Keskustelut Puukauppa Pesosen avoin kirje

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 619)
  • Pesosen avoin kirje

    Mielenkiintoinen yksityiskohta tj Pesosen avoimessa kirjeessä Kaipolan paperitehtaan lopettamisen tiimoilta oli, että kuitupuun kantohinnasta ei sanottu mitään.

    Pesonen luetteli melkoisesti Suomessa kustannuskilpailukykyyn vaikuttavia tekijöitä: dieselveron korotus, korkea sähkövero, korkeat palkat ja varmasti paljon muuta. Kuidun hinta tuli mainituksi vain metsästä eteenpäin.

  • Jovain

    Avoimessa taloudessa meidän ainakin pitäisi elää, mutta aina on myös erehtymisen mahdollisuus. Pidän toimituskaupan laskutusmenettelyä  avoimena ja todellisena, jota mielestäni pystykaupan tilitysmenettely ei ole.

    En väitä etteikö mene oikein, mutta kannatan kuitenkin avointa puukauppaa. En välitä monopolista ja kartellista, kannatan puukauppaa metsänomistajan toimialana ja myös, että metsänomistajan toimiala voi menestyä ja jopa jk. voi yltää samaan. Myöskään verotuksen kanssa ei tule ongelmia. Tehdashinnasta on selkeät rajat, kuljetus ja siitä eteenpäin terminaaliin jää ostajan vastattavaksi.

    Sitä vastoin tilitysmenettely on jäänyt epäselväksi. Sisältyykö siihen esim. kaksoislaskutusta. Tehdashinnasta vähennetään puunhankinnan kustannukset puunhinnasta ja toisaalta puunostaja pitää näitä kustannuksia omana kustannuksenaan ja vähentää omassa kirjanpidossaan, omassa verotuksessaan???

     

    A.Jalkanen

    Periaate on selkeä: kulut saa vähentää tuloista ennen verotusta. Puun ostaja vähentää tietenkin kaikki kulut kannolta tehtaalle ja siitä eteenpäin aina tuotteen myyntiin saakka. Maksaa Jovainille puista hankintahinnan (pystyhinta + korjuun kulut). Jovain vähentää hankintahinnasta kulut. Tämä ei ole kaksoislaskutusta.

    Metsuri motokuski

    Täytyy antaa tunnustus jovainille että onhan hän muuttunut vuosien aikana. Aikoinaan hän kirjoitteli että puunkorjuussa jää metsänomistajilta miljoonia euroja saamatta kilpailun puuttumisen vuoksi. No onneksi tästä väitteestä on päästy.

    Toinen väittämä taisi olla että toimituskauppa olisi ainoa oikea kauppatapa metsänomistajalle ja metsänomisrajan pitäisi kilpailuttaa aina korjuukin. Tästäkään ei enää puhuta.

    Kolmas taisi olla avoin LV:n ihailu josta siitäkin ollaan jo luovuttu.

    Nyt on enää pikkuviilauksesta kyse kun hän ostaa puiden korjuun samalta korjuu yrittäjältä suoraan joka urakoi myös yhtiölle jolle myy puunsa. Onhan tässä lähentymistä tapahtunut. Nykyinen kauppatapa alkaa olemaan jo lähellä nykyisiä. Saapa nähdä kuinka pitkään kauppatapa säilyy jovainin valikoimassa.

    jees h-valta

    Aivan edullista ja järkevää puiden ostoa Jovainilta harrastaa joku firma. Onhan heille tuo jopa hiukan parempi kun ei hankintana aivan hirmua tarvii ainakaan tukista maksaa. Eikä väliä mitä korjuuyrittäjä laskuttaa kun sekin menee asiakkaan piikkiin. Ainut häviäjä on todennäköisesti Jovain vaikkei hän sitä taida tiedostaakkaan.

    Visakallo

    Jovain on itse kertonut, ettei hänellä ole ollut käytettävissään vertailutarjouksia pystykaupoista. Siten hän ei voi tietää, onko tehnyt hyviä vaiko huonoja kauppoja. Ehkä juuri tämän takia Jovain onkin ollut asiastaan niin vakuuttunut! Tieto kun tunnetusti lisää tuskaa.

    Scientist

    Paperin maailmanmarkkinat on noin 70 mrd, Suomen osuus siitä vain 5 mrd. Voisi olla hieman enemmänkin. Sanomalehtipaperin kulutus pienenee eniten mutta sellulle ja paperille löytyy paljon muutakin käyttöä, Esim Ahströmin kuitukangastuotteet, UPM:n tarralaminaatit ja kyllä kirjoja ja aikakauslehtiä tehdään tulevaisuudessakin. On hyvä käyttöliittymä.

    Jovain

    AJ: Kysymys oli tilitysmenettelystä ei laskutusmenettelystä. Menee kuitenkin niin kuin kerrot: ”Puunostaja vähentää tietenkin kaikki kulut kannolta tehtaalle ja siitä eteenpäin aina tuotteen myyntiin saakka”.

    Niin vähentää, mutta kun tilitysmenettelyssä samat kulut vähennetään myös puunhinnasta, on vähintään kaksoisperinnästä kysymys.

     

    A.Jalkanen

    Jovain: saamasi hankintahinta sisältää pystyhinnan lisäksi maksamasi korjuukulut (?), joten ei niitä vähennetä yhtiössä kuin kerran.

    Jovain

    Näin on laskutusmenettelyssä eli hankintakaupassa,  mutta kysymys oli tilitysmenettelystä eli pystykaupasta, jossa korjuukulut peritään puunhinnasta ja toiskertaan yhtiö perii kirjanpidostaan?

    A.Jalkanen

    No pystykauppahan on selkeä tapaus: yhtiö maksaa puiden hinnan ja korjuun hinnan ja laittaa molemmat vähennyksiin.

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 619)