Keskustelut Metsänhoito Pienempi moto ja kuormatraktori

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)
  • Pienempi moto ja kuormatraktori

    Merkitty: 

    Moi.

     

    Ruotsissa näkee aika paljon pienempiä motoja harvennuksissa esim malwa, terri. Olisko etelä-suomessa kysyntää vastaavasta?

  • jees h-valta

    Eihän ajokoneen suuruuresta niinkään tarviikkaan tinkiä. Mutta hakkuukoneen ei kyllä enskaan kovin raju tarvii olla. Harvestereita voisi kyllä enemmän olla koneyrityksillä. Nythän jopa pienialaiset kohteet joissa puusto on hiukka pienehköä ohitetaan sumeilematta kun ei isolla koneella viitsitä 40-50ltr.n runkoja ottaa. Sitten jää käsittelemättömiä alueita jotka on vaikea myöhemmin liittää muihin hakkuisiin.

    Metsuri motokuski

    Ei se jesse viitsimisestä ole kiinni. Usein on niin että tuon litrakoon leimikoissa ei ole taksataulukkoa. Isommat metsäyhtiöt eivät halua noin pienten puiden tekoa kun työnosuus on niin suuri suhteessa saatavaan puumäärän.

    Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että ne jätetään kokonaan tekemättä.  Jos leimikossa osa on suurempaa joka nostaa litra kokoa niin silloin pienetkin tehdään samalla pois.

    On niitä myös sellaisia ostajia jotka tekevät nämäkin kohteet, mutta yleensä ne tehdään e- puuksi.

    mehtäukko

    Ei ole taulukoita eikä ole mitään järkeä millekään osapuolelle keppimetsiä minkäänlaisella motolla hakata. ”Käsittelemättömien alueiden ” valinnan tekee siten mo itse, joten syykin on siellä puolen.

    Puiden kasvatusaikana nämä asiat hoidetaan riittävin oikea-aikaisin raivauksien ja tarpeeksi suurien kokonaisuuksien avulla. Huippuna tulevat olemaan mahdolliset jk:n pienaukkojen tilkkutäkit..!

    Visakallo Visakallo

    Jessellä ei jatkossa enää moto poistu kesken kaiken leimikolta, kun tämä ostaakin ihan oman moton! Muistuu ihan mieleen 70-luvun maatalousajat, kun isäntä saattoi silloin ostaa oman puimurin alle 10 hehtaarin tilalle…

    Husq165R

    M-ukko on ilmeisen traumatisoitunut jk:sta. Hankala juttu varmaankin kun koneen koon pohdiskelussa jo tunkee mieleen.

    mehtäukko

    Tyypillinen sokean lausunto, joka ei osaa edes yhdistää asioita kokonaisuuksiksi. Hankalaa on, tunnistitko mistä rööristä aivopieru pullahti ?   Kisko vaan husq -lippis syvemmälle päähän, ettei viimeinen viisaus putoile.

    suorittava porras suorittava porras

    Visan viestistä 7:42 tuli mieleeni ,että 70-luvun puolivälissä maatalousoppilaitoksissa kiinnitettiin erityistä huomiota tarpeettomiin tai ylimitoitettuihin konehankintoihin ja tarjottiin yhteistoimintaa lääkkeeksi tehokkaamman kaluston hankkimiseksi. Sain tuolloin aika tehokkaan ”rokotuksen” konekauppiaiden lähentelyyrityksiä vastaan. Jos oli tarvetta hankkia arvokkaampia koneita , kokoonnuttiin kylällä pohtimaan yhteishankinnan mahdollisuuksia. Se toimi. Voitiin hankkia tehokkaammat välineet ja taattiin niille riittävä käyttöaste.

    Visa mainitsi puimurin. Isänikin oli hankkinut pienen sellaisen 20ha:n viljelyksille. Minä myin pikkupuimurin kiireesti pois ja ostin jotakin tarpeelliseempaa siinä vaiheessa,kun naapuriin ilmestyi huomattavasti tehokkaampi puimuri ,jolla puinnit sujuivat paljon nopeammin. Välillä naapuri teki puintityöt ja välillä hoitelin hommat omatoimisesti naapurin puimurilla. Molemmat hyötyivät ratkaisusta.

    Elämä on opettanut sen ,että pienet ja tehottomat laitteet eivät ole ratkaisu metsän sadon korjuussa. Rahansa niiden avulla voi toki menettää ,mutta hankinnasta on varsin harvoin todellista hyötyä. Pelkän egon pönkittäminen kone hankkimalla tulee kalliiksi.

    Pienellä kalustolla tuusattaessa voi  tärkeämpää työtä jäädä tekemättä ja kaluston hankinnasta muodostuu vain monitahoista haittaa.

    Työn toteuttamiseen tarvitaan myös osaamista. Osaaminen ei välttämättä ehdi kehittyä ,kun toiminta on sattumanvaraista. Pahimmillaan kalusto jää seisomaan turhan pantiksi ,kun huomataan ,että työ ei alakaan sujua. Muuan traktorimies tuumasi kerran kuormaimen käyttöä opetellessaan parin viikon jälkeen ,että kuorma syntyisi nopeammin käsipelissä. Vähitellen metsäyhdistelmä jäikin liiterin taakse ruostumaan.

    Vertailun vuoksi on todettava ,että käyttämäni moto toimi kahdessa vuorossa ja vähintään yhdessä lähes koko vuoden. Joulun tienoolla seisoi viikon ja kelirikkoaikaan kaksi. Pikkuhimmeleillä käyttöaste on käänteinen edellä kerrottuun verrattuna. Järkevä hankinta???

    Rukopiikki

    Jos sattuu sateinen syksy ja puintipäivät vähissä niin puimurittoman jyvät itää peltoon.

    mehtäukko

    Edellä olevalla ei voi olla olematta yhteyttä kauahkosta menneisyydestä kertoviin tarinoihin, joissa päällimmäinen asia oli huono kannattavuus.

    80-luvulla muistan nähneeni painettuna silloisen Työtehoseuran jutun ja ”exell-kaavion ”, jossa varoiteltiin yli-investoimasta rattorikalustoon. Siinä oli jo maataloudessa poistettu rattori johon pelkän kuormain-metsäperävaunun investointi vaati vuosittaisen n. 400 kiinnon savotoinnin. Tuskimpa talouden lait ovat siitä muuttuneet miksikään?

    Jotta ”jyvät eivät idä peltoon”, tottahan se vaatii ennakkovarauksia ja suunnitelmia ennakkoon… niin kuin savotointi.

    Rukopiikki

    Miten syksyn puinnit suunnitellaan ennakkoon. Mistäs sen juhannuksena tietää mitkä on syksyn parhaat poutapäivät kun ei kesästä tiedä edes milloin vilja joutuu parhaaseen puintikuntoon. Vielä kun ottaa huomioon hyvin paikalliset sadekuurot niin se voi yhdelläkin isännällä olla samana päivänä yksi lohko puitavissa ja toinen ei. Ja eri lohkot joutuu erilailla. Ja eri peltojen pehmeys ym ym.

    Yhteinen puimuri tai rahtipuimuri voi olla parhaana poutapäivänä vain yhden isännän pellolla. Joinain syksynä niitä sopivaan aikaan sattuvia poutapäiviä on hyvin vähän.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)