Keskustelut Metsänhoito Pajut männyntaimikossa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
  • Pajut männyntaimikossa

    Merkitty: 

    Minulla on pohjoisessa ongelmakuvio, jota aloittelen raivaamaan. Kuviolle on edellinen omistaja istuttanut kuusta, mutta maapohja on kuuselle liian karu eikä niistä tule mitään. Onneksi kuusten sekaan on tullut suht hyvin siemensyntyistä mäntyä, joka pärjää hyvin jos vaan selviää hirvistä. Kuviolla on myös paljon matalaa pajua. Ilmeisesti paju kannattaisi raivata mahdollisimman tarkkaan pois houkuttelemasta hirviä? Urakka vaan ei ole siltä osin kovin helppo koska pajua on tosi paljon ja matalana se on vaikea raivattava. Onko jollain kokemusta vastaavasta tilanteesta tai osaatteko muuten kommentoida?

  • A.Jalkanen

    Onko paju pysynyt matalana hirvien syönnin ansiosta vai onko kyseessä matala pajulaji? Jos on ensimmäinen, ehkä syönti riittää pitämään sen jatkossakin alhaalla. Jos jälkimmäinen, ehkä raivaisin vain taimia haittaavan pajukon pois. Paju kasvaa nopeasti takaisin, joten raivauksen hyöty hirvien karkotuksessa voi täten jäädä saamatta.

    Metsäheppu

    Paju on matalaa lajiketta. Harvoin yli metrin korkuista. Siitä ei ole männyille suurtakaan haittaa muuten paitsi jos houkuttelee kovasti hirviä.

    Visakallo

    En tunne pohjoisen pajun luonnetta, mutta tätä eteläistä matalaa versiota ei kyllä raivaamalla saa kurissa pidettyä.

    Jätkä

    Tuo matala paju ei kasva korkeaksi, joten ei ole järkeä sitä yrittää raivurilla poistaa. Tehtiin MH:lle aika laajoja – oikeita taimikonhoitourakoita, jotka tapahtuivat aikoinaan tehdyn viljelyn ja perkauksen jälkeen.

    Vaatimukset olivat kovat: Jääväksi runkoluvuksi 2000 r/ ha, Kaikki yli puoli metriä korkeat ja 5 mm täyttävät puut lasketaan rungoksi. Kantoon ei saa jäädä vihreää.

    Paikoitellen tuota pajua oli yhtenäisenä lauttana jopa kymmenen aaria. Kanto piti kalvaa alle kymmeneen senttiin. Mielestäni ainoa järkevä liike olisi ollut reikäperkaus, jossa männylle tehdään reikä pajukkoon. Kun nuo kaikki piti teurastaa, niin ainoa tap, jolla se onnistuu, on kiertää aluetta vastapäivää sahaten kerrallaan vai MAX kaksi metriä ja lakaista katkaistut risut ulospäin, jolloin varmistui, että kaikki on poikki.

    Tarkastus tuli sen jälkeen, kun lehdet olivat kuivuneet, joten käry olisi käynyt helposti, jos vähänkään fuskaa.

    Vaatimukset olivat kovat, urakkataksa huono.

    Tolopainen

    Harvemmin näkee männiköissä pajukoita, paju kasvaa rehevällä maalla. MCPA:lla olen tienvarsista pajukot ruiskuttanut ja lehdet lähtee jokaisesta aika helpolla työllä eikä uusia versoja tule vielä seuraavanakaan kesänä. Paljon pidempään vaikuttaa kuin raivaus. Kun elokuussa ruiskuttaa havupuut ei vaurioidu.

    A.Jalkanen

    Pohjoisessa kaikki on vähän toisin. Esimerkiksi rahkasammal kasvaa Kuusamossa vaaroilla. Tuota reikäperkausta minäkin poikkeuksellisesti tähän soveltaisin jos paju haittaa mäntyä. Paju ja haapa männyn taimikossa voi liittyä  hirvituhoriskiin, mutta ei tiedetä varmasti houkutteleeko hirven männyn kimppuun itse asiassa lehtipuu vai onko maaperä sellainen että siinä kasvava mäntykin maistuu hyvältä.

    Metsuri motokuski

    Antaa pajun olla jos se ei männyn kasvua haittaa. Paju on hirven ruokalistalla niin suosittu kasvi että tuskin mäntyihin koskee mikäli männyt eivät kärsi varjostuksesta.

    Jätkä

    Tollo ”Ei ole nähnyt” männikössä tuota matalaa pajua. Liekö nähnyt männyntaimikkoakaan – ei kai sitä leskimorsiamen omistaman töllin peräkammarin ikkunasta näe – se puska, mikä siinä ikkunan alla on, on juhannusruusu – kasvanut siinä 150 vuotta.

    Ainakaan siihen matalaan pajuun ei kannattaisi sekaantua, ellei ole pakko tehdä reikäperkausta.

    Visakallo

    Tänään nuorta männikköä raivatessa tuli eteen painanteessa kasvanut muutaman aarin kokoinen matala pajukko. Jätin sen sovinnolla raivaamatta. Hieman reunoja kiersin ja kaadoin pajujen seassa olleet ylimääräiset koivut.

    Metsäheppu

    Olen nyt raivaillut sitä niin että pajuista olen kaatanut vain männyntaimia uhkaavia ja joitain helppoja korkeimpia. Hirvi on kyllä kuviolla viihtynyt ja syönyt pieniä mäntyjä paljonkin. Saa nähdä vähentääkö kuvion yleinen avartuminen hirven viihtymistä minkä verran.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)