Keskustelut Metsänhoito Pellon metsitys koivulle

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 45)
  • Pellon metsitys koivulle

    Tulee taas jonkin verran vanhaa peltoa metsitettäväksi. Aiemmin olen laittanut kuusta mutta nyt harkitsen tien lähellä oleville pelloille koivua, siellä hirviriskin pitäisi olla pieni. Onko teillä kokemusta pellon metsityksestä koivulle?

    Pelto todennäköisesti kyntöaurattaisiin keväällä. Vaihtoehdot sen jälkeen olisivat:

    1. Istutus heti keväällä heinättömään muokkausjälkeen. Loppukesästä heinää olisi jo reippaasti.

    2. Antaa heinän ensin nousta ja sen jälkeen glyfo-ruiskutus, jonka jälkeen kesäkoivujen istutus. Auttaako glyfo-käsittely yhtään seuraavan vuoden heinittymiseen?

    En ole glyfoa aiemmin käyttänyt ja tässä pelto rajautuu vesistöön mikä vaatinee suojavyöhykkeen glyfon käytössä.

    Tavoite olisi tietysti selvitä heinäämättä tai mahdollisimman vähällä heinäämisellä. Matkaa palstalle on 300km+. Koivu on valopuu eikä selviä hengissä heinikön alla. Riittääkö nopeaa kasvu siihen, että heinät jäävät ajoissa jälkeen?

    Mätästys on tietysti vaihtoehto ja kallis sellainen. Toisiko laikkumätästys sen ratkaisevat hyödyn, jolla koivu voisi nousta heinien edelle?

    Isompia peltoaloja voisi yrittää vuokrata mutta nämä pienet eivät yleensä viljelijöitä kiinnosta ja kokemukseni mukaan vuokra on turhan pieni, siksi metsitys.

     

     

  • Visakallo Visakallo

    Aina ei peltokaan tahdo metsittyä, vaikka olosuhteet siihen olisivat hyvinkin otolliset. Täälläpäin on peltoja, joiden viljely lopetettiin jo yli 50 vuotta sitten, eikä puita ole vieläkään niihin ilmestynyt. Ainostaan ojanvarret kasvavat sekalaista lehtipuuta. Peltojen ympärillä on koko ajan ollut kuusikoita, mutta jostain syystä kuusentaimia ei vain ole peltoihin ilmestynyt.

    Ukkopekka

    Istutin koivut yksisiipisen auran palteeseen. Kaksi kesää piti heinätä sitten olivat jo heinältä karussa. Taimet oli kyllä tosi hyviä, vain 10 cm piiskoja isolla paakulla. Liekö siinä selitys, mutta joka tapauksessa jäätävä kasvu näillä on. Taisi olla viides kasvukausi nyt ja pisimmät jo n. 5 m pitkiä.

    Laitoin glyfosaatin ennen istutusta. Ainakin yksivuotiset kuoli, mutta kyllä sitä heinää on riittänyt myrkytyksestä huolimatta. Auttoi hyvin ainakin ensimmäisenä kesänä, pienentäähän se juuristokilpailua ainakin. Ja boorin laitoin varmuuden vuoksi, siitä on näillä kulmilla pula joka paikassa.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Olen viimeisen parinkymmenen vuoden aikana joutunut ostotilojen mukana tulleita peltoja metsittämään kymmeniä hehtaareita. Ovat osin olleet hyvinkin työllistäviä. Kaikkiin on tullut vähintään tyydyttävä metsä. Pitkään viljelemättömien heinikot ovat usein olleet jopa lähes parimetristä, humusta on kyllä syntynyt, muttei metsäpuita. Tänä vuonna taas tuli n. 10 ha rehevää entistä peltoa tilakaupoissa, olleet noin 40 vuotta herran hallussa. On aikomus rehevimmiltä puuttomilta alueilla ruokamullat kaavittaa suuriin kasoihin. Olen parin maarakentajan kanssa sopinut asiasta, mullat saavat itselleen, Voivat sitten vuosien varrella pikkuhiljaa käyttää tarpeisiinsa.

    Rane

    Tuo mullan kuoriminen on oikeastaan ainoa keino päästä eroon maan siemenpankista.Vanhan kesantopellon voisi ajaa piennarmurskaimella lyhyeksi ja kun sen uuden nurmikasvun myrkyttää niin tehoaa paremmin.Toki se siemenpankki puskee tulevina vuosina uutta.

    Pete

    Olen metsittänyt monta kohdetta, mutta en noin isoa alaa kuin Metsäkupsa. Kertaakaan en ole heinännyn. Enkä heinää. Resepti on ollut aina sama. Vesakko alas syksyllä tai varhain keväällä, glyfosaatti 6litraa/ha ja 200-300litraa vettä koko alalle heinäkuun alussa. Traktoriruisku tai ajokoneeneen viritetty sähköinen ruisku (SHURflo), lyhyet ”puomit” vaikka kakkosnelosesta ja suuttimet siihen ja 1000litran ibc kontti liinoilla kiinni.

    Mätästys myöhään syksyllä ja istutus keväällä 2v kuusentaimilla. Boorilannoitus on näillä tehty samassa yhteydessä kun tilalla muutenkin lannoitetaan. Nyt laittaisin Bortrackin glyfosaatin mukana. Kerran olen ruiskuttanut sumuruiskulla glyfosaatin ja bortrackin käytöstä poistuneelle sähkölinjalle, pieni alle 1ha kuvio. Onnistu kohtuullisesta, raskas päivä oli.

    Kuuset ovat nousseet poikkeuksetta ja ripeästi vaikka horsma on ollut pahimmillaan 3 metristä. Toki horsma ei näytä kaatuvan taimien päälle kovinkaan pahasti vaan kuivaa pystyyn. Tässä ollut varmaan onneakin. Myös vankasti juolavehnää kasvavat alat ovat onnistuneet em. reseptilla oikein hyvin. Yksi pieni koivunviljely epäonnistui täysin kun en ruiskuttanut ennakkoon. Sananjalka nousi päälle ja taimet kuolivat istutusvuonna.

    Suurimmat epäonnistumiset metsittämisessä johtuvat liiasta innosta ja kiireestä. Kun metsänomistaja on tehnyt päätöksen metsittämisestä, niin toteutus alkaa poltella ja istuttamaan halutaan päästä mahdollisimman pian.

    En voi liikaa korostaa glyfosaattiruiskutuksen oikeaa ajankohtaa, se on heinäkuun 1.-2. viikko. Ei ennemmin eikä myöhemmin. Jos tämä ei onnistu niin koko projektia kannattaa siirtää vuodella eteenpäin. Paitsi jos nauttii heinäämisestä.

    Panu Panu

    Pete,

    1. Onko oleellista, että glyfo-käsittely tehdään ennen maanmuokkausta?

    2. Mitäs jos kesäkoivua istuttaisi heti glyfo-käsittelyn perään?

    Pete

    Minun kokemusteni mukaan kannattaa käyttää glyfosaattia jo ennen muokkausta. Näin ainakin pitkään viljelemättä olleilla aloilla. Olennaista on saada juolavehnän juuret kuolemaan ja maatumaan. Tämä ei onnistu jos ruiskuttaa muokkaukseen jälkeen. Juuret jäävät mättäisiin ja lähtevät kasvuun vaikka muuten olisi ruiskutettukin. Juurikin mättäiden osalta pitäisi saada juolavehnä kuolemaan. Ja muutkin monivuotiset rinkat. Juuristokilpailu heikentää istutustaimien eniten, ihmisen silmään näyttää että päälle kaatuva heinä. No on se niinkin, mutta juuristossa se kisa käydään.

    Sen verran herkkä koivu glyfosaatille on, että voi tulla viotuksia jos heti ruiskutuksen jälkeen istuttaa. Itselläni tästä kokemuksia joiden perusteella välttäisin istutusta heti perään. Tietysti jos ruiskuttaa reppuruiskulla ja mättäät jättää ruiskuttamatta niin riskin on varmasti pieni.

    urokki

    Itselläni osto-tilalla kusikkoja 7 ha,jotka 25 vuotta vanhoja.Vanhoja niittyjä.Teetin niihin jo ensi-harvennuksen.Alueet oli kynnetty,ja istutettu avo-juurisilla taimilla.Samalla oli laitettu boori                     Kasvu on lähes 10 M3/ha vuodessa.Multaa on n.30 cm,jonka alla on Savikko.Tästä johtuen kaikki puut todella lenkoja.kyntöpalteet ovat alkaneet kaatua puiden kasvun mukana. Avojuuretkin aseteltu kahdelle puolelle palteeseen.Joka varmasti lisännyt ongelmaa.        Metsä  on todella ikävän näköistä,vaikka pahimmat jo hakattiin pois.En suosittele kyntö-istutusta ainakaan savimaille.Todennäköisesti mätästyksellä olisi metsän laatu parempi .Tyvitukkeja ei tarvitse tulevaisuudessakaan haaveilla.

    MaalaisSeppo

    Käytettiinkö 25 v sitten vielä avojuuritaimia? Itsellä 18 v ja 22 v vanhat peltokuusikot. Vähän samanlaiset maapohjat kuin uurokilla. Vanhemman jo harvensin viime ja edellisenä vuonna. Uudempi menossa. Terveyslannoitus 12 sitten. Huono laatu silti.

    urokki

    Istutettu todellakin v.1999 avojuuritaimilla.Jokin paikallinen mies oli viljellyt niitä mhy:lle. käyttivät niitä helpoimpiin istutus-kohteisiin.             Puuta tällä hetkellä 125m3/ha . Hakkuista lähti n.40 M3/ha.Harvennuksen aikaistin,koska oli istutettu aika tiheään.Lisäksi parempien puiden juuristo alkaisi vahvistua,ettei kaatuilu ainakaan pahensi.Tuuli-riski on mielestäni alueella todella paha.Harvennus myös aika hankalaa, ajouriltakin oli poistettava 2 riviä,1 ei riittänyt. Ura leveys jopa5-6m.Kuviot ja maasto sen muotoisia,ettei uria voinut muutenkaan tehdä.Tuossa lisää syitä ,etten kyllä suosittele mitään kyntö-höpinää.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 45)