Keskustelut Metsänhoito Pellon metsitys koivulle

  • Tämä aihe sisältää 45 vastausta, 24 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Sulli toimesta.
Esillä 5 vastausta, 41 - 45 (kaikkiaan 45)
  • Pellon metsitys koivulle

    Tulee taas jonkin verran vanhaa peltoa metsitettäväksi. Aiemmin olen laittanut kuusta mutta nyt harkitsen tien lähellä oleville pelloille koivua, siellä hirviriskin pitäisi olla pieni. Onko teillä kokemusta pellon metsityksestä koivulle?

    Pelto todennäköisesti kyntöaurattaisiin keväällä. Vaihtoehdot sen jälkeen olisivat:

    1. Istutus heti keväällä heinättömään muokkausjälkeen. Loppukesästä heinää olisi jo reippaasti.

    2. Antaa heinän ensin nousta ja sen jälkeen glyfo-ruiskutus, jonka jälkeen kesäkoivujen istutus. Auttaako glyfo-käsittely yhtään seuraavan vuoden heinittymiseen?

    En ole glyfoa aiemmin käyttänyt ja tässä pelto rajautuu vesistöön mikä vaatinee suojavyöhykkeen glyfon käytössä.

    Tavoite olisi tietysti selvitä heinäämättä tai mahdollisimman vähällä heinäämisellä. Matkaa palstalle on 300km+. Koivu on valopuu eikä selviä hengissä heinikön alla. Riittääkö nopeaa kasvu siihen, että heinät jäävät ajoissa jälkeen?

    Mätästys on tietysti vaihtoehto ja kallis sellainen. Toisiko laikkumätästys sen ratkaisevat hyödyn, jolla koivu voisi nousta heinien edelle?

    Isompia peltoaloja voisi yrittää vuokrata mutta nämä pienet eivät yleensä viljelijöitä kiinnosta ja kokemukseni mukaan vuokra on turhan pieni, siksi metsitys.

     

     

  • AKP

    Hehtaarin pala olis ittellä istutettavana koivua vuosia kesannolla olleeseen peltoon.

    Elokuus murskattiin heinät kuten joka vuosi ja loppusyksystä pelto mätästettiin. Tänä vuonna keväällä paakkutaimet n. 1600/ha.

    Aiemmat peltojen koivuttamiset alueella on onnistunut hyvin. Menetelmistä vain en tiedä eikä mahdollisuutta enää kysyä..

    arto arto

    Jalostetun rauduskoivun kasvu on omaa luokkaansa, 1 cm paksuutta ja 1 m pituutta vuodessa! 2) Koivu ei kärsi hallasta. 3) Heinikko ja vesakko ei vaivaa koivua johtuen sen huimasta kasvunopeudesta.       Tuota suoraan peltoon keväällä. Ei heinikot saa kiinni.

    Visakallo Visakallo

    Silloin kun maapohjassa on koivulle tarpeeksi potkua, vesitalous kunnossa ja taimikkovaiheen raivaukset hoidettu, niin 12 vuotiaana on meillä moto aina tullut ensiharvennukset tekemään, eikä yksikään motokuski ole työmaita valitellut.

    Pete

    Panulle, koivun syysistutuksesta minulla ei ole mitään kokemusta. Ns. kesäkoivuista on, eli varhain keväällä kasvihuoneeseen kylvelyistä keskipaakussa kesäkuun lopulle kasvatettavista. Näillä istutus heti kun taimet saapuvat. En osaa sanoa miten lepotilaan asettuva koivuntaimi jatkaa juurten kasvua. Jos ei jatka niin eihän se juurru ja mitään etua syysistutuksesta tuskin saa. En ainakaan isompaa alaa lähtisi syksyllä istuttamaan ilman varmennettuja kokemuksia.

    Se vielä vinkiksi, että kevät ja kesäkoivuilla kannattaa suihkauttaa Trico jo laatikkoon/säkkiin. Ei siitä ainakaan haittaa ole. Minulla kesäkoivuja syötiin jo istutusvuonna loppukesästä. Olen varma, että että jos Trico olisi ollut alalehdillä, niin syöntiä ei oli ollut. Isompiin koivutaimikoihin Trico pitää levittää jo elokuun aikana. Sen voi laimentaa 10% seokseksi niin tulee reppuruiskusta hyvin ulos ja ”kantomatka” on useita metrejä. Oma kokemus on, että koivujen syönti alkaa tosiaan elokuun aikana.

     

    Sulli

    Äänestän Arton tapaa, jota olen itsekin käyttänyt. Koivu mäkipellolle ts. kivennäismaille, ei turpeille eikä savikolle. Loppukesästä heinikko glyfosaatilla ruskeaksi ja keväällä istutus suoraan tasaiseen peltoon isoilla taimilla. Ensimmäisen kesän kasvu on jo niin hyvä että heinäämistä ei toisena kesänä enää tarvitse.

    Kyntäminen turhaa ellei peräti vahingollista (taimien kaatuilu palteen painumisen takia, kenties routiminen, rouste)

Esillä 5 vastausta, 41 - 45 (kaikkiaan 45)