Keskustelut Metsänomistus Pieni perintövero hyvä ratkaisu, se saa tilakauppoja liikkeelle.

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)
  • Pieni perintövero hyvä ratkaisu, se saa tilakauppoja liikkeelle.

    ´Nyt hakkaamattomista metsistä vero yhteiskunnalle hakkuutulosta on 100%. Kymmeniä vuosia pinta-alavero, metsänhoitomaksu jne. ja nyt hakkuusta myyntivero. Kun lasketaan joku korko etukäteen maksetulle pinta-alaverolle jne. vero on yhteensä on ilman muuta 100% .

    Pienellä perintöverolla saadaan tilat nuoremmille, joiden rahantarve ja aktiivisuus on vanhuksia selvästi korkeampi.

    Tila perittäessä siitä voi saada taloudellista hyötyä vain hakkaamalla tai myymällä. Hakkaamalla vero on em. huomioiden 100%, joten pieni perintövero lienee aika oikeudenmukainen. Nuoria metsiä perittäessä puolestaan pienikin perintövero saattaa olla ongelmallinen. Jos perijä ei tee mitään, hyötyy yhteiskunta, kun suojeluun ei tarvita yhteiskunnan varoja.

    Perijän onkin viisasta myydä perimänsä tila, jolloin käteen jää sentään jotakin. Hän voi vähentää myyntivoittolaskelmassa perintöveroarvon. Eli pieni perintövero saa tilakauppoja liikkeelle. Tähän kun lisätään porkkana tilojen yhdistämiseksi rajanaapurin kanssa, päästäisiin jo alkuun tilakoon järkeistämisessä.

    Pienen perintöveron aikaansaamasta aktiivisuudesta yhteiskunta hyötyy joka käänteessä. Paljon enemmän, kuin perintöveron tuotto.

    Kateus tahtoo viedä tuhkatkin pesästä ja sumentaa järjen valon.

  • Pete

    Anneli, jos tavoitteena on siirtää metsätila aktiiviomistukseen, niin se kauppa tehdään hyvissä ajoin, eli luopuja on noin 60v ja jatkaja noin 30v. Ylipäätään olen sitä mieltä, että kolmekymppisellä pitääkin olla velat tapissa :). Ja ihan oikeastikin näin.

    En ole lainkaan innostunut sen lahjaveronkaan vähennysoikeudesta pyynmyyntiverosta. Se hyvä siitä ehkä seuraa, että puukauppaan säilyy jokin motiivi kun huojennuksen saa vain puuta myymällä, mutta miksi haluamme betonoida metsäomistusta sukuihin?

    Anneli, miten tämä tämä järjestely aktivoisi metsätalouden kehittämiseen saati laajentamiseen? Siis se, että tilan saisi haltuun lähes ilmaiseksi vain sillä, että tekisi pari puukauppaa. Miten tämä toisi tiloja markkinoille? Miksei sinun omassa tapauksessasi tehty verotehokasta sukupolvenvaihdoskauppaa?

    Ei ei, kyllä kokonaisuutta pitää kehittää niin, että metsätiloja tulee markkinoille ja ne perheet joissa löytyy yksi jatkaja tekevät ratkaisunsa ajoissa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Reima Ranta otsikoi tämän ketjun:
    ” Pieni perintövero hyvä ratkaisu, se saa tilakauppoja liikkeelle. ”

    Perintöveroa sovelletaan tietääkseni vain kuolemantapauksen yhteydessä.
    Meinaako RR että perintöveron lasku lisää kuolleisuutta?
    Tietysti ehdollisella perintöveron laskulla voitaisiin ohjata siihen ettei metsäomaisuutta pilkota niinkuin nyt tehdään.

    Jos metsätilojen kauppaa halutaa vauhdittaa, niin siihen tarvitaan kyllä muita vero tms porkkanoita.
    Porkkanoilla on myös omat sivuvaikutuksensa, joten tarkkana pitää olla.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Reima Ranta

    Olet Korpituvan Taneli aivan oikeassa, olin kovin huolimaton otsikossa. MaalaisSeppohan siitä jo aiheellisesti huomautti. Ajatus oli ennakkoperinnöstä, eikä tietenkään kuolleisuuden aikaistamisesta. Pahoittelen harhaanjohtavaa kirjoittamistani.

    Toivottavasti asia on käynyt ilmi myöhemmistä kannanotoistani.

    Pienten metsätilojen siirto nuoremmille tulisi ratkaistua käytännössä jo sillä, että metsän voisi jo eläessään siirtää nuoremmille, vaikka vain nykyistenkin perintöverotaulukkojen mukaan. Minusta menettely toisi markkinoille runsaasti metsätiloja. Myynti on tuossa vaiheessa perijälle huomattavan hyvä vaihtoehto.

    Hämmästelen sitä metsänomistusinnostusta, jota asiaan perehtymättömillä, pienien tilojen omistajilla on, jotka joutuvat ulkoistamaan päätöksenteosta lähtien kaiken. Heille on omaisuudelle huomattavasti helpommin hoidettavia ja paremmin tuottavia vaihtoehtoja.

    Isommille tietysti kuuluisi sama verohuojennus kuin maataloudessakin.

    Reima Ranta

    Metsäverotus on sisältänyt runsaasti kummallisuuksia, joista on seurannut hyvin epäoikeudenmukaisia veroseuraamuksia.

    Jouduin verotuksen siirtymäkaudella kerran tiedustelemaan verohallinnon metsäverotuksen huippuasiantuntijalta erästä verokysymystä, johon veronmaksajain keskusliittokaan ei osannut antaa vastausta, mutta osasivat ohjata henkilölle verohallinnossa, joka osaa vastata. Vastaus löytyikin välittömästi.

    Kun näin pääsin keskustelemaan alan huippuasiantuntijan kanssa, en malttanut olla kysymättä, että onko metsäverotus sinusta oikeudenmukaista ja tasapuolista, kun toinen maksaa tulosta vero 100% ja toinen ei lainkaan.

    Vastaus tuli tähänkin välittömästi. ”Niin kai se luonnonvalinta toimii.”
    No, se oli kuin synninpäästö, johon ei ollut mitään lisättävää.

    No aivan niin räikeitä epäoikeudenmukaisuuksia ei perintöverotus sentään sisällä, kuin mitä metsäverotuksen siirtymäkauden säännökset sisälsivät, mutta luonnonvalinnalle on annettu kohtuullisen runsaasti tilaa.

    Kehittämisen varaa olisi.

    MaalaisSeppo

    Tiedoksi Petelle: Metsävähennystä ei ole pakko käyttää. Ellei käytä, niin sillä ei ole vaikutusta tilan myyntivoiton verotukseen.

    Timppa

    Kannattaa muistaa se fakta, että useimmat meistä haluavat välttää veronmaksua. Siitä ollaan joskus valmiit maksamaankin.

    Jos siis verotuksen toimin haluttaisiin tilakauppa vauhdittaa, niin suuri perintöverohan olisi varmin keino. Jos sen maksamiseen jouduttaisiin hakkaamaan paljon metsää, niin verohan käytännössä tuplaantuisi, sillä puunmyynnistähän joudutaan maksamaan vero ja vasta sen jälkeinen netto olisi käytettävissä perintöveron maksuun.

    Jos vaihtoehtoisesti tila myytäisiin vieraalle, tämä saisi hyväkseen metsävähennyksen. Siis jättämällä tila itselle joudutaan maksamaan todellisuudessa veroa hurjan paljon enemmän kuin vieraalle myytäessä. Luulisi tämän kannustavan joitakin myyntiin.

    Selvyyden vuoksi. Itse pidän nykyistä perintöverotasoa vähintäänkin riittävänä. Olen kyllä sitä mieltä, että kaikki verotukselliset kikkailut johtavat yleensä aivan muuhun kuin suunniteltuun tavoitteeseen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ” Pienten metsätilojen siirto nuoremmille tulisi ratkaistua käytännössä jo sillä, että metsän voisi jo eläessään siirtää nuoremmille, vaikka vain nykyistenkin perintöverotaulukkojen mukaan.” Tämä menettely on jo käytössä, sitä kutsutaan lahjaveroksi. Siispä lahjaverokin – erityisesti se – pitäisi voida vähentää puunmyyntien veroista, jotta siirto tapahtuisi perittävän elinaikana.

    Syyn kertasi Timppa juuri tuossa edellä, syyn jonka esittelin laskentaesimerkissäni. Nykysysteemi suosii tilakauppoja huomattavasti verrattuna suvun sisäiseen siirtoon lahjana tai perintönä. En ihan kutsuisi tätä ’betonoinniksi’.

    Se mikä sopii yhdelle perheelle, ei sovi toiselle. Meidän tapauksessa spv-kauppaa ei ehditty toteuttaa ja tila siirtyi lopulta perintönä. Pohdinnassa oli malli, jossa omistus olisi siirtynyt suoraan lapsilleni ja määräaikainen hallintaoikeus minulle.

    Reima Ranta

    Pete on MaalaisSeppo kauppamies, jolle metsä on myös vaihdon väline. Metsävähennys ei ole enää tilakohtainen, joka rajoittaa ilmeisen tehokkaasti vaihdantaa.

    Se on tietysti Timppa totta, että metsänomistaja voidaan maalata nurkkaan verotuksen keinoin, mutta ilmeisesti siitä seuraa mielenkiinnon häviäminen metsänhoitoon.

    Ennakkoperintömahdollisuus vaikka vain nykyisinkin taulukoin, olisi ilmeisen tehokas keino nuorentaa metsänomistajakuntaa ja saada pieniä tiloja markkinoille ja tilakoko kasvamaan.

    Pete

    Anneli, nykysysteemi suosii sukupolvenvaihdoskauppoja. Siinä on aivan poikkeuksellinen säännös metsätilojen osalta, eli myyntivoittoverottomuus jos myy lapselle, lapsenlapselle tai sisarelle ja on omistunut yli 10v. Tämän lisäksi perikuntamuotoinen omistus katsotaan osaksi tätä 10v sääntöä. Huojennukset ovat siis käytössä, mutta niitä ei osata tai haluta käyttää. Omaisuus pitäisi saada omaksi ilman mitään byrokratiaa ja ilman, että rahaa tarvitsee käyttää lainkaan. Ei sinne mitään betonivalua varmaan tehdä, mutta jos kaikkein helpoin tapa hoitaa järjestely ei aiheuta kustannuksia, niin sitähän sitten käytetään vaikka metsä ei paljoa kiinnostaisi. Tämä on jo ongelma ja jatkossa vielä isompi. Tätä palstaa seuraa muutama tuhat metsänomistajaa (?). Me kyllä asiamme ja metsämme hoidamme, mutta entä ne 200 000 kaupungissa koko ikänsä asunutta metsänomistajaa vuonna 2030? Näin se nimittäin muuttuu tämä omistajarakenne. Tällä hetkellä vain 10% metsänomistajista on asunut koko ikänsä isossa kaupungissa. Luke ennustaa, että 15-20v päästä näitten urbaanien osuus on jo 50%.

    Ja niinkuin Reima totesi, niin mikäli minulla on ennestään metsätiloja, ja olen käyttänyt metsävhennystä, niin jos ostan tänä vuonna uuden tilan, raivaan sen ja myyn sen 2017, niin metsävähennys tuloutuu vaikka sillä ei ole periaatteessa mitään tekemistä tänä vuonna ostamani tilan kanssa. Tämä saattaisi kaatua hallinto-oikeudessa, mutta se selviää vain testaamalla…

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)