Keskustelut Metsänomistus Pankkien myymär metsärahastot, sijoittaisitteko?

  • Tämä aihe sisältää 164 vastausta, 39 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten TTL toimesta.
Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 164)
  • Pankkien myymär metsärahastot, sijoittaisitteko?

    Merkitty: 

    Mitä mieltä olette pankkien metsärahastoista, onko hyvä vai huono sijoituskohde puukaupparahoille?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Planter tarkennuksesta. Onko tämä sama liikevoittoprosentti joka on metsäteollisuudella luokkaa 10 %? Vai onko silloin kyseessä sijoitetun pääoman tuotto? Mitähän luokkaa se olisi Kojamolla? Itse olen vuokranantajana päässyt jälkimmäisessä tunnusluvussa 3-4 prosenttiin verojen jälkeen.

    Puuki

    Tuo prosentti kertoo pelkän vuokrausliiketoiminnan voiton. Karkeasti ottaen jos vuokraat 1000€/kk ja itse maksat yhtiövastikkeen 400€/ kk (johon ei kuulu rahoitusvastiketta), on liikevoitto 60%.

    Jos ostat asunnon lainarahalla  ja maksat korkoa tai  otat lainaa ja teet putkiremontin, se ei vaikuta vuokrausliiketoiminnan voittoon, silloin pitää tarkatella muita tunnuslukuja.

    Liikevoittoprosentti kuvaa sitä, kuinka monta prosenttia yrityksen liikevaihdosta jää voitoksi, kun siitä on vähennetty toiminnan operatiiviset kulut, mutta ei korkoja, veroja eikä satunnaisia eriä.

    Vertailun vuoksi metsätalouden liikevoittoprosentti lienee 90% luokkaa. Tosin jatkuvalla kasvatuksella, voi olla tilanne, että menoja ei ole yhtään, mutta joku risu saadaan myytyä ja silloin liikevoittoprosentti alkaakin olla äääretön.

    Liiketuloksesta on vähennetty paljon muutakin kuin esim. yhtiövastike.   Metsätaloudessakin tuloslaskelmaan kuuluu kaikkien myyntituottojen jälkeen vähennettävinä erinä mm. korjuukulut, myyntikulut, metsänuudistamiskulut, poistot ym arvon alenemiset.  Sen jälkeen saadaan liiketulos.  Kun siitä vähennetään vielä verot , metsänhoitomaksu ja vieraanpääoman kulut ja lisätään esim korkotuotot yms. , niin saadaan nettotulos.

    Tolopainen Tolopainen

    Enpä ole nähnyt metsäveroimoituksessa kohtaa arvonalennus jonka voisi jostain vähentää. Turha sekoittaa liikevoittoprosenttia, se on tarkasti määritelty ja lasketaan kaikilla tomialoilla samalla tavalla, jotta pääoman tuottoprosentteja voi vertailla toimialasta riippumatta.

    Uusmetsäläinen

    Kojamo Oyj on täällä erityisen mielenkiinnon kohteena ja pääosin virheellisillä tiedoilla. Planter jo asiantuntevasti korjasikin osan vääristä käsityksistä.

    Kiinteistöyhtiöissä käytetään tilinpäätöksissä nettovuokratuottoa, joka on aivan eri asia kuin varsinainen alarivin tulos. Kojamolla tuo nettovuokratuotto oli viime vuonna 64%.

    A.Jalkasen kysymä sijoitetun pääoman tuotto oli Kojamolla viime vuonna 7.5 % ja oman pääoman tuotto 10.9%. Näiden lukujen vertaaminen A.Jalkasen saamaan vuokratuottoon ei ole järkevää, koska Kojamo investoi voimakkaasti uuden asuntokannan rakennuttamiseen. Investoinnit ovat olleet jatkuvasti liikevaihtoa suurempaa.

    Suoraa Kelan asumistukea vuokranantajalle Kojamo sai viime vuonna 23 miljoonaa euroa. Asuntokannan arvo on noin 5 miljardia euroa, joten onko tuki suuri vai pieni – lienee arvostuskysymys.

    Ay-liitot eivät ole enää pörssiyhtiön suurimpia omistajia, vaan työelakeyhtiöt Ilmarinen ja Varma.  SDP:n vero-ohjelmaa sisältyy muuten verovapaiden osinkojen poistaminen ay-liitoilta, mikä onkin ihan järkevää.

    Planter Planter

    ”Vai onko silloin kyseessä sijoitetun pääoman tuotto? Mitähän luokkaa se olisi Kojamolla? Itse olen vuokranantajana päässyt jälkimmäisessä tunnusluvussa 3-4 prosenttiin verojen jälkeen.”

    Linkin dokumentista sivun 50 tienoilta löytyy tietoa asuntosijoittamisessa käytetyistä tunnusluvuista. Tämän tuoreen selvityksen kun opettelee ja omaksuu, niin voi jo ostaa henkselit….mutta ei vielä paukutella niitä.

    http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/160708/9-2018-Vuokra-asuntosijoitusalan%20kannattavuus%20kilpailutilanne%20ja%20kehittamistarpeet.pdf?sequence=1&isAllowed=y

    Tässä simppeli laskuri:

    http://www.asuntosijoitusopas.fi/laskuri.html

    Scientist Scientist

    Työmarkkinajärjestöt hallitsevat myös työeläkeyhtiöissä. Siten ay-liikkeen ja työnantajajärjestöjen valta Kojamossa on todella suuri. Eläkejärjestelmämme on muutenkin kummajainen EU maissa, on jouduttu anomaan poikkeuslupaa vapaan kilpailun puuttumisen vuoksi.

    Saton ja Kojamon edeltäjän VVO:n voitot ovat olleet tdella suuria.

    https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2015/06/13/sosiaalisen-asuntotuotannon-voitot-suuremmat-kuin-supercellin/

    Puuki

    Eipä lasketa liikevoittoa joka alalla samalla tavalla.  Riippuu siitä onko taseelle ja tuloslaskelmalle olemassa lakisääteisiä muotovaatimuksia ko. toimialalla. Jos Tolloppasen veroilmoituksessa ei jotain tiettyä kohtaa ole, se ei merkitse sitä että sitä ei ole olemassakaan.

    Nettovuokratuotto ilmoitetaan verojen jälkeen, siksi se onkin niin iso Kojamolla, kun eivät juurikaan veroja maksa.

    (S:n linkki kertoo sen oikean laskentatavan ja niiden uusinvestointienkin  vaikutuksesta tuloksen laskentaan.)

    Tolopainen Tolopainen

    No eipä ole minun päänsärkyni hiusten halkominen. Metsärahastot ovat lukeneet palstaa ja lähettivät toimistaan tiedotteen kauppalehteen, mutta eipä nyt ole lukuoikeutta. Jotain selittelevät että tuotot säilyy eikä tiloista ole maksettu liikaa, pääomapako tekee pankit levottomiksi. Ilmaisen rahan tuojat aina kiinnostaa.

    Visakallo Visakallo

    Uusmetsäläinen: Suoraa Kelan asumistukea vuokranantajalle Kojamo sai viime vuonna 23 miljoonaa euroa. Asuntokannan arvo on noin 5 miljardia euroa, joten onko tuki suuri vai pieni – lienee arvostuskysymys.

    Uusmetsäläinen kertoi tarkoituksellisesti tai tahattomasti vain osatotuuden. Kun lasketaan mukaan ne asumistuet, mitkä Kela maksaa Kojamon vuokralaisille, summa onkin 10-20 kertainen. Asumistukikäyrä on noussut vuoden 2008 jälkeen lähes pystyyn. Tänä vuonna mennään jo reilusti kolmannelle miljardille eurolle, ja asumistuen saajien määräkin ylittä jo puoli miljoonaa henkeä. Kun mäistä luvuista erotetaan Kojamon osuus, voidaan sanoa, että herrojen bisnes pyörii täysin veronmaksajien maksaman asumistuen varassa. Jos asumistuki loppuisi kokonaan, Kojamon talous romahtaisi nopeasti, sillä heidän vuoralaisiltaan koppuisi maksukyky, ja vuokria olisi pakko alentaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ihan hyvä asuntosijoituslaskuri, mutta osasin laskea ilmankin. Ehkä joku voisi julkaista vastaavan laskurin metsäsijoituksille? Laskurin avulla ei kuitenkaan pysty arvioimaan kahta riskiä: asunnon mahdollista arvon muutosta ja tulevia asuntoyhtiön korjauskuluja, joten se kuvaa vain tämänhetkistä tilannetta.

    Kirjoittelin näköjään höpöjä tuolla aiemmin, kun yritin hahmottaa miten metsärahaston vuotuinen tuotto voitaisiin laskea. Tietenkin vuoden aikana myyty puu on laskettava myös tuotoksi, ja puun myynti laskee samalla sitoutunutta pääomaa.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 164)