Keskustelut Metsänhoito Pienempi moto ja kuormatraktori

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)
  • Pienempi moto ja kuormatraktori

    Merkitty: 

    Moi.

     

    Ruotsissa näkee aika paljon pienempiä motoja harvennuksissa esim malwa, terri. Olisko etelä-suomessa kysyntää vastaavasta?

  • mehtäukko

    Monesta asiasta saa vaikeita toteuttaa, jos puuttuu johdonmukaisuutta ja suunnitelmallisuutta. Mehtäukon enotettava hoiti puolenkymmentä vuotta taaksepäin satojen hehtaareiden puinnit usean kylän alueella kymmenkunta syksyä. Ja hyvinpähän pelasi.

    Metsuri motokuski

    Tuo puimurin osto on vähän kuin nelivedon osto metsästys käyttöön. Voi olla että syksyssä parina reissuna tarvii nelivetoa. Sen vuoksi se kannattaa ostaa koko vuodeksi.  Jos joku näkee siinä järkeä niin eipä siinä mitään.

    Rukopiikki

    Se tieten minkälaiseen viljanlaatuun ja kuivatuskustannuksiin pyrkii tai pääsee.  Toisenlaisiakin tapauksia on yhteisten kamppeiden osalta tapahtunut. Aina kaikki ei mene kuin elokuvissa ja tulee se yhdestoistakin syksy. Koneissa kun saattaa omallakin käydä huonosti jos tekniikka pettää. Parhaaseen puintiaikaan kaikilla on kiire. Lokakuussa puimamiehiä riittäisi. Rahtipuimuri kun juonittelee niin alkaa hommat kasaantua. Menee kulkeissakin enemmän aikaa.

    Rukopiikki

    Oman puimurin suuri etu on myös se, että kun ei ole puintihommassa kiire niin voi puida vain ne vuorokauden parhaat tunnit. Ei tarvitse mennä aamupäivällä kasteiseen peltoon vaan voi iltapäivällä vetää riimakuivaa peltoa ja ei tarvitse illalla vetää tuntia pitkäksi kasteeseen että pääsee siirtymään seuraavaan paikkaan. Saa rauhassa odottaa sateen kuivumista kunnolla.  Tulee kuivatuskustannuksiin iso säästö.

    mehtäukko

    Älä rukopiikki väännä asioita vaikeimman kautta, kun ihmisille on annettu järki junailla. Ko. viljanpuinneissa täytyy olla tiedossa kenen pellot joutuu milloinkin, kenellä on tuoresäilöntä, kenellä kuivaus, mistä saa viljakärrit jonoon kun on tarvis…Varapuimurikin on oltava tiedossa.

    Aloituksen aiheessa pelivara on moninkertaisesti parempi, eikä solmuja synny kuin tekemällä. 

    Rukopiikki

    Luoja luo sadekuuronsa sattumanvaraisesti ja muuttaa hetkessä suunnitelmat. Aikaa on aina parempi myydä kuin ostaa ja puimuri on yksi asia jossa oma on aina oma. Varakoneet tuppaa olemaan niitä epäluotettavimpia. Joskus on useakin varakone ollu remontissa. Sadekuurojen aiheuttama ohjelman muutoskin voi olla hankala jos toisessa paikassa ei olekaan osattu sille päivälle varautua ja isäntä on isolla kirkolla asioilla ja pojat humputtelemassa mualimalla.

     

    Rukopiikki

    Pieni vanha puimuri on nykyään tosi halpa. Kun osaa laittaa niin ylläpito ja korjauskulut pienet verrattuna vanhaan metsäkoneeseen. Iso uusi puimuri ei pääse tehokkuuteensa ja tuottavuuteensa pienen tilan usein pienillä hajanaisilla lohkoilla.

     

    Pete

    Kyllähän se on fakta, että Malwan ja Terrin kaltaisella ketjulla tehtynä, ja osaavilla kuljettajilla, saadaan ensiharvennuksen jälkeen jäämään hieman enemmän runkoja pystyyn. Ja vielä tärkeämpää on jäävän puuston tilajärjestys/tilajakauma. Se jää pienellä koneketjulla optimaaliseksi tai ainakin optimaalisemmaksi. Kun runkojen tilajaukauma on ensiharvennuksen jälkeen tasainen, niin ei toisessa harvennuksessa mitään vanhoja ajouria tarvita ollenkaan. Jos ja kun olen viljelymetsää hoitanut jämptisti taimikkovaikeessa (=taimikonharvennus tehty max 2000kpl/ha asentoon, ei ylispuita) niin kyllä kiinnostaa ensiharvennus pienemmällä kalustolla, taitavien kujettajian ajamina, ja kantohinta saa olla muutaman euro alhaisempi.

    suorittava porras suorittava porras

    Itse käytin puimurista vapautunutta pääomaa salaojituksiin ja peltojen reunojen raivauksiin. Isompi traktorikin ilmestyi vanhan pienen kolmipyttyisen kaveriksi. Näillä toimilla varmistettiin kevättöiden sujuminen ajoissa ja ripeästi. Viljan kypsymistä ei tarvinnut odotella syyssateiden tuloon saakka, kun jyvät oli saatu ajoissa maanpoveen. Puintien ajoitukselle jäi reilusti pelivaraa. Kahden talon puinnit eivät muodostuneet ongelmaksi. Korttakaan ei jäänyt talven alle , kun tehokkaampi puimuri tuli käyttöön.

    Metsähommissa vähän sama juttu. Mo:n rajallinen aika kannattaa käyttää taimikoiden hoitamiseen ja uuden kasvun turvaamiseen. Ne hommat eivät pienillä metsäkoneilla onnistu.  Niihin tosin voi joutua turvautumaan – mikäli ko värkkejä edes on tarjolla – jos alussa mainitut hommat jäävät tekemättä. Jos hoitorästejä ei ole , hakkuutyöt voidaan toteuttaa keskiraskailla yleiskoneilla puuston järeydestä riippumatta kaikki samalla kertaa. Tällöin saadaan houkuttelevampi ja isompi kokonaisuus ,jolle voi perustellusti vaatia parempaa kantohinta. Ruostuvat metsävehkeet takapihalla ja hoitamaton metsä sen takana eivät herätä kovinkaan suuria intohimoja puunostajien keskuudessa. Kantohinnat katsellaan taulukon pienimmästä päästä.

     

    mehtäukko

    ”…ja kantohinta saa olla muutaman euro alhaisempi…”

    Allstor `in  pelkkä ajoräpsy maksaa alvi nolla n. 80.000€, Malva ylöspäin.

    Millä laskuopilla Pete luulee yrittäjän elättävän taloutensa ”muutamaa euroa” paremmalla taksalla…?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)