Keskustelut Puukauppa Pesosen avoin kirje

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 619)
  • Pesosen avoin kirje

    Mielenkiintoinen yksityiskohta tj Pesosen avoimessa kirjeessä Kaipolan paperitehtaan lopettamisen tiimoilta oli, että kuitupuun kantohinnasta ei sanottu mitään.

    Pesonen luetteli melkoisesti Suomessa kustannuskilpailukykyyn vaikuttavia tekijöitä: dieselveron korotus, korkea sähkövero, korkeat palkat ja varmasti paljon muuta. Kuidun hinta tuli mainituksi vain metsästä eteenpäin.

  • Tolopainen

    Kaipolan lopetus ei pahemmin vihervasemmistoa sureta, sehän oli muinaisjäänne. Suomessa taitaa puoli miljoonaa ihmistä vaihtaa työpaikkaa vuodessa ja 70000 eläköityy. Tässä kontektissa 400 työntekijää ei merkitse mitään. Hekin tulevat työmarkkinoille vasta n. 3v päästä kun irtisanomisaika on ohi ja päivärahat käytetty. Ei paperimiehen päivärahalta kannata töihin lähteä ennen kuin loppuvat, ja puolen vuoden työssäolo jatkaa taas pari vuotta.

    Kalle Kehveli

    Nykyiset ylivaativat ympäristönsuojeluvaatimukset rasittavat tehtaiden perustamista eniten. Kyllä rakennuslupia pitäisi myöntää tuulivoimaloiden tapaan. Nyt on peiliin katsomisen paikka.

    Timppa

    Ei kai ketään niin hullua ole, että lopettaisi kannattavan tehtaan.  Kyllä logiikka on, että tehtaita suljetaan, jotta kannattavuus paranisi.

    Jos markkinoiden  tarvitsema paperimäärä saadaan tuotettua yhtä tehdasta vähemmällä, niin ei niin hullua yritysjohtajaa ole, ettei sitten sulkisi sitä.

    Tässä saadaan nimittäin monta etua.  Tietysti valmistuksen kulut pienenevät.  Sitten tuotteen myyntihinta on parempi, kun tarjonta vähenee.  Ja sitten jäljelle jääneet tsemppaavat entistä enemmän.  Voi olla, että Paperiliittokin oppii jotain.  Lopputuloksena erittäin kannattava velaton firma, joka voi tehdä vapaasti päätöksensä.

    En minäkään kaikista kaikista UPM:n käytännöistä pidä, minkä vuoksi yhteistyökin on vähentynyt, mutta ihailen firman johtoa jo monessa polvessa.

     

    Kalle Kehveli

    Olisi ne voinut kotimaan nimissä lopettaa tehtaan muualtakin, mutta suomessa se oli halvinta. Yleensä yritykset ovat isänmaarakkaita, mutta suomalainen ei ole penaalin terävimmästä päästä.

    Tolopainen

    Pesonen ja Nalle ovat Suomen syöjiä, jotka haluavat poimia rusinat pullasta. Käyvät täällä lähinnä viisastelemassa. UPM investoi pääasiassa Etelä-Amerikkaan kehitysmaahan, jossa itse voi päättää omista velvoitteistaan. UPM ei ole suomalainen yhtiö kuin nimellisesti 70% omistuksesta on ulkomailla.

    Planter

    Kyllä irtisanomista Suomessa pitäisi helpottaa eikä kiristää. Itse yrittäjänä toimineena mieluummin venytin työpäivää 12-15 tuntiin, kuin olisin palkannut itselleni apua. Helppo ja joustava irtisanominen johtaisi työvoiman tehokkaaseen käyttöön. Palkataan kun tarvitaan apua, irtisanotaan, kun ei tarvita.

    Tietysti työntekijällä on maha kuralla, jos pelkää koko ajan, että työt loppuvat ja se on väärin. Ratkaisu siihen ei ole irtisanomisen vaikeuttaminen.  Ikinä ei saada työllisyyttä nousemaan, jos sosiaalitoimiston tehtävät työnnetään pienyrittäjälle. Ei uskalla palkata. Sanna, yhteiskunnan pitää hoitaa pudokkaat, ei yksittäisten pienyrittäjien.

     

    Kalle Kehveli

    Kyse onkin yrityksen koosta ja sen vastuusta. Ei muuallakaan pienyrityksillä ole suuryritysten sanktioita. Irtisanomissanktioita ei pidä yleistää kaikkiin yrityskokoihin.

    Kumikettu

    Planter on oikeassa. Lisäksi työnhakijan pitää suhtautua panokseensa, kuten yrittäjän. Sitä vaan myy oman aikansa työnantajalle ja samaan aikaan katselee vertaillen muitakin töitä. Tässäkin maassa töitä on. Sitten vaan vaihtaa tarvittaessa työmaata ja koko ajan täytyy olla yksi tai kaksi vaihtoehtoista työtä, mitä tehdä. Kun eivät vallitsevat olosuhteet miellytä, ei muuta kun nostaa kytkintä.

    Tolopainen

    Miksi työsuhteen pitäisi olla mahdollisimman pitkä, ei se nyt kovin mielekästä ole tuijottaa paperikoneen telaa koko ikänsä. Tai istua yksin metsäkoneen kopissa ja painella samoja nappuloita ja vaihdella hydrauliletkuja paukkupakkasessa. Tanskassa vaihdetaan useimmin työpaikkaa pohjoismaista ja siellä on korkein palkkataso.

    Muistan kun yksi valtio-omisteinen tehdas lopetettiin. Toiminta kuitenkin jatkui muuttuneena ja työntekijöitä palkattiin parin viikon päästä uusina työntekijöinä. Että näin toimi sosialisti.

    Jovain

    Rattoria tässä käynnistellään, aika vähän näyttää tulevan uutta. Rautalankamallit ovat mitä ovat ja eivät houkuttele olemaan maksumiehenä. Ei ainakaan  pystykaupassa ja metsänomistajan puilla käytävässä kaupassa.

    Bulkkia ovat edelleen mistä maksetaan. Jalostaminen ja vaihtokauppa ovat täyttä valuuttaa, ei edes tiedä puita aina minne menevät. Ei houkuttele tekemään nollasopimuksia, mieluummin toimituskauppana tienvarteen. Tietää mitä tehdään ja minne menevät ja puunhankinnat kustannukset saa vähennyksenä.

    Ostajaa kiinnostaa puut joita on ostamassa ja mitä on saamassa.

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 619)