Keskustelut Metsänomistus perustulo tai kanssalaispalkka

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)
  • perustulo tai kanssalaispalkka

    Sipilän hallitus on kaavaillut kokeilua perustulosta. Perustulo tarkoittaa että kaikille kansalaisille maksetaan ehdoitta rahaa toimeentuloa varten, eli tuo on kansalaispalkka.

    Tutkijoiden esityksessä perustuloksi on kolme mallia. 1. Kaikille maksetaan sama kansalaispalkka tuloista riippumatta. 2. KAikille maksettavan osan lisäksi maksetaan lisätukia terveyden yms. perusteella. 3. Verojärjestelmän kautta taataan tulottomille ja vähätuloisille tietty tutlo.

    Mitäpä olette mieltä hallituksen kokeilu aikeista?

  • Visakallo

    Kaikille maksettava kansalaispalkka on kyllä kaunis ajatus, mutta eihän se kyöhää kauankaan auttaisi, kun yleisen ostovoiman lisääntyessä vastaavasti kaikki kallistuisi.

    Rane

    Lapsilisistähän keskustellaan tulisiko niitä maksaa kaikille varallisuudesta riippumatta.Ja niitähän on jouduttu leikkaamaan.
    Kansalaispalkka olisi ihan toisen mittaluokan rahansiirto.Sen pitäisi olla niin suuri että riittää korvaamaan nykyisiä sosiaalitukia mutta ei vie työhaluja.Varakkaammilta se pitäisi pystyä verottamaan pois yli sataprosenttisesti.
    Rane arvelee että mahdoton tehtävä.

    rööri roope

    Vastustan koska olisin pelkästään maksaja.Työtä vieruksiville ei pidä palkkaa kotiin maksaa.
    Sossut,kommarit ja vihreät on suomen syöpäläisporukkaa.

    rööri roope

    Näillä syöpäläisillä on vähän samanlainen aate.Eli mikä on minun on ainoastaan minun.Mikä on sinun on myös minun.
    Hyvää sunnuntaipäivää kaikille.

    pihkatappi

    Tämähän säästäisi valtion rahoja. Kaikki sossunluukut menisi kiinni, eläkkeet ja kaikki olisi sen 1000 euroa ja saisi vapaasti harjoittaa elinkeinoja sivutoimisesti iman tukikikkailuja ja pelkoa tyhjän päälle putoamisesta, jolloin pienyrittäjäksi ryhtymisen aita olisi matala.

    A.Jalkanen

    Olen itse kokeillut toiminimenä olemista starttirahan turvin, mutta minun piti palata ansiosidonnaiselle, kun yritysidea ei kantanut. Kansalaispalkka poistaisi tarpeen starttirahaan siihen sisältyvinen byrokratioineen.

    Kansalaisten ostovoiman kasvattaminen antamalla lisää varoja köyhille, joilla ne menevät kaikki kulutukseen eikä säästöön, olisi kotimaista kysyntää piristävä asia. Samoin olisi työn jakaminen, eli halukkaille 6-tuntinen työpäivä. Työttömyys aiheuttaa julkiselle taloudelle enemmän kuluja kuin pakolaiset (kirjoitti Hesari tänään).

    A.Jalkanen

    Meillä on käytännössä jo perustuloa vastaava järjestelmä (= rahaa ilman työvelvoitetta) olemassa, se koostuu erilaisista tukimuodoista. Perustulo on lähes sama asia kuin negatiivinen tulovero, eli alhaisilla tulotasoilla ihminen saa tukia (negatiivinen vero) ja kun tulot nousevat, lähtee verotus pikku hiljaa nousemaan, ensin se on nolla prosenttia ja isommilla tasoilla jokin positiivinen luku.

    Minäkin aiemmin ajattelin, että perustuloa vastaan pitäisi osoittaa jonkinlaista toimeliaisuutta, mutta töiden järjestäminen ja toimeliaisuuden määrän valvominen vaatisi hirvittävän byrokraattisen isovelivalvoo-systeemin. Vähän kemeran tyyliin, mutta vielä kertaluokkaa hankalampana. Osa porukasta on vajaatyökykyisiä ja työkyvyttömiä, kuten jokainen meistä osan aikaa (sairastamiset), mikä tuo vielä omat hankaluutensa.

    Metsuri motokuski

    Tuohan se on varmaan se syy miksi työttömyyskorvaukset ja muute avustukset annetaan ilman työvastiketta. Pelkään vain että kansalaispalkka tekee lisää näitä vajaakuntoisia jotka vieraantuvat työelämästä. Toivottavsti olen väärässä ja onneksi hallitus kokeilee sitä jossain ohjlemansa mukaisesti ennen kuin tekee siitä lopullisen päätöksen.

    Uskon että sosiaalimenot eivät voi lisääntyä kansalaispalkan takia vaan taso laitetaan sellaiseksi että Suomen veronkantokyky sen kestää. Mitä enemmän kansalaispalkan saajia sitä pienempi on korvaus.

    pihkatappi

    Kohta 1. mukaan tuo toiminta tonni jaetaan kaikille täysi-ikäisille kansalaisille, sama onko töissä tai ei tai eläkkeellä tai yrittäjänä, sairaana tai terveenä. Eipähän olisi enää tukiaisilla keplottelevia, jotka asuntotukiensa kera repivät 2000 eur/kk iman työvelvoitetta.

    Visakallo

    Onhan näitä kansalaispalkan tapaisia systeemejä ollut ennenkin käytössä.
    Esim. DDR:ssä asuminen saattoi maksaa vain 50 Itä-Saksan markkaa kuussa, vaikka palkka saattoi olla jopa 1500 markkaa.
    Neuvostoliitossa oli myös samantapaiset systeemit.
    Jostain kumman syystä nämä yhteiskunnat ovat nyt edesmenneitä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)