.

    Yle Pohjanmaa

    Pinsiön vaari

    Puhetta on kovasti poltossa syntyvistä pienhiukkasista. Ja ne liittyy ulkoilmaan. Mutta myös sisäilmassa voi olla haitallisia hiukkasia. Öljylamppu ei taida enää antaa valoa missään. Lapsuudessani öljylamppu antoi valoa niin kotona kuin koulussakin. Ja siinä syntyi paljon hiukkasia. Nyt kuitenkin poltetaan sisätiloissa paljon kynttilöitä. Niiden poltto ei ole terveydelle hyväksi. Kuulin hiljattain eräästä naisesta joka aikanaan teki itsekkin kynttilöitä. Hänellä oli lähes aina joku kynttilä palamassa kotona ollessaan. Ei tupakoinut eikä kukaan muukaan polttanut kotona eikä työpaikalla. Mutta lääkäri löysi keuhkoista muutoksia jotka voi johtaa syöpään. Kannattaa varoa kynttilän polttoa. On oikein että asioita tutkitaan Varmasti on kehittämistä myös puunpoltossa kaikilla osa-alueilla.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)