Keskustelut Metsänhoito Pellon metsitys koivulle

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 45)
  • Pellon metsitys koivulle

    Tulee taas jonkin verran vanhaa peltoa metsitettäväksi. Aiemmin olen laittanut kuusta mutta nyt harkitsen tien lähellä oleville pelloille koivua, siellä hirviriskin pitäisi olla pieni. Onko teillä kokemusta pellon metsityksestä koivulle?

    Pelto todennäköisesti kyntöaurattaisiin keväällä. Vaihtoehdot sen jälkeen olisivat:

    1. Istutus heti keväällä heinättömään muokkausjälkeen. Loppukesästä heinää olisi jo reippaasti.

    2. Antaa heinän ensin nousta ja sen jälkeen glyfo-ruiskutus, jonka jälkeen kesäkoivujen istutus. Auttaako glyfo-käsittely yhtään seuraavan vuoden heinittymiseen?

    En ole glyfoa aiemmin käyttänyt ja tässä pelto rajautuu vesistöön mikä vaatinee suojavyöhykkeen glyfon käytössä.

    Tavoite olisi tietysti selvitä heinäämättä tai mahdollisimman vähällä heinäämisellä. Matkaa palstalle on 300km+. Koivu on valopuu eikä selviä hengissä heinikön alla. Riittääkö nopeaa kasvu siihen, että heinät jäävät ajoissa jälkeen?

    Mätästys on tietysti vaihtoehto ja kallis sellainen. Toisiko laikkumätästys sen ratkaisevat hyödyn, jolla koivu voisi nousta heinien edelle?

    Isompia peltoaloja voisi yrittää vuokrata mutta nämä pienet eivät yleensä viljelijöitä kiinnosta ja kokemukseni mukaan vuokra on turhan pieni, siksi metsitys.

     

     

  • veikko.knuutila veikko.knuutila

    Peltoviljelykset ovat hyvän ystäväni.

    Koivuja ei yhtään heinätty, pieni osa Pice abies-kuuselle istutetusta on heinätty ja Serbiankuusista kaikki heinätty 2-3 kertaa.

    Kotimaista kuusta pelasti saunakukka, Peltosaunio. Nousee viljelemättömään peltoon primäärikasvina. Kapea lehti, ei varjosta  Ei huoli myyrät ja pidättää vähät lumet Lounais-Suomessa talvisuojaksi.

    Ero äestettyjen koivun peltoistutusten ja pallekyntöön istutettujen välillä on murskaava.

    Tammet, jalavat, vaahterat ym pitää istuttaa kuusen taimista tehtyihin suojaruudukkoihin.

    Omorican ongelma on kevätahava.

    Sorry, tuli vähän pitkä vastaus…

    Gla Gla

    Glyfosaatilla ainakin ensimmäisenä vuotena heinikko ei välttämättä häviä, mutta lajisto muuttuu. Toki kasvustokin harvenee tukkona rehottavaan heinikkoon nähden.

    Maaperän laatu on ratkaisevan tärkeä asia koivun menestyksen kannalta. Tiiviissä ja kosteassa savimaassa tuskin mikään muokkaus auttaa, kun juuret kasvaa ensimmäisena vuotena perusmaahan. Eli tämä asia kannattaa selvittää huolellisesti ennen puulajivalintaa. Kuusi tuntuu kasvavan hyvin, vaikka maaperä olisi liian vaikea koivulle.

    Muissa yksityiskohdissa osaaminen ei riitä neuvomiseen.

     

     

    Jean S

    Tässä nyt parina vuonna vanhojen peltoheittojen kanssa taistelleena sanoisin, että jos vain suinkin mahdollista, niin peltoa kannattaisi pitää viljalla muutama vuosi monivuotisten rikkakasvien heikentämiseksi ennen kuin istuttaa mitään.

    Myrkyt ovat kivoja asioita enkä varmaan enää lähtisi ilman niitä mitään tekemään.

    Mättäitten on varmaan hyvä olla mallia Sahala, tuskin voivat olla liian isoja, jos maa on rehevänlaista.

    Kannattaa rehellisesti sanottuna istuttaa riviin ja kepittää rivien päät, ja jättää ajouranpaikat valmiiksi.

    jpjulku jpjulku

    Koko alueen ruiskutus glyfolla loppukeväästä. Kunnon ruiskukalustolla glyfon menekki on vähäinen. Heti perään taimet. Ei tarvetta heinäämiselle kahteen vuoteen. Sitten koivu onkin jo mennyt menojaan.

    Pete

    Tuo pallekyntö voi olla ihan ok muokkausmenetelmä, mutta voi käydä niinkin, että asian oikeasti osaavaa kyntäjää ei löydy. Ylipäätään pallekyntö taisi toimia luotettavasti vain tilanteissa kun pelto oli ollut viljelyssä kyseiseen viimeiseen kyntöön asti. Jos peltosi on ollut pitkään viljelemättä, niin saattaa käydä niin, että kovinkaan kaunista palletta ei sitkeän juurimassan seurauksena synny.

    Itse ottaisin tuossa ehdottomasti aikalisän, eli välivuoden valmistelua varten. Vesakko matalaksi, jos sitä on, aikaisin keväällä tai vaikka nyt heti ja kesä-heinäkuun vaihteessa ruiskutus glyfosaatilla 6litraa/ha ja vettä 200litraa/ha. Samalla laittaisin bortrackin 15litraa/ha. Myöhemmin syksyllä sitten se pallekyntö jos olet varma kyntäjän osaamisesta tai mieluummin naveromätästys. Laikkumätästys tuottaa pellonmetsityksessä erittäin helposti ”kuoppamätästystä” ja kulkeminen on sitten hankalaa hyvin pitkään. Jos on hienoa hiesua, niin mätästys mieluummin keväällä ”kuumana ketjuna” niin että istuttamaan pääsee heti. Voi olla, että kesäkoivukin toimisi, siinä tapauksessa mätästys kun taimet ovat kuvion laidalla ja istutus heti sen perään. Hieno hiesu voi kuivua aikamoiseksi betoniksi keväällä jos mätästys on tehty syksyllä.

    Glyfosaatin avulla saat juolavehnän ja muun ryönän juuriston maatumaan ja mätästys onnistuu paremmin. Keväällä sen kanssa tuhtaaminen ei oikein onnistu. Paras teho saadaan heinäkuun alussa, tätä on oikein tutkittukin silloin muinoin kun peltoja enempi paketoitiin.

    Makarov

    Petellä hyvät ohjeet. Ei se kyntäminen kunnolla onnistu jos sinne on vesakko ja pajukko jo noussut. Kaivuri vaan kehiin.

    Panu Panu

    Tällä hetkellä pellot kasvavat heinää mutta ei mielestäni vesakkoa.

    KeMeRat

    Perus peltoaura on suunniteltu toimimaan aktiivikäytössä olevalla pellolla. Se ei välttämättä pelitä kunnolla jos kyseessä on vuosikausia muokkaamatta tai niittämättä ollut alue.

    Visakallo Visakallo

    Vanhanajan lautasaura toimii tuommoisessa paikassa melko hyvin, jos sellainen vielä jostain löytyy.

    veikko.knuutila veikko.knuutila

    Jos pellon metsästyksen muokkaukseen tarvitaan kaivuria tai pajukon myrkytystä /raivausta, se on entinen pelto.

    Wikipedian mukaan ”Pelto on hyötykasvien viljelyä varten muokattu laajahko maa-alue”

    Metsän sisällä olevat avo-ojassa olevat pellot uudistuvat melko nopeasti kuuselle, kun viljely vaan lopetetaan. Kasvu alkaa juuri ojan paltteista hyvän vesitalouden vuoksi.

    Aukealla pellolla oleviin koivun istutuksiin istuttaisin hehtaarille kymmenkunta kuusta. Ne huolehtisivat loppuvaiheen kasvatuksessa luontaisesta kuusen aliskasvoksen muodostumisesta.

    Pallekynnön kustannus murto-osa kaivurilla tehtävästä mätästyksestä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 45)