Keskustelut Metsänhoito Paras puulaji savimaalle ?

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Paras puulaji savimaalle ?

    Luin vähän hämmästellen tuolta tosista ketjuista väkevää todistusta.
    Kirjoittajien mukaan parhaan tuoton savimaalla saa männystä ja sitä pitäisi suosia
    Savimaat on usein reheviä,kuinka männyn laatu onnistuisi
    Yleensäkin näillä pohjilla puihin tulee lenkoutta ja oksikkuutta.Pirkanmaalla savimaat uudistetaan kuuselle

  • pihkatappi pihkatappi

    Kyllähän se kuuselle hyvä kasvupohja on, mutta alkukehitys pitäisi saada nopeammaksi, juurtuuko se kuusi niin hitaasti. Kahteen kertaan heinääminen tekee puuntuottamisesta harrastamista.

    Pete

    Kasvupaikkaluokitteluun mahtuu paljon vivahteita. Näillä esimerkkini savikoilla ei vuosikymmenienkään aikana synny minkäänlaista kunttaa, eli orgaanista kerrosta maan pinnalle. Kuusen juuristo jää hyvin pinnalliseksi. Vanhemmiten kuusi kasvaa hyvin, mutta ensimmäiset 10 vuotta istutuksesta tuntuvat hitailta. Kuusi kyllä nousee ja esim heinäämistä ei tarvitse tehdä. Mätästystä on tehty moneen eri malliin ja lopputulos on sama. Laikkumättääseenkään ei kovin kummoista kerrosta orgaanista ainesta saa. Rouste on paha ongelma, istuttajalta vaaditaan kokemusta ja näkemystä. Korkeita kekoja täytyy tietysi välttää, niillä ei kasva mikään puulaji.

    Mistä sitten ljohtuukaan, mutta paikka paikoin savimättäät ovat 25v jälkeenkin paljaita. Rouste ja eroosio lievät niin voimakkaita ettei mikään kasvillisuus pääse tarttumaan. Savi myös kuivuu rutikuivaksi ja onko se sitten kaatosade kun pyyhkii sammaleenkin pois? Samasta syystä koivun luontainen uudistuminen on aika maltillista. Haapaa hyllä tulee hirven rehuksi aivan tolkuttomasti, mutta siihen ongelmaan on omat konstinsa.

    Kaikki savikot eivät automaattisesti ole omt:tä vaikka toki rehevämmästä päästä mt:tä ne ovatkin. Näin ainakin opaskasvien perusteella.

    Männyn alkukehitys näyttää ainakin näillä savimailla olevan aivan omaa luokkaansa ja ilmeisesti nykyinen taimiaines on sen verran laadukasta, että rungot ovat ainakin suoria. Oksia toki kasvaa, mutta näyttää siltä, että noin 2200kpl/ha tiheys kuitenkin riittää siihen, että tyvitukin oksat kuivuvat ennenkuin ehtivät liian paksuiksi.

    Pete

    Huippulaatua näiltä ei männystä saada, mutta tukkilaatua kuitenkin. Ja tarvittaessa lyhyellä kiertoajalla. Tulevaisuuden hinnoittelusta ei tietysti ole tietoa, mutta siitä olen vakuuttunut, että järeyttä joka tapauksessa arvostetaan.

    Tammi kasvaa näillä pohjilla ihan hyvin. Tuhoriski on kuitenkin niin suuri, ja siitä on kokemusta, että useamman hehtaarin kokeilut saa tehdä joku muu. Nämä kokemukset Uusimaalta alueella jossa kallio nousee pintaan tämän tästä ja notkot ovat savea ja pienialaisia korpio. Isommat savikot on tietysti raivattu pelloksi jo satoja vuosia sitten ja vilja kasvaa hyvin

    Petkeles Petkeles

    Erlaesia savikoeta on melekeen yhtä paljo ku puhetta sellasista. Tiällä päennii liikuttaan veeteen ja ooämteen välillä, kasvillissuuven ja poniteetin suhteennii. Ratkasevvoo on mittee siinä saven piällä on ja paljoko vae onko mittää.

    tamperelainen tamperelainen

    Savimaalla vesitalous pitää olla kunnossa.Nykyään osataan tehdä matalat mättäät,joiden läpi juuristo isketään ohueen kunttakerrokseen.
    Huolelisella istuttamisella lenkous vähenee.Kuusi juroo ensimmäiset 10v,muttakun pääsee kasvuvauhtiin,niin todellä järeitä puita näille maille tulee
    Tuo Peten kertoma männyn hyvä/kohtalaisenhyvä menestyminen savimailla on yllätys,varsinkin että syntyy s uoraa tukkilaatua.Olisiko tuo paalujuurisuus selitys vaikka sitä onkin pidetty lenkouden syynä?Männyn istutusta olen täysin tietoisesti vältellyt,mutta tulevina vuosina on pakko pieniä koealaistutuksia tehdä savipohjille

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)