Keskustelut Metsänomistus Paperitehtaiden perinteiset juhannusseisokit ovat historiaa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
  • Paperitehtaiden perinteiset juhannusseisokit ovat historiaa

    Ennen oli tavallista, että juhannuksen aikaan Suomen paperitehtaat vaikenivat.
    Nyt suurin osa tehtaista jauhaa täyttä höyryä keskikesän pyhinäkin.
    2500 ihmistä on tämän juhannuksen aikaan töissä paperitehtaissa.
    Muutos tapahtui 10 vuotta sitten seisokkien muututtua markkinaehtoisiksi.
    HS

  • Pähkäilijä

    Markkinaehtoiseksi juhannus muuttui 1955 kun siirtyi viikonloppuun meillä. Itämeren rantavaltioista vain Suomessa ja Ruotsissa ei juhannus ole perinteisellä paikallaan.

    Dolmari

    Jos tehtaan tilauskirja on niin täynnä, että myllyn on pyörittävä myös juhannuksena ja lisäksi duunarit suostuvat vapaapäivänä töihin tulemaan, niin menetetystä vapaa-ajasta korvataan seuraavasti:

    Juhannusaatto klo 06.00 200 %
    1. juhannuspäivä 200 %
    2. juhannuspäivä 200 %

    Lisäksi tulee muita korvauksia esim. toteutumattomasta viikkovapaan johdosta palkallinen vapaapäivä (tämä joudutaan paikkaamaan ylitöillä).

    Juhannuspyhien palkkakustannukset vastaa n.1.5 viikon kustannusta.

    Erkki Vasili Helminen

    Eipä ole paperityöläisten ahneudella mitään rajaa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Pähkäilijä:
    ”Markkinaehtoiseksi juhannus muuttui 1955 kun siirtyi viikonloppuun meillä. Itämeren rantavaltioista vain Suomessa ja Ruotsissa ei juhannus ole perinteisellä paikallaan.”

    Kaikissa itämeren rantavaltioissa ei kyllä edes ole Juhannusta. Tietääkseni ei ainakaan Saksassa. Muilla saattaa ollakkin, Puolaa kyllä epäilen.

    Se on nyt makuasia onko juhannus juuri silloin Jussin päivänä vai lähimpänä lauantaina. Miksi pitäisi pitää kiinni jostain päivämäärästä?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Dolmari:
    ” Jos tehtaan tilauskirja on niin täynnä, että myllyn on pyörittävä myös juhannuksena ja lisäksi duunarit suostuvat vapaapäivänä töihin tulemaan, niin menetetystä vapaa-ajasta korvataan seuraavasti:
    Juhannusaatto klo 06.00 200 %
    1. juhannuspäivä 200 %
    2. juhannuspäivä 200 %”

    Nuo juhlapyhien ns TES seisokit olivat muisto ajalta jolloin laitteet olivat pieniä ja ne voitiin kohtuudella ajaa alas juhlapyhiksi.
    Homma meni vähitellen siihen että tehtaan oma väki oli juuri silloin juhlapyhänä kaikki töissä ja niin pitkää päivää kuin suinkin vain jaksettiin. Lisäksi oli komennusmiehiä pilvin pimein. Pakollinen seisokki piti hyödyntää, että voitiin sitten taas arkena tehdä koneilla rahaa.
    Jokainen voi arvella mitä tuollainen touhu maksoi? Käytettiin todella noita Dolmarin mainitsemia kertoimia palkoissa, eivätkä komennusmiehetkään halvalla nahkaansa juhlapyhänä myyneet, vallankin kun heidän olisi pitänyt olla joka tehtaalla yhtä aikaa..
    Siis neuvottelupöydässä oltiin jo 80-luvun lopulla yhteisesti sitä mieltä että moinen hullutus pitää lopettaa. Kaikkien etu olisi että Seisokit olisivat arkena niin porrastetusti että kaikille riittäisi osaavaa väkeä. Työntekijöillekkin olisi kivempi tehdä vain oma vuoronsa ja viettää muuten juhlapyhiä. Työnantaja saisi näin lisää käyntipäiviä, seisokkeja voitaisiin siirrellä markkinatilanteen mukaan, jos laitteitten kunto sen vain salli jne.
    Niinpä asiasta päästiin jopa neuvottelutulokseen. Paperiliitto ja Teknisten liitto hyväksyivätkin sopimuksen, mutta yllättäen työnantajat hylkäsivät se hallintoelimissään. Eli Hulluus jatkui.
    Hommasta sovittiin noin kymmenen vuotta myöhemmin ja nyt se on OK.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Dolmari:
    ”Lisäksi tulee muita korvauksia esim. toteutumattomasta viikkovapaan johdosta palkallinen vapaapäivä (tämä joudutaan paikkaamaan ylitöillä).”

    Nykyisin nuo juhlapyhät on sovitettu vuoro sheemaan, eivätkä ne todellakaan aiheuta mitään erikseen ylitöillä paikattavia vapaapäiviä. Palkanlisät ovat toki Dolmarin mainitsemat.
    Joskus tosin vuoroja joudutaan paikkaamaan sairaslomien takia ylitöillä, mutta sekin johtuu työnantajien haluttomuudesta pitää varamiehiä.

    On se vain niin kivaa nähdä aina toinen ahneena, kun itsellä ei ole yhtään sitä vikaa.
    Mitäs Yksi mies sanoikaan, joskus ennen vanhaan, siitä ensimmäisestä kivenheittäjästä…..?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Rane

    Että pitää valita tarpeeksi iso,siis se kivi?

    jees h-valta

    Useampikin työläinen olisi varmasti nyt ollut työssä tämänkin sadesesonkisen juhannuksen. Moni olisi varmaan tyytynyt sataankin prossaan kertoimena. Noh, tänäänhän jo paistoi kun piti lähteä kotio.

    Jukka64

    Kyllä täällä jämsänjokilaaksossa Kaipolassa ja Jämsänkoskella oli juhannusseisokki.Alkoi jo muutama päivä ennen juhannusta,vielä kun on noita isompia kunnossapitotöitä mitä ei pysty tekemäänå muuta kun täydessä seisokissa.Sinä aikana kun ollut mahdollisuus pyörittää koneita juhannuksena ja jouluna ei ole kun yhtenä juhannuksena yksi kone pyörinyt.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Niin, ei se sopimusmuutos määrännyt koneita kaymään juhlapyhinä. Se antoi vain työnantajalle vapaat kädet valita seisokkien ajankohdat ja määritteli juhlapyhäkäynnin reunaehdot.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)