”maatalouden välttämätön rakennemuutos, jotta elinkeinon kannattavuus paranisi. …”
Tuosta olen samaa mieltä, että myös alkutuotannon kannattavuutta pitäisi parantaa mielellään muuten kuin tukien avulla. Suomessa on tunnetusti vielä ainakin toistaiseksi laadukkaita elintarvikkeita tuottavia m-viljelijöitä. Mm. kananmunat on salmonellavapaita ja antibiootti-ja lääkejäämät lihoissa pienempiä kuin muissa useimmissa maissa. Välistävetäjille vain jää liian paljon. Kauppa on pöhöttynyt halpuutus ym. kampanjoineen, niin että rakentavat uusia ostoskeskuksia, ostavat hotelleja jne. Esim. Venäjällä ovat joutuneet niitä sittemmin jo lopettamaankin. Suomessa tuotetaan laadultaan EU:n parhaita elintarvikkeita halvimmilla tuottajahinnoilla. Suoramyynti on hyvä asia sekä kuluttajien että tuottajien kannalta. Se on onneksi lisääntynyt viime aikoina .
Jokaisessa maassa tuotetaan parhaita elintarvikkeita. En osta ajatusta että Suomessa tuotetut olisivat jotenkin parempia kuin muualla tehotuotetut. Jos lehmät ovat suurissa halleissa matalan lietekerroksen päällä täällä täysin samanlaisissa olosuhteissa kuin Keski-Euroopassa sorkkatulehduksia niillä esiintyy ja soluja löytyy maidosta aina ja bakteereja. Erityisen paljon bakteereja on tiloilta myytävässä luomumaidossa.
Kaikki bakteeritkaan ei ole haitallisia vaan päin vastoin välttämättömiä ruoansulatukselle.
Joskus olen seurannut raportteja eri maiden elintarvikkeiden sis.”lisäaineiden” määristä ja kotimaiset on yleensä poikkeuksetta sisältäneet vähiten torjunta-aine- ja lääkejäämiä . Tosin siitä ei palkita tuottajahinnoissa yleensä mitenkään – Paitsi että taisi vasta alkaa sianlihan vienti Kiinaan. Kiinalaiset on kaupoissaan tarkkoja eivätkä osta sikaa säkissä , joten he osaavat arvostaa myös laatua.
Miksi Suomessa kokoajan on elintarvikkeiden ylituotantoa. Sianlihan vienti täältä Kiinaan kuluttaa paljon uusiutumatonta öljyä. Viljaa tulee keskimäärin 20% likaa. Jos elintarviketuotanto on tappiollista miksi tuotantoa ei vähennetä. Ylituotanto laskee tuottajahintoja. Viljasta tuskin tulee pulaa tänäkään vuonna kun Etelä-Pohjanmaa on Suomen päätuotantoaluetta rehuviljassa ja sieltä tulee kohtuullinen sato.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.