Keskustelut Puukauppa Pienehkö tukkiprosentti?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)
  • Pienehkö tukkiprosentti?

    Metsäyhtiö XX teki minulle ylispuuhakkuun (Koivu) pieneen leimikkoon, josta motteja yhteensä reilu 50.

    Kuviolta poistettiin (muun harvennuksen yhteydessä) viisi vuotta sitten ns. huonot puut ja jätettiin kaikki ns. hyvät vanerirungot pystyyn. (silloisen moto-miehen ja itsenikin näkemys)

    Nyt ne hyvät rungot poistettiin ja tukkiprosentiksi tuli 34%.

    Onko normaali tukkiprosentti? Itsestäni tuntuu kyllä pieneltä.

    Koivut olivat suoria ja pitkiä. Kylän ukkojenkin mielestä laaturunkoja!

  • Jätkä

    On totinen tosi, että Koivutukkia eivät läheskään kaikki metsäammattilaiset osaa tehdä.
    Simät aukeaa monella, kun menevät vaneritehtaalle katsomaan, kuinka tukit katkotaa ja mitä niistä sorvataan. Koivulankkuvarastossa käynti puusepän verstaalla avaa monet silmät.
    Tärkein ominaisuustukilla on järeys. Kuivat oksat ovat eitoivottuja. Keskilahoa ei saisi olla lainkaan sahatukissa, mutta sen tulisi olla jossain asennossa suora.
    Koivutukille 16 sentin minimiläpimittana on mitättömän pieni.
    Kyllä koivutukissa oksia saa olla, mutta ne pitää olla terveitä.

    Visakallo Visakallo

    Tukkien katkonta saattaa vaikuttaa puunmyyjän saamaan euromäärään enemmän kuin puutavaralajien yksikköhinnat.
    Koivulla tämä korostuu eniten, mutta myös männyllä tulos voi heittää huomattavasti, etenkin jos välitukeissa on suurempia kuivia oksia tai rungoissa on muita vikoja.
    Kuusella tulos on jonkin verran tasaisempaa, mutta mitä pidempiä tukkeja katkotaan ja samalla vaaditaan suurempaa latvaläpimittaa, alkaa eroa kyllä syntyä.
    Tukien katkonnasta ja valvonnasta on kyllä aina puhuttu, mutta se ei edelleenkään ole kaikille puunmyyjille kovinkaan hyvin sisäistynyt asia.

    Visakallo Visakallo

    Laskin ihan mielenkiinnosta nykyisillä yksikköhinnoilla useampiakin esimerkkejä eri puulajeilla tukkiprosentin vaikutuksesta pystykauppaleimikosta saatavaan kokonaishintaan.
    Nyrkkisäännöksi muodostui, että yksi prosentti tukkiosuudessa vaikuttaa kokonaishintaan myös keskimäärin yhden prosentin verran.

    6puu

    Onkos ne sopimukset muuttuneet?
    Laadun täyttävä tukkiaines on otettava erilleen, siihen markkinat ei saa vaikuttaa.

    Burl

    Itseni yllätti pari vuotta sitten sekametsän harvennuksella koivun pieni tukkiprosentti ja paksut kuitupöllit. Kun asiaa sitten lähdettiin selvittelemään, kävi ilmi, että minimipölli ei olekaan hakkuusopimuksesta tulkittu minimipituus 33 dm ja latvaläpimitta 18 cm, vaan 33 dm pöllin piti olla muistaakseni 24 cm paksu. Lisäksi ohjeena oli, että tyveltä on tehtävä pitkä pölli, muistaakseni viiden metrin luokkaa automaattisesti, jolloin toista tukkipölliä ei enää usein minimipituuden ja järeyden puolesta pystynyt tekemään.

    Ostomiehen suhteutuminen asiaan oli asiallinen ja sopuun päästiin. Eniten kuitenkin harmitti se, että ensin kuski otti tyvikoivuaihiot nurin ja kun opastin jättämään ne pystyyn, niin sitten jäi liki kaikki koivut laadusta riippumatta kuusten kustannuksella.

    Jätkä

    Hyvin usein hakkuukoneen kuski ei todellakaan ole ”ammattinsa vaatimalla tasolla. Ehkä hänellä on jopa jäänyt koulutuksen aikana oppimatta tukkien apteerauksen sielunelämä. Tuokin juttu, että tyvestä tehdään liian pitkä, jolloin latvasta ei saa enää tukkia, on monen motokuskin helmasynti.
    Joka koneessa on mahdollisuus käsiohjauksella katkaista mitoille, joita ei ole koneeseen syötetty toivottuina pituuksina.
    Kun kyse on vaneripölleistä, ne katkotaan pääsääntäisesti 129 senttiä pitkiksi ja vikojen takia sekin voidaan vielä puolittaa.
    Motokuskien koulutuksessa metsäkonekoululla tekivät pojat viljelymännikössä kakkosharvennusta. Kuinka ollakkaan rekkamies vei täyden kuorman sahalle varoittamatta. Sahalla raakkasivat 70 % kuormasta.
    Sen jälkeen pojat tekivät hartaasti moottorisahan kanssa tukkia ja tarkasti apteeraten.

    6puu

    Ei edes kuitupuupinosta voi saada selville onko tukkkilaatua mennyt kuiduksi, koska ne voi kuitenkin mennä tukkisasaan, vaikka ne on mitattu kuitupuuksi. Värimerkkaus ei näy olevan aina kunnossa.

    Metsuri motokuski

    Kyllä ne kaikki sorvitukit on löydyttävä mitä motolistoista löytyy. Ei tehdas maksa sellaisista puista hakkaajalle joka ei toimita oikeaa määrää. Laulu loppuu lyhyeen.

    rööri roope

    Muistan eräästä leimikosta jossa oli manuaalihakkuu eli mitat puun kyljessä.Mittauksessa kiteen asemalla yksi tyvi uupui.Soittivat tekijälle missä on.Oli laho.
    Kyllä ne seuraa ainakin umppi.

    Jätkä pätkät

    Täällä hakataan koivukuitu kolmoseksi, joten se erottuu tukeista melko hyvin.
    Kyllä koivutukeissa ja koivutukkien tekijöissä on eroa. Me tehtiin ”omasta metsästä” järeitä koivutukkeja (minimi 22 cm) sahattavaksi ammattikoululle puusepäntavaraksi. Laskimme tukille hinnaksi 100 € / motti.
    Kun sahasimme läpisahauksella tukit, niin hinta oli 300 € Kiinto, plus ALV.
    Sitten ostimme MHY:n kautta yksityismetsästä lähinnä järeistä hieskoivuista metsurin tekemiä tukkeja yhden nuppikuorman.
    MHY:n toimari tuli katsomaan tukkeja ja sovittiin niille kuitupuun hinta. (Isoja kuivia ja lahoja oksia)

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)