Keskustelut Metsänhoito Pellon koivitus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 62)
  • Pellon koivitus

    Koivikoiden keskellä 1,2ha peltoa, jota on lakattu viljelemästä ja viimeinen vuosi oli viljalla, niin siihen tuli 50-60% koivun taimikko jopa paikoin sakea(noin 1-3m korkeaa 2 vuodessa), mutta millä saa suurimpiin laikkuihin koivua, heinä kasvaa yli metrin mittaiseksi?
    Onko kukaan koitellut jos ruiskuttaisi Roundopin juhanuksen kieppeillä laikkuittain isoimpiin taimettomiin osiin ottaisko koivun?

  • Puun takaa

    Nykyisin yleisessä myynnissä olevat kuusentaimet ovat kasvultaan ja muilta ominaisuuksiltaan hyviä alkuperiä.
    Tämä osaltaan selittää nykyisten kuusikoitten hyvän kasvun. Huippujalosteet ovat vielä oma lukunsa, mutta puhutaan niistä joskus toiste.
    Kun verrataan haavan kasvua siten, että tavoitteena on mahdollisimman paljon ja nopesti vain kuitu- tai energiapuuta, pitää myös kuusella tehdä samoin.
    Voin vakuutta, että silloin kuusella päästään haavan kanssa lähes samoihin lukuihin. Tämä yksinkertaisesti tehdään normaalia suuremmalla taimimäärällä.
    Koska kuusitukin hinta on kolminkertainen kuidun hintaan nähden,
    pelkkä kuusikuidun kasvatus ei yleensä ole kovin järkevää.

    jees h-valta

    Uskon rööri että Metsä-Groupille haavan kasvattaminen onkin rahasampo. koska kyöräävät ne vielä Suomeen jalostettavaksikin. Ja kun siitä veistellään erikoislaadun liima-ja lämpöpaperit mm. kaupan kassakuitteihin ja kopiopapereihin yms. Siellä Virossa vain ei hirvieläinongelma ilmeisesti ole ihan NIIN paha ja työvoima halpaa että se kannattaa kasvattaa siellä. Tuorein selluntekolaitos tai pitäisikö sanoa kemihierrelaitos suomenmaassa.
    Ja röörille vielä lisäpureskeltavaa että se sinun kymppisi on minun kakskymppinen. Joten revi siitä sitten vaikka turuilla jos toreille et kehtaa tulla.
    Puuntakusen taimimäärä ei ratkaise suuntaan eikä toiseen mitään. Kuka sanoo ettei hybridihaapaa voi taajemmassa kasvattaa ja ottaa se tili vaikka kymmenen vuoden välein. Minä uskallan väittää että pystyn helposti kasvattamaan h-haapaa kymmenessä vuodessa sataviisikymmentä mottia. Koska viime inventoinnissa tuhannella istutettuna oli jo sata mottia/ha. Nyt kun homman osaan on yläraja täysin auki ja vuosimäärä aika valinnainen mistä poikki lyö ja pyörille pistää. Et pärjää kuusella kasvussa etkä tuoton manimäärässä. Usko se.

    Puun takaa

    En voi Jesse sinua uskoa, koska minulla on kiistattomat näytöt kuusen kasvukyvyistä, enkä suinkaan ole ainoa.
    Koeta jo tulla tähän päivään sieltä vanhentuneista asenteistasi.

    Gla

    Vaan saatko Puun takaa kuusen kasvamaan tämän kohteen aukkopaikoissa normaalia paremmin? Koneellista muokkausta tuskin kannattaa tehdä, lapiolla/kuokalla laikutusta tai pieniä kääntömättäitä korkeintaan.

    Puun takaa

    Biologian lait eivät ole minun muutettavissani.
    Kuusi on ainoa talouskäytössä oleva puolivarjopuumme.
    Jos ympärillä olevat puut ovat nyt 1-3 metrisiä, ja kasvavat metrin lisää pitutta joka vuosi, vaihtoehtoja ei ole kuin kuusi.
    Voihan aukoissa yrittää kasvattaa mitä vain, mutta mitä järkeä siinä olisi?
    Jos näin selvää asiaa ei voi uskoa, niin silloin pitää kokeilla itse!

    kuusessa ollaan

    Aloittajan kysymykseen kommenttia;
    Samanlainen kohde omilla mailla pidemmän ajan takaa. Vanhat kytöpellot, joihin viljelyn lopettamisen jälkeen (70luvun alku) syntyi osittainen männyntaimikko. Osa alueista jäi taimettumatta.
    80luvun lopulla kokeiltiin täydentää perään ehtivällä rauduskoivulla, lopputuloksena 200 taimesta n. 3 kunnollista runkoa.
    90luvun puolivälissä taimettumattomat alueet naveromätästin ja niihin syntyi hyvin luontaista kuusta. Kuuset selviytyneet osittain,mutta kituen.
    Lopputuloksena aukkopaikat on vain hyväksyttävä, nyt niistä on muodostunut hirvien laitumia ja makuupaikkoja. Yllättäin tästäpä onkin etua, sijaitsevat eri puolella tilaa kuin taimikot, jotka ovat saaneet olla varsin rauhassa.

    Eli kannattaa paikoin hyväksyä tälläiset aukkopaikat, niiden metsittäminen voi olla kallista ja turhaa. Sitten kun muu metsä varttuu, tälläiset aukot toimivat luonnon omina ”hengähdyspaikkoina”.

    A.Jalkanen

    Puun takaa on todennäköisesti oikeassa puulajin suhteen, aukkopaikkojen koko ratkaisee.

    Tuon energiakasvatuksen vs. PERinteisen vs. ERKin eroista tuotoksen ja tuoton suhteen aletaan saada tietoa kun uusi metsälaki astuu voimaan. Metsänkasvatusketjujen kirjo kasvaa ja vaihtoehtoja on. Tästä tunnustus lainsäätäjille.

    MaalaisSeppo

    Itselläni on yksi peltolohko istutettu vuonna 2003 kuuselle. Pituus nyt n. 5 m ja lannoitettu viime kesänä boorilanoituksella. Kasvu todennäköisesti voimistuu niin, että 10 vuoden kuluttua voi olla pellolla kuusta n. 250 m3/ha. 300 kuutio vaikuttaa ehkä olevan yläkanttiin. Seurataan tilannetta.

    Haavassa ei ko. kohteessa olisi ollut mitään järkeä. Olisi edellyttänyt aitojen väsäämistä. Kuuset ovat huolettomampia ja arvokasvukin vauhtiin päästyään on aivan toista luokkaa kuin haavalla.

    Rahapulassa olevalle miehelle on tietysti parempi saada nyt euro, kuin viisi ylihuomenna.

    MJO

    Onko kukaan koitellut jos ruiskuttaisi Roundopin juhanuksen kieppeillä laikkuittain isoimpiin taimettomiin osiin ottaisko koivun?

    Varo ainakin ruiskuttelemasta tuulisella ilmalla. Ymmärtääkseni lehtipuut voivat ottaa pahasti siipeensä jo pienestä määrästä tuulen kuljettamasta sumusta.

    MJO

    Rahapulassa olevalle miehelle on tietysti parempi saada nyt euro, kuin viisi ylihuomenna.

    Täysin samaa mieltä. Haapa vaatii viljavan maapohjan, jossa kuusellakin saisi 50 vuoden kiertoajan. Ei mitään järkeä tuhlata parhaita kasvupohjia roskapuun kasvatukseen. Kuusitukin kuutio hinta on 5 kertainen haapahöttöön verrattuna. Lisäksi vaivaton ja halpa verrattuna kaiken maailman aitojen väsäilyyn.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 62)