Keskustelut Metsänhoito Pellon metsitys koivulle

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 45)
  • Pellon metsitys koivulle

    Tulee taas jonkin verran vanhaa peltoa metsitettäväksi. Aiemmin olen laittanut kuusta mutta nyt harkitsen tien lähellä oleville pelloille koivua, siellä hirviriskin pitäisi olla pieni. Onko teillä kokemusta pellon metsityksestä koivulle?

    Pelto todennäköisesti kyntöaurattaisiin keväällä. Vaihtoehdot sen jälkeen olisivat:

    1. Istutus heti keväällä heinättömään muokkausjälkeen. Loppukesästä heinää olisi jo reippaasti.

    2. Antaa heinän ensin nousta ja sen jälkeen glyfo-ruiskutus, jonka jälkeen kesäkoivujen istutus. Auttaako glyfo-käsittely yhtään seuraavan vuoden heinittymiseen?

    En ole glyfoa aiemmin käyttänyt ja tässä pelto rajautuu vesistöön mikä vaatinee suojavyöhykkeen glyfon käytössä.

    Tavoite olisi tietysti selvitä heinäämättä tai mahdollisimman vähällä heinäämisellä. Matkaa palstalle on 300km+. Koivu on valopuu eikä selviä hengissä heinikön alla. Riittääkö nopeaa kasvu siihen, että heinät jäävät ajoissa jälkeen?

    Mätästys on tietysti vaihtoehto ja kallis sellainen. Toisiko laikkumätästys sen ratkaisevat hyödyn, jolla koivu voisi nousta heinien edelle?

    Isompia peltoaloja voisi yrittää vuokrata mutta nämä pienet eivät yleensä viljelijöitä kiinnosta ja kokemukseni mukaan vuokra on turhan pieni, siksi metsitys.

     

     

  • Kokenut kaiken tietää

    Kyntöpalteessa on ilmeisesti kohonnut riski myyrätuhoille, käyttävät sitä palteen tyhjää käytävää kulkuväylänä juurelta toiselle. Omaa kokemusta ei ole, mutta olen lukenut tällaisesta mahdollisuudesta. Glyfosaattiruiskutusta suosittelen vahvasti, vaikka kahteen kertaan, traktoriruiskulla urakoitsija tekee sen edullisesti. Ennen muokkausta. Minulla kuusen taimet katosi heinikkoon glyfosaattiruiskutuksesta huolimatta. Ruiskutin koko alan uudelleen, löytääkseni taimet,vain heinään tehoavalla aineella uudelleen, kun taimet oli vuoden- kaksi vanhoja. Minulla kyse ravinteikkaasta multamaasta. Tämän jälkeen kannuruiskulla taimet suojaten uudelleen glyfosaatilla. Huonoja kokemuksia glyfosaatin syysruiskutuksesta ” puutuneille” vuosikasvuille, 2010 ainakin oli sen verran lämmin syksy, että syyskuun lopullakin kuoli kuusia ihan reilusti.

    MaalaisSeppo

    Pallekyntö tehtiin meikäläisen peltokuusikolle syksyllä. Glyfosaatti ruiskutus seuraavana alkukesänä. Istutus parin viikon kuluttua. Heinää tuli silti riittävästi. Myyrätuhoja ei yhtään. Ehkä söivät heinää. Ketun näin kerran niitä pyydystävän. Taisi olla nuori, kun pääsin hiipimällä 10 päähän. Liikuin, kun kettu keskittyi myyriin muutoin olin ”suolapatsaana”.

    jees h-valta

    Kuusi on ongelmallinen pellon metsitykseen. Ite aikanaan laitoin haapaa ja se nousi nopeaan muokkaamattomastakin maasta. Nythän tein kolme vuotta sitten siitä ensimmäisen hakkuun melko tarkkaan kahdenkymmenen vuoden kasvatuksella. Harvempi puu tuohon olisi pystynyt kun lähtökohta oli miehen mittainen rytökasvu. Siis ilman mitään myrkkyjä. Ja hakkuu oli päätehakkuu.

    Visakallo Visakallo

    Kuusella on toki ne omat riskinsä ja ongelmansa jotka hyvin tiedämme, mutta siitä huolimatta en lähtisi täysin demonisoimaan kuusenkaan kasvatusta, jos maapohja ja muut olosuhteet ovat vain siihen otollisia. Syksyllä 1990 muokkaamattomaan laidunpeltoon istutettu kuusikko. Tehtiin nyt lokakuussa kolmas harvennus. Hakkuut tähän mennessä  yhteensä liki 200 mottia/ha. Pystyyn jäi nyt yli 200 mottia/ha. Kasvu tähän asti keskimäärin 12 mottia/ha/vuosi. Päätehakkuu vuonna 2035-2045.

    jees h-valta

    Naapurin kuusen kasvatusta saman tyypin peltoheittoon seuratessani olen vakuuttunut että ensimmäisen kuusierän kasvatus on todella työläs ja lopputulos aukkoinen ja laatukin jää ainakin osalla alaa heikoksi. Mutta jonkunhan se metsitys on aina hyvä tehdä ja kuitenkin siitä syntyy tulevaisuuden hiilen sitojaa joka varmasti tosiaan seuraavassa polvessa kasvaa jo lujaa ja kunnon tavaraa. Ei huono harrastus teki sen millä puulajilla vain.

    Visakallo Visakallo

    Onko Jesselle koskaan käynyt semmoista, että jollakin naapurilla olisikin puunkasvatus onnistunut paremmin kuin itsellä? Minulla se tahtoo olla aika tavanomaista, kun hyvin suurten toimijoiden metsiä on saman tien varressa!

    jees h-valta

    Ei ole. Esim. UPM:n uudistus aika torsoa tekoa. Ja loput sitten täydentää mäkiin istutetun männyn meno hirven suihin.

    Gla Gla

    Koivu on tarkempi maalajista kuin kuusi. Pellot ovat usein täällä savea ja muualla turvemaata, joten jos sopivan kostea kasvupaikka kapillaarisessa maaperässä löytyy ilman edellisen polven juurikääpäriskiä, itse ainakin laittaisin kuusta. Muualla on tarve männylle ja koivulle, ja jos niistä aiheutuvat sorkkaeläintorjunnat voi kuusella välttää, ilman muuta niin. Sekapuustoa pitäisi saada, eikä se ole pellon heinikossa ilman istutusta ollenkaan varmaa. Mutta esim. 30% koivua tai mäntyä on helpompi ruiskuttaa kuin 100%.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsälehdessäkö kirjoitettiin äskettäin, että kuusen menekki vientiin on ainakin lähitulevaisuudessa varmempi kuin männyn. Joka tapauksessa ei kannattane heittäytyä yhden havupuun varaan, vaikka mänty sopii kaikille kasvupaikoille oikein hoidettuna. Niin monessa paikassa on peräänkuulutettu sekametsiä hyvänä varautumisena ilmastonmuutokseen.

    Panu Panu

    Hirvituhoriski ohjaa itselläni aika paljon puulajivalintaa. Tässä on mahdollisuus laittaa koivua kun pellot ovat kohtuullisen kokoisen tien varressa ja asutuksen vieressä. Samalla tilalla tulee myös toinen pelto/niitty metsitykseen. Se on kauempana tiestä ja alueella on paljon hirviä ja siksi laitan siihen kuusta.

    Lähellä olevalla tilallani istutin viime keväänä mäntyä vaikka siellä hirvet syövät kaikki männyntaimet. Vaihtoehtoja ei karulla paikalla oikein ollut. Tai ehkä männyn kylvö olisi ollut parempi vaihtoehto. Olen kuitenkin nyt varautunut tekemään aika monta Trico-käsittelyä tälle pienehkölle alalle ensi vuoden syksystä lähtien.

    Ja sitten takaisin asiaan:

    Pete (ja muutkin), jos se glyfo-käsittely nyt tehdään heinäkuun 1.-2. viikolla ja sen jälkeen muokkaus niin mitä mieltä koivun syysistutuksesta?

    Onko rouste-riski pellolla liian suuri?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 45)