Keskustelut Metsänomistus Pankkien myymär metsärahastot, sijoittaisitteko?

  • Tämä aihe sisältää 164 vastausta, 39 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten TTL toimesta.
Esillä 4 vastausta, 161 - 164 (kaikkiaan 164)
  • Pankkien myymär metsärahastot, sijoittaisitteko?

    Merkitty: 

    Mitä mieltä olette pankkien metsärahastoista, onko hyvä vai huono sijoituskohde puukaupparahoille?

  • aegolius

    On muuten ehkä löytynyt tuottavin tapa metsäomistukselle (vaikka ei ehkä tähän ketjuun aivan kuulukaan). Kaikki puut nurin ja metsäpohja myyntiin. Joku maksaa siitä kuitenkin noin tonnin / ha myös reilun 1100 lämpösumma-alueella. Melko hurjaa. Jotain en ole vielä ymmärtänyt.

    https://huutokaupat.com/1147836
    (kh 9000 €, 7,6 ha Kurikka, kuitua 35 m3, 1,5 ha 15 v m-taimikkoa, 5,4 ha A0)
    https://huutokaupat.com/1147744
    (kh 10000 €, 9,1 ha Kauhajoki, kuitua 282 m3, tukkia 18 m3, 2 ha 2-34 v m-taimikkoa, 4,4 ha A0)

    Puu Hastelija

    ”Tässä on useita riskejä, mutta nousuvaraakin ilmeisesti kuitenkin on, jos naapurimaahankin vertaa.”

    Niin, jos nyt ajatellaan tuota metsämaata, Suomea ja poliittista riskiä, niin metsämaan arvottamisessa voisi olla hyvä huomioida vaikka sen toisenkin naapurimaan metsäpohjien hinta ja omistusmuoto. Alkaa kuulostaa nämä laskelmat kohta kuin asuntosijoituksilta- eihän niidenkään arvo voi kuin nousta…

    Tolopainen Tolopainen

    Metsien riski sijoituskohteena on noussut huomattavasti viime vuosikymmeninä. Enää ei sellaista vuodenaikaa olekaan jolloin ei tulisi metsätuhoja. Tuulet voimistuvat kokoajan. Lisäksi kesäisin on joko liian kuivaa tai sateista. Ilmastonmuutos moninkertaistaa vielä riskit. Metsiä ei kannata enää lainarahalla ostaa, tai lainojen osuus pitää olla hallinnassa vaikka metsät tuhoutuisivat ei pankki myy mökkiä alta.

    TTL

    Kyllä minunkin on vaikea tästä 2019 vuoden perspektiivistä nähdä, että nimim. aegoliuksen kertoman 13 v taimikkohehtaarin hinta olisi 2069 arvoltaan 135000 euroa.

    Nykykäsityksen mukaisena metsämaana siellä voisi olla puuta 500 kuutiota. Tästä seuraisi, että puun kuutiohinta tulisi olla noin 270 euroa. Nyt se on luokassa 55 euroa. Hinnan pitäisi nousta näin 3,2 % keskimäärin vuodessa. Ei mahdoton! Mutta ei ehkä todennäköinenkään.

    Toisaalta ”hehtaarilta” on tullut aikaistettuja tuloja (harvennuksia), millä on voitu ostaa lisää metsää. Tässä kohtaa tietysti verottaja nostaa käden ylös ja haluaa osansa.

    Tosiaan täältä (2019) katsoen asiaa on erittäin vaikea hahmottaa ja ”paloittelussa” pinetkin hintavirheet tekevät 50 vuodessa melkoisia eroja.

    Näistä lähtökohdista esitän vielä asiani kiteytetymmin: Kun tulevaisuutta on erittäin vaikea ennustaa arvioimalla yksittäisten tekijöiden summaa, niin historia on keskimäärin paras estimaatti tulevaisuudelle. Metsäsektorilla kuitenkin hajanaisiin historiatietoihin perustuu noin 10 %:n vuosituotto myös tulevaisuudessa.

    Pitkällä aikavälillä voi käydä mitä tahansa. Jopa jalkapallossa syntyy maali, kun pelatataan riittävän pitkään. Jos naapurimaavertaus perustuu Viroon, niin siellä metsamaan hinta on yli 10-kertaistunut tällä vuosituhannella. Tilastotietoa tai perimätietoa ei ole hirveästi saatavissa, mitä 1919 ostetun metsätilan hinnalle on tapahtunut. Välillä tilaa pidettiin yhteisomistuksessa 50 vuotta ja taasen yksityistettiin. Tätäkin oli erittäin vaikea arvioida esim. 1985 (yksityistämistä). Vaikea ehkä oli arvioida kansallistamistakin 1938.

    Nopeasti ajatellen  suurimmat tappiot metsäsijoittajille on tullut Kuubassa ja Zimbabwessa. Laskenta 2019.

    Todella mielenkiintoinen asia ja erinomaisia kommentteja!

Esillä 4 vastausta, 161 - 164 (kaikkiaan 164)