Keskustelut Metsänhoito Parhaat taimet

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
  • Parhaat taimet

    Miten saan parhaat jalostetut niin kuusen kuin männyn taimet keväällä, tai kai niistä maksaakin täytyy mutta se tärkein pointti että ne on parhaita valikoituja, eikä mitään metsikkösiemenestä kasvatettuja?

  • Svedu Petteri

    Riippuu varmasti taimieristä, millaista sattuu tulemaan. Itselle on tullut samalta toimittajalta Pieksämäeltä todella surkeita omenapuukuusentaimia. Kova homma oli valikoida kaikki ennen istutusta. Pienen palautteen jälkeen seuraava keväänä tuli priimaa.

    Joltakin pieneltä taimitarhalta voisi tulla laadukkaita taimia? Itselle tuli keväällä pieneltä yksityiseltä taimitarhalta todella hyviä koivuja. Sinun pitäisi myös tietää mitä halut? Monikovuotisia ne kuusentaimet pitäisi olla?

    Tilaa reilu määrä. Jos laatikossa on 90 kpl, niin istutat niistä 70 parasta. Jos itse istutat ja ala on kohtuu pieni, eikä ole kiirus, niin voit jo istutusvaiheessa valikoida taimet sopivasti huomioiden kasvupaikka. Joka toinen hyvä taimi ja joka toinen huono. Ensiharvennuksessa lähtee huonot pois (jopa raivaussahalla). Ero korostuu, jos laitat hyvät taimet hyville paikoille ja huonot taimet notkanteisiin ja kivien taakse. Viiden vuoden päästä tilanne on jo selvä, mitä tuleman pitää. Kaikista taimista ei voi tulla puuta päätehakkuuseen. Ei ole tarvetta pyrkiä täydellisyyteen.

    Tenu Karvonen

    Niin, lähinnä sitä tarkoitin että saako taimia jalostettuina vai onko kaikki metsäsiemenistä kasvatettu. Myydäänhän ns. plus-siementä mutta onko taimilaatikoissa joku merkintä mistä tietää onko ne jalostettuja?

    A.Jalkanen

    Vastaus kysymykseesi: kun tilaat taimia taimitarhalta tai mhy:ltä, kysy, onko saatavilla alustavasti testatusta tai kalliimmasta testatusta siemenestä kasvatettuja taimia. Myynnissä voi olla myös taimia joiden siemenalkuperä on ns. valikoitu. Siemenlajia ”siemenlähde tunnettu” (ns. metsikkösiemen) ei taimitarhoilla varmaan enää käytetä, ainoastaan metsäkylvöissä. Joinakin vuosina testattua aineistoa voi olla vaikea saada, jos on ollut heikompia siemenvuosia. (Ks. viestin lopusta merkinnöistä.)

    Evira valvoo metsänviljelyaineiston kauppaa, ja varmistaa että Suomessa myydään vain alueellemme soveltuvia taimia. Taimipakkauksista ilmenee muun muassa sen siemenerän tunnus, josta taimet on kasvatettu. Saman tiedon saa myös kylvöä varten ostettavien siementen mukana. Siemenerästä näkyy, onko se metsikkösiementä vai siemenviljelmältä tullutta jalostettua siementä, jota on kahta eri laatua – pitemmälle jalostettu aines on kalliimpaa. Kylvössä voisi kannattaa sekoittaa molempia laatuja samalle alalle. Eviran sivuilla on myös tietoa mm. siementen käyttöalueista ja klooneista.

    http://www.evira.fi/portal/fi/kasvit/myynti+ja+markkinointi/metsanviljely/oikea+alkupera+turvaa+metsanviljelyn/

    4H-järjestön sivuilta löysin tällaiset havainnolliset ohjeet:

    8.3. Taimitunnukset ja –merkinnät

    Vanhat perusaineistojen merkinnät poistuivat käytöstä vuoden 2003 alusta. Metsänviljelyaineiston tuottamiseen käytettävä perusaineisto luokitellaan nyt seuraavasti:

    – siemenlähde tunnettu (ent. B4,B3)
    – valikoitu (ent. B2,B1)
    – alustavasti testattu (ent. A3,A2)
    – testattu (ent. A1)

    http://www.4h.fi/wp-content/uploads/2014/06/taimitarhaopas.pdf

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)