Keskustelut Puukauppa PEFC-kriteerit ja siemenpuut

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)
  • PEFC-kriteerit ja siemenpuut

    Olisi aika poistaa siemenpuut aukolta, joka on kaadettu vanhojen PEFC-kriteerien aikana. Esteeksi saattoivat tulla tänä vuonna voimaan astuneet kriteerit. Niiden mukaan hehtaaria kohden isoja puita olisi jätettävä kaksikymmentä entisen kymmenen sijaan. Siemenpuiden poisto pudottaisi määrän sinne rajalle, ehkä hieman alle ja ostaja empii. Onko tosiaan niin, että uudet kriteerit ajavat tässä vanhojen yli?

    Jätin siemenpuiksi mäntyä, jotta aukolle saisi sekapuuston. Tilannetta sekoittaa, että aukolle on istutettu myös kuusta. Olisin pyytänyt jättämään rahallisesti vähemmän arvokasta puustoa pystyyn päätehakkuussa, jos olisin osannut ennakoida tällaisen sotkun.

  • Metsuri motokuski

    Sehän tietysti jokainen metsänomistaja ratkaisee onko hänen omissa metsissään niin paljon suojavyöhykkeeksi meneviä alueita että korvaako korotettu hinta alueisiin  jäävän puuston. Kannattaa ihan ajatuksella lukea fsc kriteerit jos siihen meinaa liittyä tai olla. Tässä uudessa sertissä tuli aika suuria peitteisen alueen velvollisuuksia vesistöjen ympärille jotka vaikuttavat vähentävästi metsän käyttöön.  Samoin 5% suojelualue sekä 5% peitteisen alueen määräys rajoittaa metsönkäyttöä aika huomattavasti.

    Timppa

    Tähän asti suuret taimikkokuviot ovat reunoja lukuun ottamatta melko hyvin säästyneet hirvituhoilta. Nyt alueitten sisään syntyvät riistatiheiköt laajentavat hirvituhot koko alueelle. Jos mäntyjä ja koivuja yleensäkään aiotaan kasvattaa tässä maassa, ei nykyisetkään hirvielänkannat tule jatkossa kysymykseen.

    Totta.  Meillä oli pieni metsäpaloalue, jonka männyntaimet hirvet söivät, mutta sain siihen syntymään kuusitaimikon, jota voisi luonnehtia myös riistatiheiköksi.  Se oli sitten hirville mieleinen paikka.   Papanakasa toisensa vieressä.  Jos tuollainen sattuu olemaan sopivan taimikon keskellä, niin tietää miten käy.

    Koko riistatiheikköhypetys on niin puhdasta kirjoituspöytäviisautta kuin ikinä mikään voi olla.  Eivät tuollaisesta tiheiköstä ainakaan kanalinnut hyödy.  Ne hyötyvät taimikoista, joissa jossain vaiheessa on vielä runsas aluskasvullisuus ja taimet tarjoavat näkösuojan.

     

    Timppa

    FSC-säännöt eivät vaikuta kaikin osin lahopuun lisäämiseen kannustavilta. Onhan saatu lisähinta varmasti uhrausten arvoinen?

    FSC on lähinnä suojelurahaa keräävä mafiajärjestö, jonka kriteerien laatimiseen metsänomistajilla ei ole oikeutta osallistua.

    Metsuri motokuski

    Olen timpan kanssa samaa mieltä noista riistatiheiköistä. En ole kyllä huomannut missään että kanalinnut niissä erityisemmin viihtyisivät. Hirville ja muille hirvieläimille ne varmaan ovat mieluisia ja varjoisia päivälepopaikkoja. Riistatiheiköiden paikkaa ei ole sen kummemmin määrätty ja jos epäilee sen houkuttelevan hirviä niin tekee minimikokoisen ja kuvion reunaan.

    pihkatappi

    Kun näihin kanalintujen mestoihin nyt mentiin, niin laitanpa omia havaintoja. Juurineen kaatuneiden tuulenkaatojen paljastamassa maa-aineksessa on ollut monesti teeren lymypaikka, noihin kannattaa vähän ilmeisesti suoja risuja jättää, vai onko parempi ilman risuja? Paljastunut maa ja takana kunnon suoja, kuten tuoreilla hakkuuaukoilla, jossa usein kanalinnun pesä risukasan juuressa.

    Nostokoukku

    Tuulenkaatojuurakoitten persuuksesta paljastuu usein kivennäismaata ja kanalinnut käyvät etsimässä niistä jauhinkiviä lihasmahaansa. Ja ottavat samalla multakylvyn. Muutamia risuja voi jättää suojaksi kanahaukan varalta, jos niin tahtoo. Toisaalta haukkakin tarvitsee paistinsa. Pidempään sen suku on täällä metsästellyt kuin me pienriistan metsästäjät.

    Ropsin

    Mitenkä on tilan poistaminen sertistä jos ei ole vaatimuksen mukainen, tilan omistajaa kuulematta?

    Tai omistaja haluaa

    mehtäukko

    Jos poistuu ”rivistä”, ymmärtääkseni joutuu kuitenkin huomioimaan toiminnassaan sertisäännöt   🙁

    Metsuri motokuski

    Suomessa ei tarvitse kuulua minkään sertifioinnin piiriin. Puun ostajat voivat ostaa jonkin verran myös sertifioimatonta puuta. Yleensä jos kuuluu vaikka mhy:n jäsenistöön niin on pefc sertifikaatin piirissä automaattisesti. Irtisanominen ainakin fsc:stä tapahtuu viisi vuotiskauden jälkeen ilmoittamalla siitä serfioinnin kanssa tehdylle yhtiölle. Kannattaa muistaa että sertifioimattomuus ei kuitenkaan poista metsälain noudattamista.

    pihkatappi

    Metsälaissa ei esim vesistöjen suojavyöhykkeillä ole minimi leveyttä, pitäisi kuitenkin osata riittävä vyöhyke jättää. Sertifikaateissa vyöhykkeiden leveydet ovat metri määräisiä ja leveyksiä on kasvatettu viimeisissä tarkistuksissa. Eli kun sertifikaattien kohdat kiristyvät ja laki on sama, sertifikaatista luopuminen mahdollistaa toimimaan hieman ronskimmin. Käytännössä tuossa ei taida olla järkeä, jollei puut tule omaan jalostukseen, vaikka polttopuuksi.

    Fsc-sertifikaattia olen kaavaillut yhdelle tilalle, mutta kun tuosta sitten siivu menee Greenpeacelle, niin jää kuitenkin liittymättä. Kaikki kriteerit tilalla kyllä täyttyy, eikä lopulta ehkä kannattaisi taloudellisestikaan liittyminen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)